Fem sundhedsaktører du skal holde øje med i efteråret

ANALYSE: Kan Mette Frederiksens (S) smag for topstyring ramme regionerne i forhandlingerne om en sundhedsaftale? Bliver Sundhedsstyrelsen yderligere marginaliseret? Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, stiller skarpt på efterårets udfordringer for fem centrale aktører. 

Lægeforeningens nyvalgte formand, Camilla Rathcke, får brug for alle sine diplomatiske evner i det kommende halvår. I artiklen ser vi også nærmere på den nye sæson for Dansk Sygeplejeråd, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL. 
Lægeforeningens nyvalgte formand, Camilla Rathcke, får brug for alle sine diplomatiske evner i det kommende halvår. I artiklen ser vi også nærmere på den nye sæson for Dansk Sygeplejeråd, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL. Foto: Jesper Schwartz
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der er lagt op et dramatisk efterår og forår på sundhedsområdet. Og ikke kun fordi coronaepidemien slumrer i befolknigen. Lægeforeningens interne magtstrukturer er kastet op i luften, mens Overlægeforeningen og Yngre Læger overvejer om de skal fusionere. Men også Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen står over for store udfordringer det kommende år. 

Fusionsplaner kaster Lægeforeningens fremtid op i luften
Den nyvalgte formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, kommer til at kæmpe for sin egen og foreningens indflydelse på sundhedspolitikken og status som toneangivende lægestemme i Danmark.  

Årsag: Fusionsplanerne mellem Yngre Læger og Overlægeforeningen, der blev meldt ud før sommerferien. Bliver fusionen til virkelighed, vil 20.000, primært sygehuslæger, være samlet i én fagforening.

LÆS: LÆGER HAR PLANER OM KÆMPE FUSION

Lægeforeningen vil efter alt at dømme stadig være paraplyorganisation – standsforening – for den nye gigant og de andre foreninger, der tæller Praktiserende Lægers Organisation og Foreningen af Praktiserende Speciallæger med henholdsvis cirka 3.400 og 1.000 medlemmer.

Groft sagt tager Lægeforeningen sig i dag af sundhedspolitiske, faglige og etiske emner, der ikke direkte berører lægernes overenskomster. Men allerede nu spekuleres der i, om politikere og medier måske hellere vil orientere sig mod en kommende formand, der har Yngre Læger og Overlægeforeningens 20.000 medlemmer i ryggen, frem for Lægeforeningens formand. Hvis altså Yngre Læger og Overlægeforeningens medlemmer beslutter sig for en fusion i 2021.

LÆS: LÆGEFORENINGENS FUNDAMENT SITRER 

Et åbent spørgsmål er også, hvor en fusion efterlader Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Lægeforeningens politik bliver nemlig fastlagt af Lægeforeningens bestyrelse, som består af medlemmer fra alle lægeforeningerne. Og her bliver spørgsmålet, om man kan blive enige om en model, hvor alle føler, at de har tilstrækkelig indflydelse.

Det bliver også interessant at se, om den tidligere Yngre Læge-formand, Camilla Ratcke, vil forsøge at samarbejde eller sabotere fusionsplanerne, der før har været på bordet. Fortalere for en fusion peger på, at Yngre Læger og Overlægeforeningen med en fusion vil stå stærkere over for regionerne ved overenskomstforhandlingerne. Det er også ret åbenlyst, at samarbejdet mellem lægeforeningerne internt i Lægeforeningen i lang tid har fungeret dårligt, hvilket også kan tale for, at fusionsplanerne lykkes denne gang.  

0:000:00