Blå partier beskylder Socialdemokratiet for "spin" og "bluff" efter ny melding om prestigeprojekt

SVM-regeringen har sat forhandlinger med Rwanda om et asylcenter i landet på pause. Det vækker kritik blandt de blå oppositionspartier.

"Det er bluff, og de har holdt os for nar, og det er helt uacceptabelt," siger Pia Kjærsgaard om Socialdemokratiets ambition om at lave en asyllejr i Rwanda.
"Det er bluff, og de har holdt os for nar, og det er helt uacceptabelt," siger Pia Kjærsgaard om Socialdemokratiets ambition om at lave en asyllejr i Rwanda. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn Christina Houlind

Et af Socialdemokratiets helt store mærkesager er ikke andet end "ren spin" og "tomme ord".

Sådan lyder det fra flere blå oppositionspartier oven på et interview i Altinget med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) om regeringens ambitioner om en asyllejr i Rwanda. 

Her er "en ren dansk Rwanda-løsning" sat på pause for i stedet at afsøge en løsning med flere lande, forklarer ministeren.

"Det er klart, vi indleder jo ikke forhandlinger lige nu om at lave et dansk modtagecenter i Rwanda. De konkrete ting om, hvordan økonomien skal være, hvordan praktikken skal være … Det går vi ikke videre med nu, fordi der nu er en bevægelse på det europæiske niveau," lyder det.

Meldingen er endnu et eksempel på, at Socialdemokratiets løfter om en stram udlændingepolitik ikke holder oven på folketingsvalget i november, lyder det fra Konservative.

"Det har været rent spin, og det er jeg faktisk forarget over," siger udlændingeordfører Brigitte Klintskov Jerkel til Altinget.

Samme reaktion kommer fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der er "meget vred":

"Det har været bluff fra første færd. Vi er blevet holdt hen i årevis. De lancerede det i 2018, og nu det her. Det er jo helt sindssygt. Det er bluff, og de har holdt os for nar, og det er helt uacceptabelt," siger hun til Berlingske

Idéen om at rykke størstedelen af asylbehandlingen – og dermed asylansøgerne – ud af Danmark blev lanceret af Socialdemokratiet i partiets store udlændingepolitiske udspil "Retfærdig og Realistisk" tilbage i 2018.