Kongeriget Danmark stiller sig på russernes side mod EU i fiskestrid 

Rigsfællesskabet har på Færøerne og Grønlands vegne for nylig stemt med Rusland mod EU i en række sager om fiskeri. EU-Kommissionen raser og kræver sagen taget op på udenrigsministerniveau, mens Danmark er klemt mellem at være en del af et kongerige og EU-medlemsland.

Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen Andreas Krog

BRUXELLES/KØBENHAVN: Opsamlingsposer til rejefiskeri er blevet en uventet brik i en højspændt strid mellem EU og Rusland, som Danmark er endt midt i. 

Hvad er Den Nordøstatlantiske Fiskerikommission?

NEAFC er et forum for landene i Nordøstatlanten, som regulerer fiskeriet i de områder, der ligger uden for de nationale sømilegrænser. Området strækker sig fra Grønlands sydspids østpå til Barentshavet og hele vejen syd for Portugal og er et af de mest fiskerige i verden. 

Deltagerlandene er Rusland, Norge, Island, Storbritannien, EU og Kongeriget Danmark på vegne af Færøerne og Grønland. 

Og det er højst uheldigt, når man tager den anspændte geopolitiske situation i betragtning, mener EU-Kommissionen, der nu vil have EU-landene - inklusive Danmark - til at tage sagen op på udenrigsministerniveau.

Ruslands angreb på Ukraine i februar og det anspændte forhold mellem Rusland og Vesten gør nemlig, at der i EU-Kommissionens optik ikke bare er tale om fiskeripolitik. Det handler helt grundlæggende om, hvorvidt man vælger Ruslands side eller ej. Uanset hvad sagen så drejer sig om. 

Mødet i NEAFC’s hovedkvarter i London fandt sted, kort før Færøerne underskrev sin nye fiskeriaftale med Rusland, som i sig selv har givet store politiske efterdønninger.  

Hvad er opbevaringsposer?
 
Når en trawler hiver en fangst op, så hældes fangsten op på en skrå rist med 2-3 cm brede huller i, som kun rejerne kan smutte igennem. På den måde bliver fangsten delt op i rejer og konsumfisk som blandt andet torsk.  
 
Konsumfiskene kommer i opbevaringsposer, så fiskene også kan tages med i land og sælges. Det betyder, at fiskerne kan fange og tjene penge på både rejer og torsk. Dermed bliver gevinsten ved fangsten større. 
 
De mindste torsk sies dog fra og smides tilbage i havet. Det betyder, at de små torsk både skal en tur på risten og ned i posen inden de ryger ud igen. Turen i posen øger dødeligheden.