KL: Godt med ældremilliard, men skidt med kommunale besparelser

FINANSLOV: Den såkaldte værdighedsmilliard til svage ældre borgere i næste års finanslov vækker glæde i KL og hos Ældre Sagen. Men løftet til ældre trues af kommunale besparelser på 2,4 milliarder kroner om året.

Værdighedsmilliarden i finansloven kan med fordel bruges på blandt andet mere og bedre hjemmehjælp, mener Ældre Sagen.
Værdighedsmilliarden i finansloven kan med fordel bruges på blandt andet mere og bedre hjemmehjælp, mener Ældre Sagen.Foto: Casper Christoffersen/Scanpix
Cecilie GormsenKim Rosenkilde

Med fremlæggelsen af næste års finanslov står det klart, at der bliver afsat en milliard kroner til svage ældre, den såkaldte værdighedsmilliard.

Hos KL glæder man sig over, at de blå partier har fundet penge til de ældre ude i kommunerne, men glæden overskygges af de besparelser, som kommunerne med den nye finanslovaftale kan se frem til. Det fortæller KL-formand Martin Damm (V).

”Det, vi jo først og fremmest hæfter os ved, er, at det her meget omdiskuterede omprioriteringsbidrag er en del af aftalen. Det er jo det, der har langt den største betydning for kommunerne,” siger Martin Damm og fortsætter:

”Det betyder, at der er et flertal i Folketinget, som har valgt at skulle spare over syv milliarder kroner i kommunerne. Og det overdøver jo alt det andet.”

Fodrer hund med egen hale
Selv om Martin Damm lover, at KL vil gøre sit for, at værdighedsmilliarden bliver et reelt løft til servicen for de ældre borgere, mener han, at regeringen og aftalepartierne er godt i gang med at fodre hunden med sin egen hale. Det udskældte omprioriteringsbidrag er med finansloven nemlig blevet en realitet.

Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal skære én procent af udgifterne hvert år fra 2017 til 2019, så der skal spares cirka 2,4 milliarder kroner om året. Og besparelserne vil komme til at kunne mærkes, slår Martin Damm fast. Det kan nemlig ikke undgås, at kernevelfærden i form af blandt andet daginstitutioner, skoler og socialområdet bliver ramt, lyder det.

Samtidig frygter KL-formanden, at fremtidige økonomiforhandlinger med regeringen nu kommer til at dreje sig om at afværge sparerunderne.

Ældre Sagen: Værdigheden tilbage
Hos Ældre Sagen glæder man sig over finanslovens værdighedsmilliard, og den er et stort skridt i den rigtige retning for svage ældre, lyder det fra administrerende direktør Bjarne Hastrup.

”Adskillige års besparelser har ført til alt for mange eksempler på uværdig og utilstrækkelig pleje af svækkede ældre mennesker. Det skal der gøres op med nu; værdigheden skal tilbage,” siger Bjarne Hastrup.

Han påpeger, at det er vigtigt, at de ekstra midler rent faktisk bliver brugt på ældreområdet, for eksempel på bedre bemanding på plejehjemmene, bedre og mere hjemmehjælp til de allersvageste eller ekstra hænder, så ældre kan komme ud i frisk luft.

”Det afgørende er, at den enkelte ældre får en mere værdig pleje og et mere værdigt liv. Det har også betydning for pårørende. Vi ved, de pårørende yder en stor og ofte belastende indsats for deres ældre familiemedlemmer i hverdagen, og derfor vil en mere værdig ældrepleje også være en aflastning for dem,” siger Bjarne Hastrup.

Men ligesom hos KL er man i Ældre Sagen loren ved udsigten til de kommende års besparelser i kommunerne. Derfor opfordrer Bjarne Hastrup til, at man finder en langsigtet løsning, så penge, der gives til for eksempel ældre, ikke tages fra kommunerne med den anden hånd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00