Debat

Sikandar Siddique til SF’er: Dine holdninger lyder stadig som Pia Kjærsgaards

Desværre er det fortsat ikke lykkedes Halime Oguz at bringe reel viden og fakta ind i debatten, der for hendes vedkommende kører videre med anekdotisk evidens, skriver Frie Grønnes leder, Sikandar Siddique, i et modsvar til SF-integrationsordfører. 

Det er altså virkelig svært at se, hvordan Halime Oguz' nye indlæg ikke skyder hele præmissen for hendes oprindelige indlæg ned, skriver Sikandar Siddique.
Det er altså virkelig svært at se, hvordan Halime Oguz' nye indlæg ikke skyder hele præmissen for hendes oprindelige indlæg ned, skriver Sikandar Siddique.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sikandar Siddique
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

SF's integrationsordfører, Halime Oguz, skrev 3. februar et indlæg i Altinget, hvor hun alene med udgangspunkt i anekdoter, hun efter sigende modtager i indbakken, beskrev integrationen som "det største og mest altoverskyggende problem, vi har som samfund".

Hårde ord, der i mine øjne afkrævede et svar. Mest fordi jeg oprigtigt finder det sørgeligt at opleve, hvordan SF nu også kaster sig ind i udlændingedebatten med et DF'sk syn på muslimer uden at tage stilling til fakta og viden. Så sådan et skrev jeg.

Mit svar har dog fået Halime Oguz til tasterne igen. Paradoksalt nok med endnu et indlæg bygget op om anekdoter fra indbakken. Og jeg er simpelthen nødt til at erkende, at jeg stadig har meget svært ved at se forskel på Halime Oguz og Dansk Folkeparti, når jeg læser indlæggene.

Usammenhængende argumenter

Indlægget har ifølge SF'eren til formål at "skyde stråmænd ned" fra mit svar, men det virker i højere grad som om, at Oguz får skudt sine egne fejlagtige pointer fra det første indlæg ned.

Hvis integrationen går fremad, kan den ikke også være på vej ud af kontrol. Her må du altså vælge, Halime

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

"Så skriver Siddique, at det går fremad med integrationen: Flere arbejder, flere uddanner sig, flere bidrager. Det er sandt. Jeg har heller ikke skrevet det modsatte", skriver hun i sit modsvar.

Her anerkender hun altså, at det går fremad med integrationen. Skønt med noget reel viden i debatten. Men det er altså virkelig svært at se, hvordan det ikke skyder hele præmissen for hendes oprindelige indlæg ned, da hovedpointen – og overskriften – i indlægget var, at integrationsproblemerne er "på vej ud af kontrol".

Begge ting kan næppe være sande på samme tid. Hvis integrationen går fremad, kan den ikke også være på vej ud af kontrol. Her må du altså vælge, Halime.

Hvor er de demokratiske værdier?

Det glæder mig dog, at det siden det første indlæg er gået op for SF'eren, at integrationsproblemerne ikke er på vej ud af kontrol, men derimod går i den stik modsatte retning – fremad. Hurtigt. Og at dømme ud fra reaktionerne fra blandt andet Oguz' partikollega Karsten Hønge i Altinget, må det også glæde hendes eget bagland, at hun har fundet lidt klarsyn.

Men det er altså ikke kun overskriften og hovedpointen i sit første indlæg, som Halime Oguz får skudt ned i sit svar. Der er mange ting, der ikke hænger sammen, når man holder de to indlæg op ved siden af hinanden.

"Intet steds har jeg sagt, skrevet eller ment, at trosfriheden ikke gælder for muslimer. Det ville jo være tåbeligt, al den stund, at jeg selv er muslim", skriver hun i sit seneste indlæg. Igen en glædelig holdning at høre fra SF'eren, men det må siges at stå i stærk kontrast til hendes oprindelige indlæg, hvor det blandt andet lyder således:

Desværre må jeg konkludere, at det fortsat ikke er lykkedes Halime Oguz at bringe reel viden og fakta ind i debatten

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

"I Danmark står demokrati og frihedsrettighederne over religionen. Ellers må de, der er uenige, slå sig ned et andet sted."

Det er muligvis mit øje, der utrænet, men jeg har godt nok svært ved at få øje på, hvordan den udmelding er et særligt stærkt udtryk for de demokratiske værdier, SF'eren efter eget udsagn har så kært.

Lyder stadig som Pia Kjærsgaard

Men det ser altså ud til, at Halime Oguz i løbet af ugen har fundet nogle af de nuancer frem, som hendes partifælle Karsten Hønge efterspurgte. Desværre kun nogle få. For man skal ikke langt ned gennem det seneste indlæg, før man igen støder på en retorik og nogle holdninger, der til forveksling lyder som noget, Pia Kjærsgaard, Morten Messerschmidt eller Naser Khader kunne have skrevet.

De fejlagtige udlægninger af mine holdninger og politik er næsten det mindste, så det har jeg ikke tænkt mig at bruge megen energi på. Dog er jeg nødt til sige: Nej, Halime. Jeg har aldrig affejet problemer med genopdragelsesrejser, fundamentalisme, minoritetskvinder på krisecentre eller radikalisering. Og jeg har da slet ikke negligeret truslen og racismen mod vores jødiske medborgere.

Tværtimod var jeg den første danske politiker, der foreslog et nazikriseberedskab – det vi i dag kalder en handleplan mod antisemitisme. Jeg har også gang på gang stået i Folketingssalen og talt for kvinders rettigheder og for en handleplan mod vold mod kvinder og kvindedrab. Det var også mig, der i Folketingssalen stillede et forslag om ambulant behandling for voldsramte kvinder – et forslag SF stemte imod.

Igen må man altså konstatere, at fakta, viden og virkeligheden ikke rigtigt er Halime Oguz' kop te.

Evidens er stadig anekdotisk 

Måske er det også derfor, at hun fuldstændigt ukritisk taler videre om eksempelvis overrepræsentation i kriminalitetsstatistikker uden at tage stilling til, at det flere gange er blevet påvist, at overrepræsentationen bliver betydeligt mindre, når man tager højde for socioøkonomiske forhold, at den udligner sig med alderen, at minoritetsdanskere i højere grad bor, hvor politiet patruljerer, eller at der er 65-70 procent højere risiko for at blive sigtet for noget, man ikke bliver dømt for, hvis man har ikke-vestlig baggrund.

Læs også

Det er alt sammen noget, man ville forstå, hvis man tog udgangspunkt i den viden, der er tilgængelig på området i stedet for at bygge sine holdninger op på tvivlsomme anekdoter fra indbakken. Det ville i den grad klæde Halime Oguz at skrue ned for både de personlige angreb og personlige anekdoter og i stedet opsøge noget reel viden på området.

Desværre må jeg konkludere, at det fortsat ikke er lykkedes Halime Oguz at bringe reel viden og fakta ind i debatten, der for hendes vedkommende kører videre med anekdotisk evidens, som nu engang ikke kan bruges til at sige noget generelt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

0:000:00