Holstein: Unge storbyvælgere har et helt andet verdensbillede

KV17: Der er stor forskel på partiernes opbakning i København og i resten af landet. Det skyldes ifølge Altingets politiske kommentator, at de mange unge københavnske vælgere interesserer sig mere for klima og miljø end samfundets sammenhængskraft.

Enhedslisten står markant stærkere i København end i resten af landet. 
Enhedslisten står markant stærkere i København end i resten af landet. Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Daniel Bue Lauritzen

København har udviklet sig til en politisk isoleret ø, hvor vælgernes politiske interesser adskiller sig markant fra resten af landets.

Det mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"København er skruet helt anderledes politisk sammen end resten af landet, og den forskel er stigende. Partier som Alternativet, Enhedslisten og Radikale står meget stærkere i hovedstaden, mens de borgerlige står markant svagere," siger han.

Holstein hæfter sig ved en Gallup-måling, der i sommer viste flertal i København bag en alliance bestående af Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale. 

Både i Folketinget og i befolkningen som sådan er der kæmpemæssige flertal for en stram udlændingepolitik, men blandt mange af de unge i storbyerne ser det anderledes ud. Her er holdningen meget blødere og mere laissez-faire over for sådan noget som parallelsamfund.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

I samme måling stod de tre store partier i Folketinget, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, til beskedne 39 procent af stemmerne i København.

Tendensen skyldes ifølge Erik Holstein, at de unge vælgere i storbyerne og især i København interesserer sig for nogle helt andre politiske emner end resten af befolkningen.

"De unge studerende i storbyerne er typisk interesserede i områder som miljø og klima. Og så er de fleste tilhængere af en meget blød værdipolitik. Derfor er partier som Enhedslisten, Radikale, Alternativet og SF favoritterne blandt de mange studerene og akademikere i København," siger han.

Fylder udlændingepolitik mindre i hovedstaden end i resten af landet?

"Tilgangen til udlændingepolitik er i hvert fald meget anderledes i segmentet af unge studerende og akademikere, det kan man se på alle meningsmålinger. Både i Folketinget og i befolkningen som sådan er der kæmpemæssige flertal for en stram udlændingepolitik, men blandt mange af de unge i storbyerne ser det anderledes ud. Her er holdningen meget blødere og mere laissez-faire over for sådan noget som parallelsamfund," siger Erik Holstein.

Hvordan kan det være?

"Jeg tror, det skyldes flere ting. Jeg tvivler på, at unge storbyvælgere i samme omfang bekymrer sig om samfundets sammenhængskraft. Mange lever snarere i deres egne enklaver eller subkulturer. Og så trives der stadig en høj grad af kulturrelativisme på universiteterne. Man er meget tilbageholdende med at udpege kulturelle forhold som problematiske, så integrationsproblemerne reduceres typisk til sociale problemer," siger han.

Er udviklingen i København atypisk i et internationalt perspektiv?

"Man ser en lignende udvikling i nogle af de andre europæiske storbyer. Det mest vilde eksempel er Amsterdam, hvor meget alternative partier får over halvdelen af stemmerne. Men også i Berlin ser man noget i samme stil. I byer som Stockholm og London er det derimod meget mindre udpræget, måske fordi der er store velhaverkvarterer, hvor folk stemmer klassisk borgerligt," siger han.

Risikerer S at tabe magten?

"Nej, ikke i realiteternes verden. Vi er nede på fire-fem procents risiko for, at Socialdemokratiet mister overborgmesterposten ved kommunalvalget. Selv med et meget dårligt valgresultatet i København vil S kunne bevare magten med en aftale med SF eller Radikale. Men om otte-ti år kan risikoen blive reel," siger Erik Holstein. 

Læs Erik Holsteins analyse om storbyvælgerne på Altingets Christiansborg-portal: København er blevet en isoleret politisk ø 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00