Debat

Kasper Fogh: Løkke er kongen af new-speak

KLUMME: Statsminister Lars Løkke går uhørt langt i den sproglige manipulation af den politiske virkelighed, mener Kasper Fogh, politisk chef i Cevea. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Kasper Fogh Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I skrivende stund har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i løbet af det seneste døgn kaldt kontanthjælpsloftet for ”en udstrakt hånd til de arbejdsløse”.

Han kalder den 2025-plan, der består i at banke et kæmpe hul i statskassen, og som udskyder et teoretisk balancepunkt for statens finanser ni år ud i fremtiden, for en ”børneopsparing”. Og han fastholder vedholdende, at det er dem i bunden, der får mest ud af de foreslåede skattelettelser.

Sproglig manipulation 
Lars Løkke går uhørt langt i den sproglige manipulation af den politiske virkelighed. Newspeak var det sprog, som et totalitært parti benyttede til at sløve modstandsevnen og den selvstændige tænkning i den engelske befolkning i en dystopisk fremtid i George Orwells roman 1984.

Hovedelementet var at udslette ordenes egentlige betydning, indtil ingen længere ville kunne beskrive verden meningsfyldt, og almindelige mennesker ville ophøre med at tænke og bare adlyde. I newspeak hed det hemmelige politi, der stod for tortur og bortførelser, ”Ministry of Love”, og politiske fangelejre hed ”joycamps”.

Hvis 2025-planen var en finansiel ydelse, var det et forbrugslån. Når lån er opsparing, og opsparing er lån, er vi holdt op med at have et sprog der kan beskrive verden.

Kasper Fogh
Politik- og kommunikationschef , Cevea

Kontanthjælpsloftet rammer hårdt
Og selv om Lars Løkke ikke skal slås i hartkorn med dystopiens politiske bevægelse INGSOC i øvrigt, så er forsøgene på at beskrive regeringens politik med ord, der betyder det stik modsatte af, hvad vi ellers er enige om, at ordene betyder, et skamløst forsøg på at slå den danske offentlighed til bevidstløshed med netop newspeak.

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen rammer over 40.000 danskere, hvoraf mange ikke har en jordisk chance for at komme i arbejde. Herregud, spastisk lammede som Lene Kruse, der bor med sin datter i Ørbæk, som Politiken kunne fortælle, blev skåret 2.143 kroner netto i kontanthjælp – er det hende vi tror kommer i job?

Mange kontanthjælpsmodtagere skal leve for langt færre penge, end hvad det offentlige, nærmere bestemt Skat, definerer som et absolut minimumsbeløb. 72 procent af alle berørte kontanthjælpsmodtagere beskrives som “aktivitets-parate” – og er altså ikke jobparate. Det betyder, at man sådan set ikke forventer, de ville kunne fastholde et job, selvom de skulle kunne få et.

En særlig udspekulerethed
Det er de her mennesker, der sættes voldsomt ned i indkomst. Se det er jo – havde jeg nær sagt – god gammeldags borgerlig politik. Og det er jo fair nok alt sammen: Danskerne vidste, hvem de valgte. Men derfra så til at stå med et straight face og kalde det en ”fremstrakt hånd”?

Det kræver alligevel en særlig udspekulerethed. Og det er gennemgående.

2025-planen foreslår helt simpelt at bruge en masse penge nu, vi regner med at få ind senere. Vi giver skattelettelser nu, og vi tror så, at det skaber noget vækst, og en gang langt ude i fremtiden, om ni år, skal hele budgettet så begynde at gå i nul.

Det er en utroligt gearet måde at køre dansk økonomi, hvor man går lige til kanten af bæreevnen på kort sigt – skulle der ske noget i verdensøkonomien, som der gjorde i 2008, er vi på spanden igen.

2025-planen er et forbrugslån
Det er en gentagelse af Fogh-regeringens giftige blanding af overophedning og underfinansiering. Statsministeren kalder konsekvent og uden at blinke sin politik for ”robust”.

Men helt sort bliver det, når Lars Løkke Rasmussen oveni kalder det en ”børneopsparing”. Hvis 2025-planen var en finansiel ydelse, var det et forbrugslån. Når lån er opsparing, og opsparing er lån, er vi holdt op med at have et sprog, der kan beskrive verden.

Og man kunne blive ved: Den ”lille smule”, de studerende skal finansiere af deres uddannelser, er reelt, at vi nu i Danmark vil give alle vores unge en gæld i startgave.

Lidt er meget, op er ned 
Løkke fastholder med regnefiflerier og omvendte opstillinger, at det er dem i bunden, der vil få mest ud af hans foreslåede skattelettelser, selvom det står med blindskrift i enhver avis, at det (naturligvis) er de mest velbeslåede, der får flest penge ud af hans politik.

Og sådan fortsætter det: Lån er opsparing, lidt er meget, op er ned, gambling er robust – der er noget Donald Trumpsk over den stålsatte vilje til simpelthen bare at påstå noget, der er objektivt forkert, og så blæse på forargelsen i den offentlighed, der inkluderer og engagerer færre og færre. Det er også tydeligt på sendefladen, at forargelsen er ved at blive slidt ned. Det virker.

På engelsk blev newspeak, det gamle sprog, kaldt oldspeak. Oldspeak skulle være fuldstændigt erstattet af newspeak inden 2050. Måske den plan har bedre forudsætninger for at lykkes end 2025-planen.

Man kan i hvert fald se, hvordan den plan skal lykkes.

 ---
Kasper Fogh Hansen er politik- og kommunikationschef i Cevea. Tidligere har han blandt andet været kommunikations- og udviklingschef for Food Organisation of Denmark og pressechef for Ritt Bjerregaard (S), da hun var overborgmester i København. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00