Spansk udenrigsminister om Rwanda-model: Det er ikke en mulighed

Spanien er stærkt forhippet på at styrke den europæiske asylpolitik, men afviser blankt Mette Frederiksens måde at gå til det på.

Ideen om sende asylansøgere til Rwanda er "ikke europæisk", mener den spanske udenrigsminister, José Manuel Albares Bueno.
Ideen om sende asylansøgere til Rwanda er "ikke europæisk", mener den spanske udenrigsminister, José Manuel Albares Bueno.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er ingen støtte at hente til fungerende statsminister Mette Frederiksens (S) planer om at sende asylansøgere til Rwanda hos Socialdemokraternes spanske partikolleger.

I et interview med Altinget og en række europæiske medier afviser udenrigsminister i den spanske socialdemokratiske regering, José Manuel Albares Bueno, blankt modellen.

”Jeg synes ikke, det er den europæiske måde at gøre det på. Det er ikke noget, vi har gjort hidtil, og tanken har ikke strejfet mig et eneste sekund,” siger udenrigsministeren, der har været i Bruxelles for at forberede det spanske EU-formandskab i andet halvår af 2023.

Her kommer migration til at spille en stor rolle, ifølge spanieren, men altså ikke på den måde, som statsministeren godt kunne tænke sig.

Jeg synes ikke, det er den europæiske måde at gøre det på. Det er ikke noget, vi har gjort hidtil, og tanken har ikke strejfet mig et eneste sekund.

José Manuel Albares Bueno
Spaniens udenrigsminister

Tværtimod er José Manuel Albares Bueno stærkt overrasket over at høre, at et EU-land arbejder aktivt med planer om at sende spontane asylansøgere til et tredjeland. Den danske enegang sker på grund af retsforbeholdet, der stiller Danmark uden for dele af EU's fælles asylpolitik. Det har dog hele tiden været regeringens plan at vinde gehør for modellen blandt de andre lande i EU. 

I dette tilfælde ser det ikke ud til at være lykkedes. Ministeren er bekendt med, at Storbritannien har indgået en lignende aftale med Rwanda, som dog pt. hænger i juridisk limbo. Men den danske plan undrer ham. 

”Nu, hvor jeg lytter til dig, er første gang, jeg har tænkt, at det var noget, der kunne ske inden for EU. Men hvis du spørger mig, så er det ikke en mulighed,” siger han til Altinget.

Ministeren understreger, at den såkaldte irregulære migration, når folk ankommer uopfordret enten med eller uden behov for international beskyttelse, er en udfordring, europæerne bliver nødt til at tage på sig i fællesskab.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024