Mohammad Rona vil modernisere udlændingepolitikken: Danskerne er klar til et mentalitetsskifte

Der skal gives flere gulerødder og skulderklap til udlændinge, "der virkelig giver den gas og knokler" for at blive en del af det danske samfund, mener Moderaternes udlændingeordfører Mohammad Rona. Han forudser et udlændingepolitisk mentalitetsskifte på Christiansborg.

"Det giver ikke mening, at vi på den ene side hungrer efter arbejdskraft og på den anden side hælder dem ud, der gør alle de rigtige ting," siger Mohammad Rona i et interview med Altinget.
"Det giver ikke mening, at vi på den ene side hungrer efter arbejdskraft og på den anden side hælder dem ud, der gør alle de rigtige ting," siger Mohammad Rona i et interview med Altinget.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Malte Bruhn

Spørgsmålet til Dansk Folkepartis Peter Kofod var kort, kontant – og måske en anelse polemisk – da Moderaternes Mohammad Rona i sidste uge deltog i sin første åbningsdebat som folkevalgt.

"Er der områder, hvor ordføreren synes, det går godt med integrationen?" spurgte Mohammad Rona, da han fik ordet i folketingssalen.

Forinden havde Dansk Folkeparti vikarierende politiske ordfører holdt en tale, der især handlede om "den indre trussel, der hænger uløseligt sammen med udlændingepolitikken."

Da DF’eren skulle svare på Mohammd Ronas opfølgende spørgsmål om integrationens lyse sider, var der ingen slinger i den stramme udlændingepolitiske vals.

"Det er jo ikke noget, man hører om til daglig. Jeg kan ikke lige komme i tanke om det i talende stund," lød det fra Kofod, der vikarierede for Morten Messerschmidt, der var på ferie i Rom.

Ordvekslingen i folketingssalen sidder stadig i kroppen på Mohammad Rona, da Altinget møder ham på hans nye og helt tomme kontor i Christiansborgs Proviantgård.

Han er ikke vred eller ked af det. Snarere indigneret og stridslysten.

"Jeg er så træt af politikere, der skærer alle minoritetsdanskere over én kam," begynder Mohammad Rona.

Han er selv er født i Afghanistan. Som 5-årig flygtede han til Danmark med sine forældre og sin bror. Han er opvokset i Vallensbæk syd for København.

Han siger selv, at han havde en "fantastisk" opvækst i "verdens bedste velfærdssamfund."

Men han har også oplevet, hvor ondt det gør, når politikerne taler dunder om kultursammenstød, parallelsamfund og islam.

"Vi glemmer, at vi er rigtig mange med udenlandsk baggrund, der gør det rigtig godt, og som har taget de danske værdier til os. Det rammer sådan en som mig, der har knoklet hele livet og forsøgt at tilpasse mig, når vi generaliserer så hårdt," siger han.

Derfor er han også glad for, at der - i hans ører - er nye toner på vej i den udlændingepolitiske melodi.

"Der er et mentalitetsskifte på vej i både regeringspartierne, i Liberal Alliance og i Konservative. Jeg tror på, man er ved at være klar til tage livtag med nogle af de ting i vores udlændingepolitik, der ikke giver mening. Emnet er ikke ligeså farligt, som det har været de sidste 20 år, og jeg tror faktisk ikke, at det kommer til at fylde særlig meget i de kommende valgkampe og debatter. Og for at være helt ærlig, så tror jeg, at danskerne er klar til det her," siger han.

Dem, der viser, at de kan og vil, de kommer bare forrest i køen

Mohammad Rona (M)
Udlændingeordfører

Politisk hjemløs

Mohammad Rona blev egentlig ikke valgt ind, da stemmerne var talt op efter valget i november.

Men efter mindre end en måned forlod Kristian Klarskov Folketinget efter en række sager om hans knap så glamurøse fortid som "serieiværksætter". Og så gik pladsen til Mohammad Rona, der bor i Aalborg med sin familie. Før han kom i Folketinget arbejdede han som leder i et it-firma.

Han har aldrig været medlem af et politisk parti. Men da Lars Løkke Rasmussen startede det politiske mødested, slog han til.

Efterfølgende blev han sat i spidsen for den gruppe, der havde til opgave at udvikle partiets udlændingepolitik.

Han fortæller, at han i en årrække har følt sig "politisk hjemløs" på baggrund af netop det område, han nu er blevet ordfører for.

"Jeg er grundlæggende liberal, men jeg har haft meget svært ved at stemme på et parti til højre for midten, fordi det helt bare har handlet om værdikamp og kritik af udlændinge. Og så har man altid kunne hive emnet frem, hvis man var bagud i meningsmålingerne."

Omvendt har han også et problem med venstrefløjen og Radikales position i debatten.

"De røde partier taler ind i en offerliggørelse, hvor det altid er synd for alle. Det er ikke en undskyldning, at man hedder Ali eller Mohammad, hvis man ikke kan få sig et arbejde."

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Mohammad Rona fortæller, at han derfor især vil bruge sin tid som folkevalgt på at tale om dem, der – som han siger det igen og igen undervejs i interviewet – har "vist, at de gerne vil Danmark."

Netop derfor vil han "ikke lægge skjul på," at han blev "rigtig glad", da han læste det kapitel i regeringsgrundlaget, der handler om udlændingepolitik.

Her stod der nemlig, at regeringen vil "give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft."

