Kræftens Bekæmpelse tabte 200 millioner på værdipapirer i 2022

Danmarks største patientforening led store tab på finansmarkederne i 2022. Men det kommer ikke til at påvirke organisationens drift, og Kræftens Bekæmpelse har ingen planer om at sælge ud af aktier og obligationer, siger økonomichef.

Kræftens Bekæmpelses direktør Jesper Fisker på den røde løber til Knæk Cancer i 2022. Samme år tabte foreningen 200 millioner kroner på finansmarkederne.
Kræftens Bekæmpelses direktør Jesper Fisker på den røde løber til Knæk Cancer i 2022. Samme år tabte foreningen 200 millioner kroner på finansmarkederne.Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Kræftens Bekæmpelse mistede 200 millioner kroner på aktier og obligationer i 2022. Det viser organisationens seneste årsrapport.

"Det synes vi naturligvis er træls," siger Michael Henneberg Pedersen, der er økonomichef i Kræftens Bekæmpelse.

Dermed er tabet på værdipapirer markant større end gevinsten fra lørdagens Knæk Cancer-show, hvor Kræftens Bekæmpelse indsamlede 113 millioner kroner sammen med TV2.

Men Michael Henneberg Pedersen fastslår, at lussingen fra finansmarkederne ikke har ramt foreningens arbejde for forskning og patienter.

"Det har ikke påvirket vores drift eller har ført til, at vi skal foretage afskedigelser eller lignende," siger Michael Henneberg Pedersen.

For trods de røde tal i 2022 har Kræftens Bekæmpelse siden 2018 tjent i alt 100 millioner kroner på sine aktier og obligationer, der nu har en værdi af omkring 1,7 milliarder kroner.

"Så du kan sige, at vi har håndteret tabet med penge, vi har tjent på værdipapirer. Vi har ikke brugt medlemmernes eller andre bidrag," siger Michael Henneberg Pedersen.

Derudover oplyser Kræftens Bekæmpelse, at alle Knæk Cancer-midler går direkte til konkrete projekter og ikke investeres i værdipapirer.

Det er vigtigt for mig at understrege igen, at medlemmers eller andres bidragsyderes penge ikke er gået til det her tab. Det er  dækket af penge, vi har tjent på vores værdipapirer.

Micael Henneberg Pedersen
Økonomichef, Kræftens Bekæmpelse

"En ikke-historie"
2022 var et sort år for investorer, og en stribe pensionskasser og andre institutionelle investorer tabte store summer.

"Og det led vi også under. Normalt modvirker værdipapirerne hinanden, hvilket mindsker risikoen. Men der skete jo det ret specielle at både aktier og obligationer faldt markant i 2022," siger Michael Henneberg Pedersen.

Har I fortalt medlemmer og bidragsydere om jeres tab?

"Vi har jo skrevet om det i indledningen til vores årsrapport," siger Michael Henneberg Pedersen, der oplyser, at årsrapporten er på foreningens hjemmeside.

Men det er jo ikke alle, der lige går ind og checker jeres regnskab. Har I kommunikeret det ud på en anden måde?

"Nej altså vi har ikke skrevet det i vores nyhedsbrev eksempelvis"

Hvorfor ikke?

"Fordi for os er det lidt en ikke-historie"

"Det er vigtigt for mig at understrege igen, at medlemmers eller andres bidragsyderes penge ikke er gået til det her tab. Det er alene dækket af penge, vi har tjent på vores værdipapirer."

Har de store tab fået jer til at overveje at skrue ned for investeringerne i værdipapirer?

"Nej, for al historik viser, at det er rentabelt på den lange bane," siger Michael Henneberg Pedersen.

"Og vores vurdering er, at dem som er bedst til at håndtere vores papirer, er de professionelle kapitalforvaltere, så det læner vi os op ad," fortsætter han.

Michael Henneberg Pedersen fortæller, at investeringerne sikrer, at blandt andet forskningsbevillinger ikke mister værdi over tid. 

"Og der kan du selvfølgelig sige, at i lige præcis 2022, havde det været bedre at have dem i kontanter. Men det kan du ikke vide på forhånd. Vi tror stadig på, at det er mest hensigtsmæssigt at fastholde vores strategi. Men det er klart, at hvis 2023 byder på endnu et tab, så vil vi naturligvis genoverveje den. Men det ser heldigvis ikke sådan ud," siger økonomichefen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00