Kommentar af 
Katja Holm

Katja Holm: Kunsten skal indtænkes i klimadebatten

KOMMENTAR: Kunsten moraliserer ikke, men skaber debat og vækker eftertanke. Derfor er den så velegnet at indtænke i klimadebatten, skriver Katja Holm.

Under COP15 i Bella Centret skulle 'Hunger-drengene' symbolisere, at mange millioner mennesker vil være nødt til at flygte på grund af klimaforandringer. (Arkiv) 
Under COP15 i Bella Centret skulle 'Hunger-drengene' symbolisere, at mange millioner mennesker vil være nødt til at flygte på grund af klimaforandringer. (Arkiv) Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter nogle hæsblæsende dage og partilederrunder er vi nu gået ind i valgets slutspurt.

Det har været interessant, hvordan politikere fra en del partier beredvilligt stiller op til dette og hint og lover gode pensionsordninger, bedre velfærd og i nogle tilfælde – naturligvis – skattelettelser.

Valget er efterhånden et slaraffenland, hvor alt stort set kan lade sig gøre, og mange politikere med seriøs mine forvisser os om, at når de kommer til magten, så vil der ske ting og sager. Og alt bliver til det bedre.

Et af de vigtige punkter – hvis ikke det vigtigste – er klimaet. Og det er hverken, fordi det er specielt sexet eller udelukkende et nationalt problem; det er ganske simpelt, fordi der ikke er mere tid tilbage, og det hele, inklusive pensionsordninger og velfærd, intet er noget værd, hvis ikke der sættes turbo på klimaets nedadgående spiral. Og heldigvis fylder den i valget. Det er dog positivt.

Fakta
Katja Holm er forhenværende formand for Skuespillerforbundet.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Til gengæld fylder kunsten og kulturen uendelig lidt i debatten – som altid desværre. Det er ikke noget nyt, men forstemmende alligevel.

Direkte spurgt, hvorfor politikerne ikke taler mere om den, svarer de, at de fleste debatter er tilrettelagt på forhånd. Det forhindrer dem dog sjældent i at bringe deres hovedpunkter til torvs, uanset hvilket emne der er på dagsordenen.

Klima, kunst og kultur kunne smukt gå hånd i hånd i valgdebatten.

Katja Holm

I virkeligheden er det ikke kun forstemmende, men også dumt, at kunsten og kulturen ikke fylder mere i valgdebatten. For den er faktisk ganske nem at forholde sig til.

Ingen mennesker i samfundet undgår kunst eller kultur i det daglige; om vi hører radio eller går på nettet, er vi i berøring i større eller mindre grad med kunsten og kulturen dagligt. Og derfor kan vi forholde os til den. På hver vores måde. Den er – uanset hvor forskelligt vi anskuer den eller bruger den, en fællesnævner – på tværs af partifarve. Om man er til teater, musik eller film, fodbold, biblioteker eller museer, så er vi omgivet af kunst og kultur. 

Og faktisk har kunst, kultur og klima en del med hinanden at gøre. For hvis, eller helst, når et helt samfund skal til at ændre vaner og snart skal begrænse sit forbrug og flyve mindre, så kræver det enorme kræfter, massevis af penge og styrke.

Men det kræver også en kulturændring. En måde at anskue samfundet på, om man vil. Det er ikke nok med afgifter og rapporter, om end det er en hjælp. Der skal mere til. Her kan oplysning – i form af kunst og kultur – være medbærer til at udbrede kendskabet. Til at ændre disse vaner. Hvad enten det sker i dokumentarfilm, sange eller på teatret, på biblioteket eller i andre kulturelle eller kunstneriske sammenhænge.

Kunsten har alle dage haft en enorm betydning og indvirkning på et samfund. Fra det helt lille – til det kæmpestore. Se blot, hvor mange der går i teatret om året, eller hvor mange der sidder og ser danske serier eller går til koncerter – for ikke at nævne folk på biblioteker og museer.

Kunsten moraliserer ikke. Den viser og skaber debat, vækker eftertanke og henviser til andre muligheder. Klima, kunst og kultur kunne smukt gå hånd i hånd i valgdebatten. For det er en fællesnævner – noget, vi alle kender til på hver vores måde. Og ligesom klimaet skal passes på, så gælder dette naturligvis også kunsten, som skal have udviklingsmuligheder og ressourcer – netop fordi dens samlede betydning er så stor.

Kunstnerne kender til denne sammenhængskraft. Og derfor står en stor samling danske skuespillere med kolleger fra film- og teaterbranchen samt studenterbevægelser, og mange mange andre på tværs af partifarver hver torsdag morgen siden november uden for Christiansborg ved den såkaldte Klimapåmindelse. Ikke en demonstration, men en påmindelse af et vigtigt emne. Fordi klimaet er fællesnævneren, og fordi de forstår sammenhængen.

Det ville klæde politikerne, om de indtænkte kunsten som en del af debatten – også når de taler om klimaet. Fordi det faktisk lige netop er de to ting, vi kan forholde os til. Det ene er afgørende for, at vi overhovedet kan overleve fysisk, det andet for, at vi har noget godt og meningsfuldt, dannende, underholdende og vaneændrende at udfylde livet med.

-----

Katja Holm er forhenværende formand for Skuespillerforbundet. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katja Holm

Skuespiller, formand, Betty Nansen Teatret 2022-, fhv. formand for Dansk Skuespillerforbund 2009-18
skuespiller (Skuespillerskolen, Århus Teater 1997), projektleder, coaching og konflikthåndtering

0:000:00