Debat

SF i EU: Der skal ikke gives rabat på EU's kerneværdier

DEBAT: Formuleringerne omkring retsstatsprincipper skal skærpes kraftigt, hvis vi skal stemme ja til EU's budgetaftale og genopretningsfonden, skriver MEP Kira Marie Peter-Hansen (SF). 

I juli blev EU's stats- og regeringschefer enige om en genopretningsfond og det kommende syvårige budget. Nu skal Kira Marie Peter-Hansen og resten af Europa-Parlamentet godkende den endelige aftale. 
I juli blev EU's stats- og regeringschefer enige om en genopretningsfond og det kommende syvårige budget. Nu skal Kira Marie Peter-Hansen og resten af Europa-Parlamentet godkende den endelige aftale. Foto: Kristian Djurhuus Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af Europa-Parlamentet for SF og De Grønne 

Det er nok gået de færrestes næser forbi, at Viktor Orbán har svært ved at efterleve europæiske værdier.

Værdier, som han sågar selv har skrevet under på at overholde. Alligevel viser det ungarske parlament den frækhed at kræve overholdelse af ’rule of law’ (retsstatsprincipper) skrevet ud af betingelserne for at få støtte fra EU’s corona-genopretningsfond.

Det er ikke bare uhørt. Det er fuldkommen ødelæggende for det europæiske samarbejde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor har vi i den grønne gruppe i Europa-Parlamentet sammen med de tre største partigrupper stillet krav om, at der skal ske store forbedringer på retsstatsprincipper i både budgetaftalen og genopretningsfonden, før vi godkender aftalen. For vi har ikke råd til rabat på europæiske kerneværdier.

Ingen turde sætte Orbán i skak 
Det er dog ikke noget nyt, at der er behov for en styrkelse af de fælles spilleregler.

Selvom presset er stort for, at vi kan igangsætte en genopretning af den europæiske økonomi, og selvom vi særligt i disse krisetider har brug for stabilitet, så må vi ikke give efter for slynglernes pres.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Netop derfor foreslog EU-Kommissionen for flere år siden, at man i det nye flerårige budget skulle gøre det lettere at holde på pengeposen, hvis medlemslande var lige lovligt kreative med forvaltningen af budgetmidler.

Men da ingen turde sætte Orbán i skak, endte skåltaler om retsstatsprincipper som sammenkrøllede taleudkast i papirkurven.

Oprindeligt var tanken, at i tilfælde af overtrædelser, ville Kommissionen indlede en proces mod et medlemsland. Denne proces ville automatisk blive godkendt, medmindre et kvalificeret flertal i Rådet var imod, altså et såkaldt omvendt kvalificeret flertal.

Og for lige at opsummere de konkrete tal, ville det kræve, at 15 ud af 27 lande, bestående af minimum 65 procent af EU’s befolkning, stemte imod. Det er nærmest umuligt.

Læs også

Retningslinjer skal være konkrete 
Det var dog ikke alle, der var særligt vilde med den ordning. Og da alle andre havde travlt med at snakke om budgetstørrelser og rabatter, luskede Orbán og ligesindede en svækkelse af forslaget ind i kompromisset.

Nu skulle en proces godkendes ved almindeligt kvalificeret flertal, og i sidste ende (måske) også godkendes ved enstemmighed blandt medlemslandenes ledere. Det blev kort sagt umuligt. 

Det eneste håb i denne sag er, at sidstnævnte tilfælde, hvor statsledere godkender en proces, er tilpas luftigt defineret, så ingen rigtigt ved, hvad det betyder. Et ægte EU-kompromis, hvor Polen og Ungarn triumferende fortalte, at de stadig kan nedlægge veto mod alle processer, og hvor alle andre lande lavmælt jublede over, at man endelig fik indskrevet overholdelse af retsstatsprincipper som betingelse for at modtage midler.

Den luftige definition danner nu rammen om diskussionerne. Vi vil gøre vores for at sikre, at retningslinjerne bliver konkrete.

Må ikke give efter for slynglernes pres 
For slagsmålet er ikke overstået. Heldigvis. De europæiske befolkninger har stadig ét trumfkort i ærmet: Europa-Parlamentet skal godkende den endelige aftale, og vi stiller os ikke tilfredse med luftkasteller.

Hvis vi skal leve op til vores ansvar, bliver vi simpelthen nødt til at kræve en skærpelse i aftaleteksten. Det skal stå helt klart, at enkelte lande ikke kan nedlægge veto i forbindelse med processer om overtrædelse af retsstatsprincipper.

Derfor bør princippet om omvendt kvalificeretflertal skrives ind i aftaleteksten igen.

Selvom presset er stort for, at vi kan igangsætte en genopretning af den europæiske økonomi, og selvom vi særligt i disse krisetider har brug for stabilitet, så må vi ikke give efter for slynglernes pres.

Orbán har tændt lunten til en europæisk implosion, mens han grinende er på vej til banken. Lad os kaste en kold spand vand i Orbán og luntens retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00