SF's politiske ordfører svarer partiets værdikriger: Det er godt, hun bryder gennem lydmuren. Men det er lige skarpt nok

Et skarpt indlæg fra SF-integrationsordfører Halime Oguz om de store integrationsproblemer får generelt opbakning fra partiets politiske ordfører, Karsten Hønge. Men Halime glemmer succeshistorierne, mener han. 

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

"Det er godt, hun bryder igennem lydmuren, og det er vigtige problemer, hun peger på. Men det lige lovlig sort-hvidt."

SF's politiske ordfører Karsten Hønge kvitterer for, at partiets integrationsordfører, Halime Oguz, i et debatindlæg i Altinget gør opmærksom på integrationsproblemerne, ikke mindst i undervisningssektoren. Om end hendes debatindlæg i Altinget efter Hønges mening er "lige til den skarpe side".

I indlægget peger Halime Oguz på, at der er kommet tabuer i klasser med mange muslimske elever, og at det ikke alene gælder Muhammedtegningerne:

"Det samme kan ske i undervisning om Holocaust, som benægtes, relativiseres eller bortforklares. Der er eksempler på, at Israel-Palæstina-konflikten dårligt kan berøres i klasser med overvægt af muslimske elever. Folkedrabet i Armenien er nærmest tabuiseret blandt mange tyrkere. Men sådan kan vi jo ikke gå til historien," skriver Oguz.

Halime Oguz nævner også "en VUC-lærer, der fortalte, at de af hendes tidligere elever med muslimsk baggrund, næsten uden undtagelse, lagde et billede på deres facebook-profiler med ordlyden ”Respekter profeten” efter drabet på den franske skolelærer Samuel Paty.

SF's integrationsordfører udtrykker sin dybe bekymring over udviklingen i indlægget, der bærer overskriften "SF: Mange muslimers fundamentalt anderledes værdier er på vej ud af kontrol." 

Hønge i balanceakt

Det meget skarpe ordvalg vil givetvis vække debat i SF-kredse, og den politiske ordfører forsøger tydeligvis at balancere:

"Jeg kan sagtens forstå, at Halime skriver, som hun gør. Hun har en baggrund, hvor problemerne har været meget nærværende, og der er ingen tvivl om, at der eksisterer store problemer i dele af undervisningssektoren. Men det er vigtigt at huske, at der også er succeshistorier. Halimes indlæg kunne godt have været lidt mere nuanceret", siger Karsten Hønge.

Til Halime Oguz' melding om, at "integration er det største problem i vores samfund", siger Hønge.

"Jeg ser det som et af de største samfundsproblemer. Igen kommer det an på, hvilket udgangspunkt man har. Hvis man har Halimes baggrund, er social kontrol og integrationsproblemer det mest fremtrædende. Hvis jeg taler med en førtidspensionist, vil han nok pege på sociale problemer som de største."

Trods forbeholdene over for "de manglende nuancer" er Karsten Hønge glad for integrationsordførerens gennemslagskraft:

"Det er godt, at Halime giver os et spark over skinnebenet med sine stilethæle, så vi får sat fokus på problemerne."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

0:000:00