Kæmpe ngo vil have ændret retning på klimabistanden

Finansieringen af klimatilpasning skal skaleres op, og det skal være nu. Lederen af en af verdens største udviklingsorganisationer har et budskab med til København, hvor opvarmningen til COP-forhandlingerne er gået i gang denne uge.

Byen Mongla er et af de få steder i Bangladesh, hvor landets tusinder af klimaflygtninge kan finde arbejde. Gennem fire år er investeringer i byens industri fordoblet. 
Byen Mongla er et af de få steder i Bangladesh, hvor landets tusinder af klimaflygtninge kan finde arbejde. Gennem fire år er investeringer i byens industri fordoblet. Foto: AP Photo/Mahmud Hossain Opu
Mikala Satiya Rørbech

Det er et problem, at de internationale klimaforhandlinger handler så meget om grøn omstilling af teknologien og ikke ret meget om, hvordan man hjælper de mennesker, der rammes af klimaforandringerne

Budskabet fra Asif Saleh, administrerende direktør for BRAC, en af verdens største udviklingsorganisationer, er ikke til at misforstå.

”Klimaforandringerne er et ægte globalt problem, men løsningerne skal findes lokalt. Der er brug for at få mere fokus på klimatilpasningen de steder, hvor konsekvenserne rammer hårdest, og det kræver investeringer at skalere løsningerne,” siger Asif Saleh.

Nye teknologier skal spille en rolle i klimaindsatsen, men det er et middel, ikke målet i sig selv

Asif Saleh
BRAC

Han er i København forud for startskuddet til COP-forhandlingerne for at mødes med udviklingsordførere, organisationer og private fonde. Næste gang håber han også at få talt med udviklingsministeren.

Formålet med besøget er nemlig at skabe ørenlyd for det globale syds syn på klimakrisen. Holdningen er - ifølge BRAC at det kan betale sig at lægge flere penge i den del af de globale klimaaftaler, som går til klimatilpasning.

”Man har længe sagt, at hvis bare vi kan begrænse udledningerne og holde temperaturen nede, så kan man undgå det værste. Men jeg tror, alle har indset nu, at klimatilpasningen er nødvendig,” siger han.

"Der er brug for at få mere fokus på klimatilpasningen de steder, hvor konsekvenserne rammer hårdest, og det kræver investeringer at skalere løsningerne,” siger Asif Saleh Foto:

Udfordringen er så, at det, man forbinder med klimatilpasning i Danmark eller Schweiz, er noget helt andet end i Bangladesh eller Tanzania.

”I bekymrer jer over, at I ikke kan komme på ski mere. Men de fattigste og mest marginaliserede rammes hårdere, fordi de typisk bor mere udsatte steder og har færre muligheder. Ligesom vi så under COVID-pandemien. Man siger, vi er sammen om det, vi er i den samme flod, men I sejler i nogle meget større og stabile både end de fleste andre mennesker i verden gør. De kan synke hvert øjeblik.”

I Bangladesh, som Asif Saleh kommer fra, er problemet til at føle på. Hver dag ankommer 2000 nye indbyggere til hovedstaden Dhaka, fordi klimaforandringer tvinger dem væk fra kystbyerne. Landet skydes til at have omkring 10 millioner klimaflygtninge allerede.

Nålen bevæger sig, men det går ikke hurtigt nok. Der skal mere fokus på klimatilpasning

Asif Saleh
BRAC
Klimaforandringerne er i gang med at underminere årtiers indsats mod fattigdom – en indsats, som ellers har været medvirkende til at Bangladesh er på vippen fra at være et lavindkomst til et mellem-indkomstland.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00