Debat

Sikandar Siddique: Den fejlagtige udlægning af integration har nu bredt sig til SF

SF har flyttet sig og købt ind på regeringen og Dansk Folkepartis fortælling om vores muslimske medborgere. Det ville klæde SF at anerkende, at vores frihedsrettigheder også gælder muslimer, skriver Frie Grønnes politiske leder i et svar til SF'eren Halime Oguz.

Der er ét problem med Halime Oguz' udlægning: Det er ikke virkeligheden, skriver Sikandar Siddique.
Der er ét problem med Halime Oguz' udlægning: Det er ikke virkeligheden, skriver Sikandar Siddique.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sikandar Siddique
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folketingsmedlem for SF Halime Oguz beskriver i et debatindlæg i Altinget en dyster virkeligheden for integrationen i Danmark. Udemokratiske holdninger, underkastelse for religiøse love og en manglende vilje til at ville tilpasse sig det danske samfund er ifølge SF'eren et stort problem i muslimske miljøer i Danmark.

"Problemerne jeg beskriver ovenfor er virkelige", skriver hun. Der er bare et enkelt problem med Halime Oguz' udlægning: Det er ikke virkeligheden.

For som undersøgelser viser gang på gang går det kun én vej med integrationen, og det er fremad. Med hastige skridt. Minoritetsdanskerne uddanner sig, de arbejder, og de bidrager til samfundet. Ligesom etniske danskere.

Direktøren for tænketanken Kraka, Peter Mogensen, kunne på baggrund af en undersøgelse fra tænketanken sidste år forklare i Politiken, at mellem 80 og 90 procent af efterkommere lever nøjagtigt som sine etnisk danske naboer – alt efter hvilke af førnævnte parametre man måler på.

Ovenstående er – modsat Oguz udlægning – rent faktisk virkeligheden. Ikke baseret på en enkelt politikers "mange henvendelser", men derimod baseret på undersøgelser af den egentlige situation.

Højredrejning i Socialistisk Folkeparti

En vigtig del af demokratiet og de frihedsrettigheder, som SF'eren mener, at muslimerne nægter at tage til sig, er netop også retten til at tro – også på islam.

Det er faktisk muligt at sætte et profilbillede op på sin facebookside med ordlyden "respektér profeten," samtidig med at man føler afsky og afstand for et terrorangreb. Det ene udelukker absolut ikke det andet.

Vi er alle fri til at tro, elske og være. Det ville klæde SF at anerkende dette og leve op til deres selverklærede position som venstrefløjsparti i stedet for at tale til laveste fællesnævner

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

At Halime Oguz entydigt, snævert og uden sans for den generelle virkelighed ude i danske folkeskoler problematiserer muslimske elever, er overraskende, men det vidner om, at SF har flyttet sig og købt ind på regeringens fortælling om vores muslimske medborgere. En fortælling, der i øvrigt er tyvstjålet fra Dansk Folkeparti.

Jeg kan forestille mig, at de muslimske elever, som stormer gennem uddannelsessystemet, er ved at være godt trætte af at blive problematiseret og implicit tillagt holdninger, som langt størstedelen ikke kan genkende. Muslimske elever forsøger ligesom alle andre at være flittige elever og have et børne- og ungdomsliv samtidig.

Oveni skal de hver dag forholde sig til, at de er muslimer, fordi Dansk Folkepartis fejlagtige udlægning af integrationsproblemer nu har bredt sig helt til SF og dermed fuldstændigt dominerer diskursen om muslimer i Danmark.

Muslimer har også demokratiske frihedsrettigheder

De skal samtidig leve med at være den mest udsatte gruppe i samfundet, når det kommer til hadforbrydelser som racistiske tilråb og vold. Det viser Politiets egne statistikker.

Jeg tror, at jeg kan tale på vegne af de fleste unge muslimer, når jeg siger, at de simpelthen ikke har brug for også at skulle høre på SF og Halime Oguz fortælle dem, at de ikke vil Danmark, og at de ikke må dyrke deres religion.

Vi siger, at vi lever i et frit demokrati, men frihedsrettigheder i et demokrati gælder altså alle. Også muslimer. Vi er alle fri til at tro, elske og være.

Det ville klæde SF at anerkende dette og leve op til deres selverklærede position som venstrefløjsparti i stedet for at tale til laveste fællesnævner og adoptere hetzen mod en gruppe borgere, der hver dag kæmper for et simpelt demokratisk udgangspunkt – at blive set som ligeværdige.

Unge minoritetskvinder i overhalingsbanen

Vi skal tage det alvorligt, når der er mennesker i vores samfund, der ikke deler de demokratiske værdier, som samfundet er bygget på.

Men når man som Halime Oguz præsenterer det i så generaliserende og stigmatiserende en form, ødelægger det langt mere, end det gavner. Vi er nødt til at kunne skelne mellem enkelthistorier og repræsentative undersøgelser.

For udlændingepolitikken kommer også til at fylde de næste 20 år, men denne gang, fordi minoriteterne ikke vil trædes på mere

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

"Mange har henvendt sig", skriver Oguz i sit indlæg, men hvor mange er mange? Det er problemet med at basere sine holdninger på anekdotisk evidens fra en lille gruppe mennesker. Det rejser ofte flere spørgsmål, end det besvarer.

Muslimer klarer sig godt. De klarer sig faktisk virkelig godt. De uddanner sig. De opnår topkarakter, og under pandemien har de stået i frontlinjen for os alle sammen.

Hvis virkeligheden var, som Halime Oguz beskriver den, ville vi ikke se de unge minoritetskvinder overhale resten af samfundet som mønsterbrydere. Men det gør vi.

Gør ondt at se

Integrationen og vores muslimske medborgere er blevet talt ned i 20 år, men alligevel bryder de lænkerne og klarer sig fantastisk. Tænk, hvad der ville ske, hvis vi faktisk anerkendte deres imponerende indsats.

I 20 år har udlændingepolitikken fyldt alt i dansk politik, og muslimer er blevet dæmoniseret af vores magthavere, og de få minoritetspolitikere som eksempelvis Naser Khader er gået forrest med kritik og udskamning af vores minoritetsborgere.

Derfor gør det også ondt at se Halime Oguz lægge sig i samme spor, men det er i virkeligheden en af grundene til, at vi har stiftet Frie Grønne.

For udlændingepolitikken kommer også til at fylde de næste 20 år, men denne gang, fordi minoriteterne ikke vil trædes på mere. De kræver deres ret til lighed og selvbestemmelse, og i Frie Grønne står vi lige bag dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

0:000:00