Løngabet vokser: Østarbejdere har større gevinst ved at drage mod vest

EUROPÆISK ULIGHED: Løngabet mellem øst-og vestlande i EU er vokset siden finanskrisen. Forskel er ok, så længe der er vækst, mener Venstre.

Murerne Peter Mortensen (tv.) og Allan Bo Jensen kan glæde sig over, at lønnen i Danmark og det øvrige Vesteuropa udvikler sig hurtigere end i de østeuropæiske EU-lande. Men det skærper samtidig konkurrencen fra østarbejdere, som får stadig større gevinst af at arbejde i Vesteuropa.<br>
Murerne Peter Mortensen (tv.) og Allan Bo Jensen kan glæde sig over, at lønnen i Danmark og det øvrige Vesteuropa udvikler sig hurtigere end i de østeuropæiske EU-lande. Men det skærper samtidig konkurrencen fra østarbejdere, som får stadig større gevinst af at arbejde i Vesteuropa.
Foto: /ritzau/Ditte Valente
Søren Elkrog Friis

Det er ikke bare i Danmark, at uligheden vokser. På europæisk plan bliver den økonomiske kløft mellem øst og vest stadig dybere.

I 10 af de østeuropæiske EU-lande ligger lønniveauet på mellem 42 og 18 procent af gennemsnittet i de 15 vestlige EU-lande (EU15). Kun i Slovenien kan lønmodtagerne glæde sig over, at de i det mindste tjener over halvt så meget som gennemsnitlønnen i vest.

I 6 ud af de 11 østeuropæiske EU-lande må lønmodtagerne samtidig konstatere, at løngabet er vokset fra 2008 til 2016. Det fremgår af en ny analyse foretaget af sammenslutningen af europæiske fagbevægelser, ETUC.

Generalsekretær for ETUC, Esther Lynch, finder forskellen "chokerende stor".

"Det afspejler udnyttelsen af lønmodtagere i lande, hvor fagforeninger og kollektive forhandlinger står svagt," siger hun i en pressemeddelelse.

Venstre: Fremgang både i øst og vest
Det voksende løngab betyder, at østeuropæisk arbejdskraft får et endnu stærkere incitament til at søge mod Danmark og andre vesteuropæiske lande.

Det vurderer Peter Nedergaard, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

"Gevinsten ved at drage vestpå stiger ganske enkelt. Og det kan vi her i Danmark umiddelbart se som noget positivt, fordi østeuropæerne er kvalificeret, flittig og stabil arbejdskraft," siger han.

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen har dog heller ikke noget problem med, at Danmark bliver mere attraktivt for østarbejdere.

"Vi har jo set historisk store vækstrater i flere af de østeuropæiske lande. Selvfølgelig ville det være dejligt, hvis det gik endnu bedre i de østlige dele af EU, men det afgørende er, at der er fremgang i både øst og vest. Og hvis ikke vi havde mulighed for at få arbejdskraft fra Østeuropa, ville vi have stagnation og dermed mindre velfærd," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked.

 

 

 

Tallene i analysen fra ETUC er ikke justeret for inflation og leveomkostninger i de pågældende lande.

LO er medlem af ETUC, men det var i går ikke muligt at indhente en kommentar fra hovedorganisationen.

Grafik: Christian Juhl Mølgaard

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorte Sindbjerg Martinsen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
msc (London School of Economics 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999), ph.d. (Firenze 2004), dr.scient.pol. (2015)

Peter Nedergaard

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, forfatter & debattør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1985), ph.d. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00