Mette Frederiksen: I en tid med krig og uro har vi brug for en samlende konge

Det nye kongepars første arbejdsdag startede i folketingssalen med en tale fra formand Søren Gade og statsminister Mette Frederiksen. "Vi har i den grad brug for, at vores konge samler Danmark", lød budskabet fra statsministeren.  

“Vi lever i en usikker tid i en epoke af historien, som vil definere vores fremtid. Vi har i den grad brug for, at vores konge samler Danmark,” sagde statsministeren.
“Vi lever i en usikker tid i en epoke af historien, som vil definere vores fremtid. Vi har i den grad brug for, at vores konge samler Danmark,” sagde statsministeren.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Opgaven som konge er "er lige så vanskelig, som den er vigtig". 

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da hun mandag i folketingssalen holdt tale for kong Frederik 10. som markering af tronskiftet og kongens første arbejdsdag som statsoverhoved.

"Vi lever i en usikker tid i en epoke af historien, som vil definere vores fremtid. Vi har i den grad brug for, at vores konge samler Danmark," sagde statsministeren og henviste til den snart toårige krig i Ukraine.

Læs også

Folketingssalen var næsten fyldt i dagens anledning, der alle lyttede med på talerne fra statsministeren og Folketingets formand, Søren Gade.

På balkonen til højre for talerstolen sad kong Frederik 10. i selskab med dronning Mary, kronprins Christian, dronning Margrethe, prins Joachim og prinsesse Benedikte.

En fremragende læremester

Mette Frederiksen benyttede også lejligheden til at takke dronning Margrethe for at have "bragt monarkiet ind i samtiden". Den opgave tilhører nu næste generation, lød det fra statsministeren.

I sin tale lagde hun ikke skjul på, at kongen har store sko at udfylde som Danmarks nye regent.  

"Men kongen har heldigvis haft en fremragende læremester, som endda har tilrettelagt tronskiftet så klogt, at læremesteren er her endnu," lød det fra statsministeren på talerstolen.

Der var stor ros at finde til dronning Margrethe fra både Søren Gade og Mette Frederiksen. 

Læs også

I sin tale spolede Søren Gade tiden 52 år tilbage, da dronningen blev udråbt på balkonen på Christiansborg Slotsplads "klædt i sort" og ramt af "sorg". En kontrast til gårsdagens billeder, som bød på store smil og glædestårer fra Danmarks nyslåede konge.

Ifølge Mette Frederiksen var gårsdagens fejring et eksempel på kongefamiliens betydning for landet.

"Hans Majestæt har ramt befolkningen i hjertekulen som en samlende figur, og det har kongen gjort sammen med dronning Mary og resten af familien," sagde hun i sin tale.

Talen blev afsluttet med et budskab fra kongen til Folketinget, som er en historisk tradition. Her blev det meddelt, at dronning Margrethe 2. har frasagt sig tronen, og at det nu er kong Frederik 10., der "overtager kaldet" som Danmarks konge.

Kongefamilien fortsatte efterfølgende videre til en reception i Landstingssalen for folketingsmedlemmerne og andre særligt indbudte gæster. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024