Mattias Tesfaye svarer igen: Vores plan om modtagecentre er human over for verdens flygtninge
Regeringens ambition om at overføre asylansøgere til et tredjeland er human og vil ske inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser. Flere kan beskyttes tættere på deres hjemlande fremfor at risikere livet på Middelhavet, skriver Mattias Tesfaye (S).
Mattias Tesfaye
Børne- og undervisningsminister, MF (S)Regeringens ambition om modtagecentre for asylansøgere er usolidarisk, inhuman og fjerner den grundlæggende ret til at søge asyl. Sådan lyder det i to debatindlæg i Altinget fra en række organisationer.
Jeg er helt uenig. For det første synes jeg, at vi skal spørge os selv, hvad det er, at asylansøgere og flygtninge har krav på? Jeg mener, at svaret er beskyttelse. Hvis de altså lever op til betingelserne for at få asyl.
Danmarks og andre landes ansvar er helt generelt at bidrage til, at flygtninge i verden får den nødvendige medicin, at de har adgang til rindende vand, at børnene har mulighed for at komme i skole. Det har vi et humant ansvar for.
Asylansøgere og flygtninge har ikke krav på en fremtid i en velfærdsstat i Vesteuropa
Mattias Tesfaye (S)
Udlændinge- og integrationsminister
Men asylansøgere og flygtninge har ikke krav på en fremtid i en velfærdsstat i Vesteuropa. Og vi har ikke ansvaret for, at millioner af mennesker kan bosætte sig her.
Det kan vores samfund ikke holde til. Det er derfor, at vi foreslår at flytte asylsagsbehandlingen og beskyttelsen af flygtninge uden for EU.
Mere og bedre hjælp i nærområderne
Det, tror jeg, vil betyde et markant fald i antallet af asylansøgere i Danmark.
Og det vil give flere penge til at hjælpe mere og bedre i nærområderne. Så flere flygtninge kan få beskyttelse tættere på deres hjemlande i stedet for at skulle risikere livet på vej over Middelhavet.
Der er allerede millioner af flygtninge, som har fået beskyttelse i lande uden for EU. Her lever mange som lokalt integrerede. Måske endda i samfund, der ligner landet, som de er flygtet fra, langt mere, end Danmark gør.
Så vi skal i Danmark give vores bidrag til, at flygtninge i verden får beskyttelse. Der er bare ikke krav om, at beskyttelsen skal ydes i en velfærdsstat.
Vil leve op til internationale forpligtelser
For det andet kan jeg berolige kritikere med, at ordningen om at overføre asylansøgere til et tredjeland selvfølgelig kommer til at ske inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser. Det vil være en forudsætning for en aftale med et tredjeland.
En juridisk analyse, som mit ministerium for nylig har lavet, understreger netop, at de internationale konventioner ikke står i vejen for en sådan ordning. Det er jeg glad for at få afklaret.
Nu kan vi begynde næste etape. Nemlig den mere konkrete dialog med de lande, som vi har identificeret som mulige samarbejdslande.
Det er titusindvis af mennesker, som vi hjælper. Men det sker uden for landets grænser, og det får derfor sjældent den samme opmærksomhed herhjemme
Mattias Tesfaye (S)
Udlændinge- og integrationsminister
Samtidig er det naturligt, at vi får foretaget de nødvendige ændringer i dansk lov, så vi rent faktisk har hjemmel til at overføre asylansøgere, når der kommer en aftale på plads med et tredjeland. Og at vi sender et klart signal til det internationale samfund om, at vi fra dansk side mener det her.
Det er ikke usolidarisk
For det tredje mener jeg ikke, at regeringens forslag er usolidarisk. Nærmere tværtimod.
Over halvdelen af dem, der når til Europa, har ikke et beskyttelsesbehov. I Danmark har vi lige nu omkring 1.150 afviste asylansøgere*.
Og det koster cirka 300.000 kroner at have én afvist asylansøger indkvarteret på et udrejsecenter i et år. Det er dyrt og uholdbart.
Vi skal i stedet arbejde på at holde tilstrømningen til Danmark nede. Det vil spare os enorme ressourcer på at sende afviste asylansøgere hjem, som netop kan bruges på at hjælpe langt flere og bedre i nærområderne.
Sidste år besluttede regeringen, at Danmark vil tage imod 200 kvoteflygtninge fra flygtningelejre i Rwanda. Derudover har vi i år afsat 350 millioner kroner mere end sidste år til blandt andet at hjælpe flygtninge i nærområderne. Og næste år planlægger vi at prioritere endnu flere penge fra udviklingshjælpen til verdens flygtninge.
Det er titusindvis af mennesker, som vi hjælper. Men det sker uden for landets grænser, og det får derfor sjældent den samme opmærksomhed herhjemme, som den evige debat om de mennesker, der er nået frem til Europa og Danmark.
Det, synes jeg faktisk, er en smule snæversynet.
-----
Rettelse, 17. marts, klokken 10.30: Det fremgik tidligere, at "i Danmark har vi lige nu omkring 1.300 afviste asylansøgere". Udlændinge- og Integrationsministeriet har oplyst, at det rigtige tal er omkring 1.150.