Gav regeringens lokalgaver til lystfiskere og luftskibe bonus ved valget?

KV17: Med regeringens finanslovsudspil blev der afsat 100 millioner kroner til en række mindre lokale projekter om alt fra østersfiskeri til museer. De fleste steder fik regeringspartier efterfølgende et godt kommunalvalg.

Venstre fik et godt valg på Mors trods lokal kritik af regeringens milliongave til kommunalt østerscenter. Særligt indehaveren af Glyngøre Shellfish, Svend Bonde (<i>billedet</i>), er utilfreds over udsigten til offentlig konkurrence.
Venstre fik et godt valg på Mors trods lokal kritik af regeringens milliongave til kommunalt østerscenter. Særligt indehaveren af Glyngøre Shellfish, Svend Bonde (billedet), er utilfreds over udsigten til offentlig konkurrence.Foto: /ritzau/Tanja Carstens Lund
Kim Rosenkilde

Otte millioner kroner til et nyt center for fisketurisme i Assens og 700.000 kroner til fremtidssikring af en gammel zeppelin-hangar i Tønder.

Regeringens finanslovsforslag indeholdt ikke kun bevillinger på mere end trecifrede millionbeløb. Der var også fundet penge til en række udvalgte mindre lokale projekter, som kunne fordeles af de tre regeringspartier.

Samlet set var der afsat godt 100 millioner kroner til mindre lokale projekter. Liberal Alliance valgte at prioritere sin andel til en pulje til skattelettelser. Men både Venstre og Konservative fordelte deres del af puljen til forskellige særligt udvalgte projekter.

Men hvordan gik det så Venstre og Konservative i de områder, som havde fået glæde af finanslovens gavebod? Det har Altinget set nærmere på.

Morsø Kommune – Støtte til østersturisme
Med regeringens finanslovsudspil fik V-borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen, en tidlig julegave.

Et af de mest omtalte initiativer blandt regeringens lokale projekter er støtten til et kommunalt drevet ’Modtagecenter for Østersturisme’ på 19 millioner kroner. Kommunen havde ellers selv kun efterspurgt to millioner kroner til centeret, som Altinget tidligere har beskrevet.

Venstre i Morsø gik over 14 procentpoint frem og sikrede sig med 48,3 procent af stemmerne absolut flertal i kommunalbestyrelsen, hvor Hans Ejner Bertelsen fortsætter som borgmester.

Assens – Støtte til Center for Kyst- og Lystfiskerturisme
32 millioner kroner over fire år til et nyt ’formidlings- og oplevelsescenter’ for lystfiskerturisme i Assens.

Det var, hvad regeringen havde i finanslovs-godteposen til den nuværende borgmester i Assens, Søren Steen Andersen (V).

Venstre gik ved valget små otte procentpoint, og Søren Steen Andersen får fire år mere som borgmester.

Tønder – Klimasikring af flyhangar for Zeppelin-luftskibe
På grund af nedstyrtningsfare meldte Slots- og Kulturstyrelsen i april ud, at en godt 100 år gammel tysk luftskibs-hangar ved Tønder skulle rives ned, og dermed kunne det sidste militæranlæg i Sønderjylland fra 1. Verdenskrig forsvinde.

Det vakte store protester fra Zeppelin- og Garnissonsmuseet i Tønder, men at holde bygningen stående oprejst blev vurderet at ville koste 700.000 kroner, som museet ikke havde.

Da sommeren var omme, stod regeringen dog klar med netop 700.000 kroner i sit finanslovs forslag.

Også i Tønder Kommune klarede Venstre sig godt ved kommunalvalget. Her fik Venstre og borgmester Henrik Frandsen knap 45 procent af stemmerne. En fremgang på over to procentpoint siden valget i 2013.

K fik gevinst
Konservatives prioriteringer på finansloven gik kun til kommuner med en K-borgmester, og her blev der afsat penge til initiativer i Sorø, Gentofte og Helsingør. Konservative gik ved kommunalvalget frem i alle tre kommuner, ligesom alle tre borgmestre fastholdt posten.

Læs også

I den fulde version af artiklen kan du læse, hvordan det gik i Norddjurs, Herning, Thisted, Aalborg, Greve og på Bornholm, der alle har fået støtte i regeringens finanslovsforslag. Adgang til artiklen kræver abonnement, og der kan tegnes gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Ejner Kortbæk Bertelsen

Borgmester (V), Morsø Kommune
landmand

Søren Steen Andersen

Borgmester (V), Assens Kommune, bestyrelsesmedlem, Den Sociale Investeringsfond og Pension Danmark
Elektriker (Syddansk Erhvervsskole 1997)

0:000:00