Minister åbner for at hæve mål for udtagning af landbrugsjord 

Miljøminister Magnus Heunicke (S) åbner nu for muligheden for at hæve ambitionen om at udtage lavbundsarealer inden 2030. Målet skal ”måske” opjusteres til 130.000 hektar, siger han. 

Miljøminister Magnus Heunicke (S) åbner for at hæve mål for udtagning af lavbundsjord.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) åbner for at hæve mål for udtagning af lavbundsjord.Foto: Arthur J . Cammelbeeck / Altinget
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

Artiklen er opdateret søndag den 21. april klokken 15.25 med kommentar fra Landbrug & Fødevarer.

Den politiske ambition om at udtage nogle af de mest klima- og miljøbelastende landbrugsjorder inden 2030 kan snart blive større. 

Det løftede miljøminister Magnus Heunicke (S) sløret for i tv-programmet Debatten på DR 2 torsdag aften. 

Det er en rigtig god udmelding.

Jens Anton Tingstrøm Klinken
Afdelingschef, DN

Målsætningen lyder lige nu på en udtagning af 100.000 hektar lavbundsjorder inden 2030, men det tal skal ”måske endda lidt op,” måtte man forstå på ministeren. 

”Måske op på 130.000 hektar. Det er noget, vi drøfter i den grønne trepart,” sagde Heunicke.  

De kulstofrige lavbundsjorder har gennem de seneste år haft stor, politisk bevågenhed, fordi man ved at tage arealerne ud af drift med støtte fra både landbrug og grønne organisationer kan reducere landbrugets miljø- og klimapåvirkning markant.  

Siden et bredt politisk flertal i 2021 blev enige om målsætningen på 100.000 hektar inklusive randarealer, er det dog blot 187 hektar, der er blevet taget permanent ud af drift. I Debatten gjorde Magnus Heunicke det derfor også klart, at tempoet skal op.  

”Vi er langt, langt fra målet, og vi er også kommet alt for sent i gang. Det er fuldstændig korrekt,” sagde miljøministeren.

{{toplink}}
Læs også

0:000:00