Sådan gik valget i områderne på listen over parallelsamfund: Hvis de bestemte, ville Frie Grønne brage ind i Folketinget

Frie Grønne fik mere end hver tiende af partiets stemmer på de valgsteder, der er tilknyttet områderne på parallelsamfundslisten. Her klarede også Enhedslisten og Radikale Venstre sig godt, mens blandt andet Venstre stod svagt. Se hvordan de udsatte boligområder stemte her. 

Frie Grønne endte langt under spærregrænsen ved folketingsvalget, men i områderne på parallelsamfundslisten var der stor opbakning til det" antiracistiske klimaparti".
Frie Grønne endte langt under spærregrænsen ved folketingsvalget, men i områderne på parallelsamfundslisten var der stor opbakning til det" antiracistiske klimaparti".Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Hvis det kun var de 12 områder, der aktuelt er at finde på regeringens liste over parallelsamfund, der sammensatte Folketinget, ville Frie Grønne ikke blot blive valgt ind, men få hele 7,2 procent af stemmerne.


Det svarer til en otte gange højere stemmeandel, end de 0,9 procent som partiet opnåede på landsplan.

Særligt i Gellerupparken, Vollsmose og Tingbjerg var det populært at sætte kryds ud for Frie Grønne, idet partiet her fik over 25 procent af stemmerne.

Det resultat er “helt syret” sammenlignet med partiets landsresultat, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

“Når Frie Grønne får mere end hver fjerde stemme her, understreger det, at de områder også i politisk forstand er parallelsamfund,” siger han. 

{{toplink}}
Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Det er imidlertid ikke kun Frie Grønne, der klarer sig bedre i de udsatte boligområder end i den brede befolkning.

Også Enhedslisten og Radikale Venstre ligger markant over landsresultatet, mens partier som Venstre og Danmarksdemokraterne har det særligt svært i de 12 områder.

Det skyldes, at beboerne i områderne på parallelsamfundslisten har andre politiske prioriteter end gennemsnitsvælgeren, forklarer Erik Holstein.

“Mens vælgerne som helhed har orienteret sig efter overordnede emner som inflation, klima og sundhed, er det nok snarere spørgsmål som asylpolitik, regler for familiesammenføring og ydelsen til fattige børnefamilier, der stemmes ud fra i mange af parallelsamfundene,” siger han.

0:000:00