"Kommunisme" eller "fremragende": Sådan siger partierne om regeringens parallelsamfundsudspil

I støttepartierne glæder boligordførerne sig over, at regeringen vil droppe ghettobegrebet, mens man i blå blok afviser at ændre på semantikken. Her rases der til gengæld over forslag om anvisning til private boliger. Se partiernes reaktioner på parallelsamfundsudspillet her. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenNicole Sander Bertelsen

Søren Egge RasmussenSøren Egge Rasmussen, boligordfører for Enhedslisten

”Det er positivt, at man vil kigge på anvisning til private udlejningsboliger. Det et meget vigtigt tiltag, og det skal gennemføres, uden at der er en kommunal ekstraudgift ved det. Lejeren skal selvfølgelig betale sin husleje."

Er det ikke et meget godt princip, at man som privat selv kan bestemme over, hvem der skal husere på ens adresse?

”Det kan jeg godt forstå, hvis man har en privat udlejningsejendom med tre adresser, hvor man selv bor i den ene. Men hvis det er en udlejer med en investering i en udlejningsejendom, er det noget andet. Der vil det være meget rimeligt, hvis de private udlejere også er med til at løfte den boligsociale opgave."

Hvad synes du om, at man vil sætte ghettobegrebet på hylden?

”Det er fint, at man vil afskaffe ghettobegrebet. Men jeg ved ikke, om det er så meget bedre, at man vil betegne områder som parallelsamfund,” siger Søren Egge Rasmussen. 

Samira NawaSamira Nawa, boligordfører for Radikale Venstre

”Man får med de nye forebyggelsesområder udråbt halvdelen af de mennesker, der bor i de almene boligområder, til at bo i et problematisk område. Den stempling er ikke nødvendigvis positiv."

Er du enig med regeringen i, at der er problemer i de her områder?

”Det er ikke sådan, at vi ikke vil være med til at løse problemerne. Vi mener bare ikke, at løsningen er at give områderne et stempel. Vi skal gøre de ting, der virker. Vi skal se på, om de arbejdsløse har de kvalifikationer, som arbejdsmarkedet efterspørger, så vi kan sætte ind med opkvalificering. De unge mennesker skal have nogle fritidsjob og et medansvar for at forbedre deres boligområder." 

Hvad synes du om, at man vil give kommunerne mulighed for at anvise til ti procent af de private boliger?

”Det er sundt og godt, at vi blander os noget mere med hinanden. Derfor vil det være positivt, hvis man også ser blandede private udlejningsejendomme. Men jeg kan bedst lide idéen om, at de aftaler indgås på frivillig basis."

Heidi BankHeidi Bank, boligordfører for Venstre

”Jeg er overrasket over, at regeringen lige pludselig ikke står vagt om den private ejendomsret. Det troede jeg sådan set, at man bakkede op om. Det er temmelig vildt på den negative måde, at de pludselig gør op med det."

Er det fornuftigt at droppe ghettobegrebet?

"Det er noget identitetspolitik. Jeg må bare sige, at i Aarhus, hvor jeg kommer fra, der er det ikke begrebet ghetto, der gør, at børnene ikke kan lide at sige, hvor de kommer fra. Det er områdernes dårlige ry der fylder. Og ikke så meget om områderne nu er kategoriseret som ghetto eller udsat boligområde."

Vil du gerne have, at man holder fast i begrebet ghetto?

"Jeg ser ikke nogen grund til at ændre det. Det er et arbejdsredskab til at beskrive et område, men jeg er enig i, at vi skal passe på med ikke at bruge det på den negativ og undertrykkende måde. Hvis vi laver det om til et andet navn, vil det med tiden også få en negativ betydning, og så kan vi lave det om igen. Vi ønsker reel forandring af områder, mere end snak om semantik."

 

Ole Birk OlesenOle Birk Olesen, boligordfører for Liberal Alliance

"Kaare Dybvad lægger op til at inddrage de private i de boligmæssige problemer. Det er rigtig godt, fordi der hidtil har været den opfattelse i Danmark, at hvis der var nogen, der havde boligsociale problemer, så skulle vi give en masse milliarder til den almennyttige boligsektor, og så skulle den almennyttige boligsektor løse de blogsociale problemer. Det  er en tilgang, der har spillet fallit."

