Løngabet vokser: Østarbejdere har større gevinst ved at drage mod vest

EUROPÆISK ULIGHED: Løngabet mellem øst-og vestlande i EU er vokset siden finanskrisen. Forskel er ok, så længe der er vækst, mener Venstre.

Det er ikke bare i Danmark, at uligheden vokser. På europæisk plan bliver den økonomiske kløft mellem øst og vest stadig dybere.

I 10 af de østeuropæiske EU-lande ligger lønniveauet på mellem 42 og 18 procent af gennemsnittet i de 15 vestlige EU-lande (EU15). Kun i Slovenien kan lønmodtagerne glæde sig over, at de i det mindste tjener over halvt så meget som gennemsnitlønnen i vest.

I 6 ud af de 11 østeuropæiske EU-lande må lønmodtagerne samtidig konstatere, at løngabet er vokset fra 2008 til 2016. Det fremgår af en ny analyse foretaget af sammenslutningen af europæiske fagbevægelser, ETUC.

Generalsekretær for ETUC, Esther Lynch, finder forskellen "chokerende stor".

"Det afspejler udnyttelsen af lønmodtagere i lande, hvor fagforeninger og kollektive forhandlinger står svagt," siger hun i en pressemeddelelse.

Venstre: Fremgang både i øst og vest
Det voksende løngab betyder, at østeuropæisk arbejdskraft får et endnu stærkere incitament til at søge mod Danmark og andre vesteuropæiske lande.

Det vurderer Peter Nedergaard, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

"Gevinsten ved at drage vestpå stiger ganske enkelt. Og det kan vi her i Danmark umiddelbart se som noget positivt, fordi østeuropæerne er kvalificeret, flittig og stabil arbejdskraft," siger han.

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen har dog heller ikke noget problem med, at Danmark bliver mere attraktivt for østarbejdere.

"Vi har jo set historisk store vækstrater i flere af de østeuropæiske lande. Selvfølgelig ville det være dejligt, hvis det gik endnu bedre i de østlige dele af EU, men det afgørende er, at der er fremgang i både øst og vest. Og hvis ikke vi havde mulighed for at få arbejdskraft fra Østeuropa, ville vi have stagnation og dermed mindre velfærd," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked.

 

 

 

Tallene i analysen fra ETUC er ikke justeret for inflation og leveomkostninger i de pågældende lande.

LO er medlem af ETUC, men det var i går ikke muligt at indhente en kommentar fra hovedorganisationen.

Grafik: Christian Juhl Mølgaard

Forrige artikel Politisk overblik: Markant flere flygtninge kommer i arbejde Politisk overblik: Markant flere flygtninge kommer i arbejde Næste artikel Stigning på fjerde år: Statens chefer forgyldes med fratrædelsesbonus Stigning på fjerde år: Statens chefer forgyldes med fratrædelsesbonus