Kommentar af 
Søren Søndergaard

Hvorfor fylder danskernes hverdag så lidt for politikerne?

De store, politiske planer kan være relevante nok. Men politik handler også om vælgernes hverdag, og den glemmer politikerne at forholde sig til, skriver tidligere DF-pressechef, Søren Søndergaard.

Statsministeren har proklameret, at vi alle sammen godt kan glemme at arbejde mindre. Hvorfor går hun ikke mere op i danskernes hverdag? Det spørgsmål stiller Søren Søndergaard.
Statsministeren har proklameret, at vi alle sammen godt kan glemme at arbejde mindre. Hvorfor går hun ikke mere op i danskernes hverdag? Det spørgsmål stiller Søren Søndergaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi er knap seks millioner indbyggere i Danmark, fordelt på godt 2,8 millioner husstande.

Der er omtrent tre millioner danskere, der hver dag går på arbejde.

Godt 800.000 danske familier er børnefamilier.

Alle de her mennesker, der går på arbejde – det er i øvrigt et rekordhøjt antal – og de mange børnefamilier, hvoraf der jo er et betragteligt overlap, har dagligt den udfordring, at hverdagen skal hænge sammen.

Børnene skal vækkes, der skal laves morgenmad, smøres madpakker, bringes og hentes i alt fra vuggestuer til skoler. Og der skal være tid til idræt, som seks ud af ti voksne ifølge en undersøgelse prioriterer.

Intet under, at hver fjerde dansker, der arbejder, arbejder på deltid, som dagbladet Børsen kunne fortælle i slutningen af marts. Det er heller intet under, at endnu flere ønsker at arbejde mindre.

Man kan have mange meninger om det her. Og det er der så også mange, der har.

Statsministeren er en af dem. Hun har ad flere omgange proklameret i forbindelse med den nye SVM-regering, at vi alle sammen godt kan glemme at arbejde mindre. Som i tilfældet med Store Bededags-afskaffelsen er hun også her tilsyneladende ude af sync med borgerne. Vi vil både beholde bededagen, deltidsarbejdet og arbejde mindre.

Statsministeren er en af dem. Hun har ad flere omgange proklameret i forbindelse med den nye SVM-regering, at vi alle sammen godt kan glemme at arbejde mindre. 

Søren Søndergaard

Beskæftigelsesudvalgets meget informative høring om afskaffelsen af Store Bededag, der jo ikke rigtigt ændrede noget ved, at årets Store Bededag bliver den sidste, var både vældig oplysende og underholdende, og dokumenterede grundigt, at danskerne arbejder stadigt mindre. Ikke mindst mindre end de fleste andre i EU og resten af verden.

Der var så ingen grafer over effektiviteten af det udførte arbejde. Det kunne ellers være spændende. For i eksempel USA arbejder de godt nok en del flere timer. Men mit indtryk er, at amerikanerne i mange tilfælde er forbløffende ineffektive. Særligt interessant, når man betænker, hvad den ret unge nation har formået at udrette af eksempelvis månelandinger og videnskabelige gennembrud i øvrigt.

Her kan man så lidt patriotisk, navlebeskuende, om man vil, indsnige en bemærkning om, at det var en amerikaner af dansk herkomst, William S. Knudsen, der særdeles effektivt sikrede USA's oprustning og dermed en afgørende del af de allieredes valgsejr i Anden Verdenskrig, glimrende beskrevet i Ole Sønnichsens bog "One Dollar Man".

Og det var den pæredanske Inge Lehmann, der i USA som verdens første kvindelige seismolog på vej på pension dokumenterede jordens inderste kerne, lige så fremragende beskrevet i Lotte Kaa Andersen roman "Den inderste kerne".

Hvor er samtalen om hverdagen?

Familier med arbejde har travlt og der er meget, der skal gå op. Endnu mere, hvis de har børn, det siger sig selv. Derfor er det forbløffende, så lidt politisk kommunikation, der tager afsæt i, eller i det hele taget beskæftiger sig med den situation.

SF's formand Pia Olsen Dyhr tog det kortvarigt op på partiets landsmøde for få weekender siden, at hverdagen er vigtig. Men ellers hører vi ikke meget om den der hverdag i den politiske snak.

Dan Turréll og Halfdan E.'s musikalske "Hyldest til hverdagen" fra 1993 siger det hele. "Mest af alt holder jeg af hverdagen", lyder en af linjerne. Turélls digt er faktisk fra 1984 og næsten 40 år gammelt, så alle har haft en del år til at fundere over det i, også politikerne.

