Medicinrådet under pres op til første evaluering

EVALUERING: Når Danske Regioner i dag skal sætte gang i en evaluering af Medicinrådet, sker det, samtidig med at Scleroseforeningen indleder en stor kampagne mod rådet efter en lang procedure med vurderinger af sclerosemedicinen Ocrevus.

Scleroseforeningen har indledt en landsdækkende kampagne mod Medicinrådet.
Scleroseforeningen har indledt en landsdækkende kampagne mod Medicinrådet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

De er ikke kommet godt fra start. Store dele af Folketinget har mistet tilliden til dem. Der skal ske ændringer i det kommissorium, Medicinrådet arbejder under. 

Sådan lød kommentarerne i Altingets sundhedspodcast Politisk Stuegang, da programmets vært, Ole Toft, forleden bad sine gæster om en vurdering af Medicinrådet.

I dag torsdag er fremtiden for det omdiskuterede råd på dagsordenen hos Danske Regioner. Det fremgår nemlig, at bestyrelsen på årets sidste møde på Dampfærgevej skal diskutere rammerne for en kommende ekstern evaluering af Medicinrådet. 

Evalueringen skal - hvis bestyrelsen vælger at følge sundhedsudvalgets indstilling - blandt andet se på Medicinrådets metoder, habilitet og armslængde til regionerne og Amgros.

Det må være en politisk beslutning, om vi vil behandle patienter i Danmark eller ej.

Klaus Høm
Direktør, Scleroseforeningen

Det fremgår også af sagsfremstillingen, at evalueringen efter planen skal gennemføres de første tre måneder af 2019. 

Sender syge mennesker i kørestol
Samtidig med bestyrelsesmødet kickstarter Scleroseforeningen torsdag en stor kampagne mod Medicinrådet under overskriften "Medicinrådet sender syge mennesker i kørestol".

Det sker i protest mod, at Medicinrådet på et møde onsdag aften ganske vist vurderede, at Ocrevus, det første middel til behandling af primær progressiv sclerose, gav en lille merværdi, men ikke tog stilling til en anbefaling af lægemidlet. 

Medicinrådet oplyser, at det er helt efter bogen, at rådet først vurderer et middels merværdi og først på et senere møde tager stilling til, hvorvidt man vil anbefale det.

I Scleroseforeningen er tålmodigheden dog brugt op:

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00