Hvor er svaghederne?

"Den konkrete udformning af, hvordan han vil inddrage det private, er jeg meget skeptisk overfor. Her er nogle folk, der har investeret i private boliger med den forventning, at de skal kunne bestemme, hvordan de skal udlejes, og hvordan de skaber det bedst mulige miljø for de beboere, der er i ejendommen. Det kan vi ikke pludselig overlade til kommunerne. Det er ikke et kommunistisk land, vi lever i." 

Hvad synes du om at droppe ghettobetegnelsen?

"For mig betyder det ikke noget, om man siger det ene eller det andet. Nu har vi for mange år siden besluttet, at vi kalder det ghettoområder i Danmark, og så tænker jeg, at vi bare kan fastholde det. Men hvis det betyder rigtig meget for boligministeren, at det skal hedde noget andet, så er det ikke afgørende for mig."

Halime OguzHalime Oguz, boligordfører for SF

"Det er godt, at regeringen lægger op til at afskaffe ghettobegrebet og bruge udtrykket parallelsamfund i stedet. Det er en skarpere betegnelse, og det er netop parallelsamfund og den sociale kontrol, der eksisterer i disse samfund, som SF vil have brudt op med ved at folk bor mere blandet."

"For SF bliver det afgørende i forhandlingerne, at der i fremtiden også bliver bygget nye billige boliger, så der er flere steder at bo for mange af de mennesker, som i årevis er blevet sendt til at bo i de samme udsatte områder."

"Her det en fremragende ide at give kommunerne anvisningsret til de private boliger, ligesom der bør bygges nye almene boliger også i de områder, hvor der i dag bor mange rige mennesker."

Alex AhrendtsenAlex Ahrendtsen, boligordfører for Dansk Folkeparti

"Det er symptombehandling. Det bedste, de kunne gøre, var at begynde at sende folk hjem, som ikke skal være her. Hvis tilstrømningen fra blandt andet Mellemøsten fortsætter, så vil flere og flere områder blive besværlige områder, og så vil de skulle udvide zonerne hele vejen rundt."

"Når det er sagt, kan jeg godt forstå, at de vil udvide zonerne. Nu bor jeg selv i Voldsmose, og der kan vi se, at mange af dem, der bor i Vollsmoseblokkene, nu desperat forsøger at finde et hus, de har råd til, så kan de bevare kontakten til parallelsamfundet. Derfor giver det god mening, at man forsøger at udvide zonen."

Hvad hæfter du dig ellers ved? 

"Den sædvanlige leg om, hvad barnet skal hedde. Tidligere forsøgte man sig med socialt udsatte boligområder, og det fængede ikke rigtigt som erstatning for ghettoområder. Nu forsøger man så med parallelsamfund og omdannelsesområder. I Dansk Folkeparti kommer vi fortsat til at kalde det for ghettoområder og ghettolisten."

Egil HulgaardEgil Hulgaard, boligordfører for Konservative 

"Det gode er, at Socialdemokratiet arbejder videre med ghettopakken og ser det samme problem, som den forrige regering så omkring ghettoområder, og gerne vil udvide pakken yderligere. Det vi så ikke er helt tilfredse med, det er virkemidlerne, hvor de foreslår, at vi går ind og giver kommunerne en ret til at anvise på privatejendom. Det kan vi ikke støtte op om."

Hvorfor ikke?

"Det er private mennesker, der har investeret i en private ejendom. Vi kan ikke gå ind og tage deres ejendomsret fra dem, fordi vi som samfund har et problem. Derfor forestiller jeg mig, at vi kommer ind i en diskussion om, hvordan vi kan skabe incitamenter i stedet for tvang."

Hvad tænker du om, at regeringen ikke længere vil kalde områderne for ghettoer?

"Det er noget pjat. Om man kalder det ghetto eller parallelsamfund, det er et fedt. Jeg forstår ikke det er vigtigt. Lad os løse problemet i stedet for."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Egil Hulgaard

Stedfortrædende MF (K), byrådsmedlem (K), Furesø Kommune
Civilingeniør, Kemi (DTU 1990)

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

0:000:00