Hvor er samtalen om hverdagen? Det er forbløffende, så lidt politisk kommunikation, der tager afsæt i, eller i det hele taget beskæftiger sig med den situation.

Søren Søndergaard

Derfra, hvor vores verden går, dér har vi vores afsæt. Det forstår de fleste godt, når de synger med på H.C. Andersens fabelagtige "I Danmark er jeg født".

Men det gælder jo sjovt nok også i den daglige, trivielle trummerum, der består af alt fra manglende nattesøvn og bleskift over madpakker til "henter-du-i-dag-jeg-har-en-opgave/et møde/noget jeg bare skal-trakasserierne".

Lægger man dertil, at hækken også skal klippes, helst før Sankt Hans, at energiregningerne og smør- og mælkepriserne virker som noget, vi har lært om i historieundervisningen, og bilkøerne ind og ud af de store byer tager mere tid end nogensinde, så er der skam stadig meget at holde af i hverdagen. Men også meget, der skal gå op. Den slags har det med at fylde i netop hverdagen.

Politikere kan godt lide at lægge ind i taler, at de har mødt den og den ude i virkeligheden, og nu tænker de sådan og sådan.

Nogle vil huske daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt bringe en elev ved navn Emil på bane, da hun i Folketingssalen talte om Pythagoras og de retvinklede trekanter. Emil var vist opfundet til lejligheden, men han bragte dog noget hverdagsagtigt ind i åbningstalen. Selv om omtalen af indslaget mere kom til at handle om, hvorvidt statsministeren helt havde forstået Pythagoras.

På samme vis italesatte Anker Jørgensen hverdagen, da han i en af sin nytårstale 1. januar for 50 år siden fortalte, at han på en flyver hjem fra Vestinden "bestilte to øl". 

Læs også

Dét er hverdagsagtigt! Behov for to øl til frokost, det kan vi alle sammen forholde os til. Noget vanskeligere bliver det med smarte udtryk som "arbejdsudbuddet" og "råderummet".

Alligevel fylder de to sidste ord mere i den politiske debat end hverdagene.

Der er krig i Europa. Dét har jeg opfattet. Det er jeg sikker på, de fleste har. Der er også en energikrise, og inflationsspøgelset huserer igen.

Både priserne på gas og strøm og inflationen har været gode anledninger til politiske drøftelser om, hvordan vi hjælper hvem og med hvad.

Let er det ikke, for inden Christiansborg for alvor er kommet ud af startklodserne, er prisen på gas faldet, og inflationen er godt nok træls, men måske kan vi se enden på den indenfor et års tid. Så måske skal vi lige klappe hesten? Og det gør Borgen så, klogeligt nok.

Når man iagttager travlheden på københavnske frokostrestauranter syner krise da også som et fjernt ord. I andre dele af landet er der ikke råd til de store frokoster, men tværtimod en del, der døjer med de stigende priser på alt i hverdagen, mens deres ejendomme til gengæld falder i værdi, så det der med at låne penge i banken for at klare skærene ikke nødvendigvis ligger lige for.

Vælgernes hverdag er vigtig. Den fylder, sjovt nok, det meste for de fleste.

Vælgernes hverdag er vigtig. Den fylder, sjovt nok, det meste for de fleste.  

Søren Søndergaard

Det betyder ikke, at løsningerne på fremtidens velfærdsudfordringer og landets militære sikkerhed ikke er vigtigt, og det forstår vægerne skam godt.

Men hverdagen er nærværende, her-og-nu og den skal hænge sammen. First things first, så at sige.

Jeg tror, noget af det opbrud, vi ser i politik nu, hænger sammen med, at politikere og medier er blevet procesfikserede og ikke løsningsorienterede.

I kombination med, at 337 år gamle helligdage kan fjernes overnight uden varsel, og at alt, der er sagt før et valg åbenbart er til salg efter et valg, og alle, der har noget at skulle have sagt, hellere taler om "arbejdsudbuddet" og "råderummet" end om hvordan vores hverdage skal være, bliver vælgerne forståeligt nok noget politikertrætte.

Dét ses i meningsmålingerne, der som de øjebliksbilleder, de er – helt lige som en valgdag, i øvrigt – på deres egen måde er en markør på tingenes tilstand set med vælgerøjne. Prisen på grisen, om man vil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00