Blå partier beskylder Socialdemokratiet for "spin" og "bluff" efter ny melding om prestigeprojekt

SVM-regeringen har sat forhandlinger med Rwanda om et asylcenter i landet på pause. Det vækker kritik blandt de blå oppositionspartier.

"Det er bluff, og de har holdt os for nar, og det er helt uacceptabelt," siger Pia Kjærsgaard om Socialdemokratiets ambition om at lave en asyllejr i Rwanda.
"Det er bluff, og de har holdt os for nar, og det er helt uacceptabelt," siger Pia Kjærsgaard om Socialdemokratiets ambition om at lave en asyllejr i Rwanda.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja HagedornChristina Houlind

Et af Socialdemokratiets helt store mærkesager er ikke andet end "ren spin" og "tomme ord".

Sådan lyder det fra flere blå oppositionspartier oven på et interview i Altinget med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) om regeringens ambitioner om en asyllejr i Rwanda. 

Her er "en ren dansk Rwanda-løsning" sat på pause for i stedet at afsøge en løsning med flere lande, forklarer ministeren.

"Det er klart, vi indleder jo ikke forhandlinger lige nu om at lave et dansk modtagecenter i Rwanda. De konkrete ting om, hvordan økonomien skal være, hvordan praktikken skal være … Det går vi ikke videre med nu, fordi der nu er en bevægelse på det europæiske niveau," lyder det.

Meldingen er endnu et eksempel på, at Socialdemokratiets løfter om en stram udlændingepolitik ikke holder oven på folketingsvalget i november, lyder det fra Konservative.

"Det har været rent spin, og det er jeg faktisk forarget over," siger udlændingeordfører Brigitte Klintskov Jerkel til Altinget.

Samme reaktion kommer fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der er "meget vred":

"Det har været bluff fra første færd. Vi er blevet holdt hen i årevis. De lancerede det i 2018, og nu det her. Det er jo helt sindssygt. Det er bluff, og de har holdt os for nar, og det er helt uacceptabelt," siger hun til Berlingske

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Idéen om at rykke størstedelen af asylbehandlingen – og dermed asylansøgerne – ud af Danmark blev lanceret af Socialdemokratiet i partiets store udlændingepolitiske udspil "Retfærdig og Realistisk" tilbage i 2018. 

Overblik

Det vil SVM-regeringen

I regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering står der, at "det er regeringens mål", at modtagecenteret etableres "et sikkert sted, der lever op til Danmarks internationale forpligtelser", og at det skal overholde "internationale konventioner og Danmarks EU-retlige forpligtigelser".

EU-kommissionen har tidligere fastslået over for Altinget, at den i det øjeblik, Danmark udsender de første asylansøgere til Rwanda, vil indlede et juridisk efterspil for netop at teste, om det er i strid med EU-regler.

Samtidig har en lang række aktører betvivlet, hvorvidt Danmark rent faktisk kan leve op til vores internationale forpligtelser, hvis vi sender asylbehandlingen langt væk fra danske grænser.

0:000:00