Analyse af 
Andreas Krog

I dag skal kontaktudvalget stå sin prøve - og der er én stor elefant i rummet

Der er én stor elefant i rummet, når rigsfællesskabets nye sikkerhedspolitiske kontaktudvalg torsdag holder sit første møde. Samtidig vil det vise sig, om Færøerne og Grønland føler sig tilstrækkeligt inddragede eller blot føler, at udvalget er en dansk proformaundskyldning.

Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen (t.v.), den danske statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (t.h.) ved underskrivelsen af aftalen om etableringen af kontaktudvalget i oktober 2021.
Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen (t.v.), den danske statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (t.h.) ved underskrivelsen af aftalen om etableringen af kontaktudvalget i oktober 2021.Foto: Philip Meisner, Statsministeriet
Andreas Krog

Bliver rigsfællesskabets nye sikkerhedspolitiske kontaktudvalg et forum for ligeværdig inddragelse? Eller bliver det blot et proformaforum, der skal give omverdenen indtryk af, at den danske regering tager kollegerne i Tórshavn og Nuuk med på råd?

Og tør den danske regering tage fat om nældens rod og klart kommunikere sin holdning til et af de mest ømtålelige emner i rigsfællesskabet? Også selvom det vil vække grønlandsk vrede.

Det er de store spørgsmål forud for kontaktudvalgets første møde torsdag på Færøerne i forlængelse af det årlige rigsmøde.

På rigsmødet for et år siden blev den danske statsminister Mette Frederiksen (S), Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede enige om at etablere udvalget, der på papiret er blevet nedsat ”med afsæt i et fælles ønske om et tæt, respektfuldt og ligestillet samarbejde om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik med særlig relevans for Færøerne og Grønland.”

Endnu inden det første møde er afholdt, har især Múte B. Egede været ude med riven og luftet sin utilfredshed med, at landsstyret ikke bliver inddraget, når den danske regering barsler med konkrete politiske udspil og aftaler med stor betydning for Færøerne og Grønland.

{{toplink}}
Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Så der er ikke tale om et ligestillet samarbejde, sådan som det var aftalt.

"Ligeværdighed indebærer, at man har tillid til hinanden. Den mangler man tit fra dansk side,” påpegede Múte B. Egede fornylig i et interview med Altinget.

Kontaktudvalget blev formelt etableret i oktober sidste år. Siden da har den danske regering præsenteret en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, der blandt andet udstikker kursen for kongerigets arktiske politik, samt indgået et vidtrækkende nationalt kompromis om dansk forsvar og sikkerhed.

0:000:00