I hans øjne er formuleringerne, som han chef Lars Løkke Rasmussen har skrevet under på, det første skridt i det, han kalder en "modernisering" af den udlændingepolitik, der i årtier har været en afgørende komponent i det blå Danmarks vinderstrategi og interne sammenhold. Men som i de senere år har udviklet sig til et omsiggribende strammerkapløb, hvor ofrene ifølge ham er den sunde fornuft og – som vi hørte om det undervejs i valgkampen – en række syriske flygtningekvinder, der mister deres ret til at være i Danmark, selvom de ifølge Mohammad Rona har vist, at "gerne vil Danmark."

"Jeg tror og håber på, at Danmarks udlændingepolitik er ved at finde et stabilt leje, hvor de fleste partier grundlæggende har købt ind på de store linjer i det, vi kalder den stramme udlændingepolitik," siger han og fortsætter:

"Derfor synes jeg også, at vi skal turde være ærlige og snakke om det, når vi igen og igen ser ting, der bare ikke giver mening."

Mohammad Rona

Født 10. januar 1985 i Kabul i Afghanistan

I 1991 kom han til Danmark med sin familie, der siden bosatte sig i Vallensbæk.

Han har er uddannet finansøkonom, og han har en HD i Organisation og Ledelse fra Aalborg Universitet.

Han meldte sin ind Lars Løkke Rasmussen politiske mødested i januar 2021.

Efterfølgende blev han folketingskandidat for Moderaterne i Nordjyllands Storkreds. Ved valget modtog han 1.062 personlige stemmer.

Han har været medlem af Folketinget siden 13. januar 2023. Han overtog mandatet fra partifællen Kristian Klarskov.

Han er partiets udlændingeordfører og næstformand for folketingsgruppen.

Før han kom i Folketinget, arbejdede han som leder i virksomheden OnlinePOS.

Han bor i Aalborg med sin kone og deres to børn.

 

Kæden hopper af

Netop spørgsmålet om de syriske flygtninge, der mistede deres opholdstilladelse, var et hedt emne i valgkampen.

Undervejs foreslog Lars Løkke Rasmussen et opgør med de værste "tidsler" i den udlændingepolitik, han selv har en stor aktie i som forhenværende statsminister.

Men den idé blev pure afvist af Venstre og Socialdemokratiet.

Alligevel endte det med, at der i regeringsgrundlaget blev skrevet, at regeringen vil "håndtere det problem, vi har set den seneste tid, med unge kvinder fra Syrien, der har mistet deres opholdstilladelse til trods for, at de har vist, at de vil Danmark".

Ifølge Socialdemokratiets Kasper Sand Kjær var det "helt åbenlyst, at det ikke er os, der har haft det her øverst på dagsordenen."

Det har han sagt til Altinget.

Efterfølgende har især Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige kritiseret regeringens linje. I deres øjne er formuleringerne et opgør med det såkaldte paradigmeskifte, der blev indført af et bredt politisk flertal i 2019.

Her er det et bærende princip, at opholdstilladelser kun skal være midlertidige, og at flygtninge skal rejse hjem igen, når det er muligt.

Regeringen har endnu ikke fremlagt et officielt bud på en løsning. I et interview med Altinget har udlændingeminister Kaare Dybvad (S) dog luftet tanken om, at man kan udvide en erhvervsordning, der gør, at flygtninge kan blive i Danmark, hvis man har bestemt typer jobs.

"Nu udvider vi det til også at gælde, hvis man er undervejs i en uddannelse, der fører hen til et af de jobs, hvor vi mangler arbejdskraft," lød det fra ministeren.

Mohammad Rona supplerer:

"Vi har nogle syriske piger, som uddanner sig, som kan dansk. At man ikke giver dem permanent ophold i en tid, hvor vi mangler folk i vores sundhedssektor, der hopper kæden helt af for mig."

Læs også

Forrest i køen

Myndighederne har jo vurderet, at det et sikkert for dem at vende hjem. Hvorfor skal de så have lov til at blive?

"Jeg er enig i, at du som asylansøger kun skal være her midlertidigt, og at du skal rejse hjem, når der er fred. Men det giver ikke mening, at vi på den ene side hungrer efter arbejdskraft og på den anden side hælder dem ud, der gør alle de rigtige ting."

Kritikerne peger på, at flere flygtninge kan ende som indvandrere, hvis vi udvider muligheden for at blive. Anerkender du, at det kan være en konsekvens?

"Ja, det gør jeg."

Anerkender du så også, at det i et vist omfang er i modstrid med logikken bag paradigmeskiftet?

”Det er ikke i modstrid med et paradigmeskiftet, men en lille ændring i den holdning, der hidtil har været på netop det område."

De nye regler er godt nyt for dem, der har overskud og evnerne til at tage en uddannelse. Hvad med dem, der ikke kan?

"Jeg synes, der skal være en gulerod til dem, der virkelig giver den gas og knokler. På den anden side har vi dem, der ikke kan, og det kan vi ikke gøre så meget ved her i første omgang."

Så vi skal kun beholde de ressourcestærke, der ellers kunne være med til at bygge Syrien op igen?

"Det er jo et mega svært spørgsmål. Men verden er, som den er. Dem, der viser, at de kan og vil, de kommer bare forrest i køen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mohammad Rona

MF og næstgruppeformand (M)
finansøkonom og HD i organisation og ledelse

0:000:00