Kommentator: Dronningen er politisk pletfri, men kronprins Frederik har allerede begået sin første fejl

Gennem 52 år har dronningen gået på en balancebom mellem kongehuset og Christiansborg. På søndag træder kronprins Frederik op for at gøre hende kunsten efter. Og han har allerede én gang vakt kras kritik i Folketinget. 

“Den form for politisk tonedøvhed kan han simpelthen ikke gentage i rollen som Danmarks nye konge. Han risikerer at antænde nogle meget store konflikter i forhold til det politiske system,” mener kongehuskommentator Thomas Larsen. 
“Den form for politisk tonedøvhed kan han simpelthen ikke gentage i rollen som Danmarks nye konge. Han risikerer at antænde nogle meget store konflikter i forhold til det politiske system,” mener kongehuskommentator Thomas Larsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Dronning Margrethe mestrede kongehusets følsomme forhold til det politiske system i sine 52 år som regent.

Men nu er det hendes søn kronprins Frederiks tur. Og netop den balancegang kan blive en af de "vigtigste" og "største" udfordringer, Danmarks kommende konge har i vente, mener kongehuskommentator Thomas Larsen.

Kronprinsen har allerede én gang trådt ved siden af, hvor hans mor måtte slukke branden og sørge for, at den ikke bredte sig.

Læs også

I 12 år var han medlem af Den Internationale Olympiske Komité (OIC). Medlemskabet blev stærkt kritiseret, da komiteen også træffer politiske beslutninger.

Det blev tydeligt, da han gik imod regeringens ønske om at udelukke Rusland fra OL i 2016. 

Episoden nærmede sig det katastrofale, mener Thomas Larsen.

Medlemskabet skabte en heftig debat i Danmark, fordi kronprinsen gik mod flere årtiers tradition for, at kongehuset ikke blander sig i politiske spørgsmål.

Det var, ifølge Thomas Larsen, kronprinsens generalprøve. Men når han bliver konge, skal han op til den rigtige eksamen, og den skal han bestå.

"Den form for politisk tonedøvhed kan han simpelthen ikke gentage i rollen som Danmarks nye konge. Han risikerer at antænde nogle meget store konflikter i forhold til det politiske system," mener kongehuskommentatoren.

Vi har set masser af eksempler på, at folk har været uenige med hende - også politikere.

Thomas Larsen
Kongehuskommentator

Når kronprinsen søndag 14. januar omdøbes til kong Frederik 10., vil eksamen stå. Den kommende konge skal gå i sin mors fodspor som regent og kommer ikke udenom nytårstaler, hvor hele kongeriget er lutter øren og analyserer hvert enkelt ord, han siger. 

Ingen deciderede regler for en monark

Dronning Margrethe har ikke bare mestret den politiske balance, hun har udvidet rammen for, hvad man som monark kan udtale sig om, mener Thomas Larsen.

"Mens hun har siddet på tronen, har hun taget livtag med nogle af de temaer og issues, som virkelig splitter os som land. Vi har set masser af eksempler på, at folk har været uenige med hende – også politikere," siger han.

Det har kunnet lade sig gøre, fordi der har været en grundlæggende respekt for hende som monark, uddyber han.

Det er særligt, når det kommer til aktuelle samfundsspørgsmål, at dronningen har markeret sig ved at være befolkningens mor med en løftet pegefinger.  

Flere husker nok sætningen: "Det kan vi ikke være bekendt" fra nytårstalen i 1984 om danskernes ugæstfrihed over for indvandrere. Eller sætningen: "Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst" fra hendes tale under coronaepidemien om danskere, der trodsede forsamlingsforbud og afstandkrav med fester og runde fødselsdagsfejringer.

Selvom talen fra 1984 skabte debat i befolkningen, om hvorvidt dronningen overskred en grænse for, hvad en monark kan tillade sig at udtale sig om, mener Thomas Larsen ikke, at det er tilfældet.

Læs også

Heller ikke historiker Lars Hovbakke Sørensen mener, at hun gik over stregen med sin tale. 

Det er dog en svær streg at sætte, for der er ikke nogen love eller regler til at vejlede, forklarer han.

"Men befolkningen ville nok synes, at det var at gå over stregen, hvis en regent begyndte at sige noget om nogle konkrete lovforslag," viurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Han tror, at konsekvenserne af at have en regent, der er for politisk, kan være store.

"Så kunne det godt være, at kongedømmet meget hurtigt ville blive afskaffet, fordi politikerne og befolkningen ville synes, det var forkert."

Kongeparret skal være "omhyggelige" i starten

Dronningens 52 år på tronen er ikke uden betydning for, hvordan hun henvender sig til danskerne, mener Thomas Larsen.

Han minder om, at dronning Margrethe ikke stod lige så stærkt, da hun var en "ung og relativt uprøvet monark".

"Hun skulle også finde sine ben, hun skulle også oparbejde erfaring, før danskerne fik den her store dybe tillid til hende og anerkendte hende som en autoritet," forklarer han. 

Derfor skal kronprins Frederik og kronprinsesse Mary være omhyggelige med, hvordan de sætter deres fødder i den kommende tid.

Thomas Larsen
Kongehuskommentator

Ifølge ham er det ikke noget, som man får forærende til et tronskifte, men det er derimod en naturlig proces, der tager tid.

"Derfor skal kronprins Frederik og kronprinsesse Mary være omhyggelige med, hvordan de sætter deres fødder i den kommende tid. De skal tænke over, hvad det er for nogle mærkesager, de vil stå i spidsen for, og hvordan de vil gøre det," siger Thomas Larsen.

Dog tilføjer han, at det ikke er sikkert, at den kommende konge har de samme ambitioner som sin mor, når det kommer til at udvide kongehuset stemme i politiske spørgsmål. 

"Måske vil han hellere arbejde på at blive et samlingspunkt på en anden måde."  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Lars Hovbakke Sørensen

Historiker, politisk kommentator, lektor, ph.d., Professionshøjskolen Absalon
cand.phil. i historie (Aarhus Uni. 1995), ph.d. i internationale studier (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00