Har regeringen indledt et opgør med den stramme udlændingepolitik? Eksperter og politikere er uenige

Det er et opgør med paradigmeskiftet, hvis regeringen gennemtrumfer håndsrækningen til udviste syrere, mener borgerlige partier. Nye regler vil have en betydning for "relativt få mennesker," siger forsker.

Udlændingeminister Kaare Dybvad afviser, at regeringen ryster ved fundamentet under paradigmeskiftet fra 2019, selvom han er klar til at "justere" lovgivningen.
Udlændingeminister Kaare Dybvad afviser, at regeringen ryster ved fundamentet under paradigmeskiftet fra 2019, selvom han er klar til at "justere" lovgivningen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Det vil næppe medføre en stigning i antallet af permanente opholdstilladelser, hvis regeringen går videre med planerne om at give ret til forsat ophold for flygtninge i uddannelse.

Til gengæld vil flere flygtninge gå mere målrettet efter at blive en aktiv del af det danske samfund.

Sådan lyder vurderingen fra tre professorer i henholdsvis flygtningeret, økonomi og velfærdspolitik, efter en række af de borgerlige partier i de seneste dage har kritiseret regeringen for at slække på udlændingepolitikken.

Jeg tror ikke, det vil give et voldsomt udslag i, hvor mange der ender med at få en permanent opholdstilladelse

Jacob Arendt
Forskningsleder i Rockwool Fonden

Én af dem, Jacob Arendt (økonomen), påpeger, at det øger lysten og viljen til at lære dansk, uddanne sig og tage et arbejde, hvis retten til at være i Danmark afhænger af, om man tager en uddannelse, der giver adgang til én af de mange brancher, der skriger på flere ansatte.

"Nogle grupper bliver demotiverede, hvis kravene fremstår som for voldsomme," siger Jacob Arendt og fortsætter:

"Hvis man har udsigt til et permanent ophold og en sikring af ens tilværelse på den lange bane, vil det omvendt have positive effekter for ens lyst til at integrere sig, lære sproget og tage en uddannelse."

Jon Kvist er professor i offentlig politik og velfærd på Roskilde Universitets institut for samfund og erhverv. 

Han kalder regeringens tanker for "fornuftige."

"Vi ved, at rigtig mange flygtninge ender med at blive i Danmark, fordi de ikke kan eller vil sendes hjem. Så hvis man skal have den billigste model for samfundsøkonomien, så er det klogt at kvittere for, at folk tager uddannelse, arbejder og betaler skat, i stedet for at de skal forsøges af samfundet," siger han.

Det vil SVM-regeringen

Regeringen vil "håndtere det problem, vi har set den seneste tid, med unge kvinder fra Syrien, der har mistet deres opholdstilladelse til trods for, at de har vist, at de vil Danmark. Derfor vil regeringen give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft."


Kilde: Regeringsgrundlaget

Fortsat høje krav

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne er helt konkret utilfredse med den del af regeringsgrundlaget, der handler om regeringens holdning til flygtninge i Danmark.

Her står der, at "regeringen vil give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft". 

Partierne mener både, at der er tale om en markant kovending i forhold til meldingerne i valgkampen. Men også et opgør med paradigmeskiftet fra 2019. 

Her er det et bærende princip, at flygtninge mister deres opholdstilladelse, hvis myndighederne vurderer, at det er sikkert for dem at vende tilbage til for eksempel Syrien, Irak eller Afghanistan, hvor mange flygtninge i Danmark stammer fra.

Partierne frygter, at de nye regler vil føre til, at flere flygtninge og familiesammenførte ender med at få ret til at blive i Danmark permanent.

Men den udlægning er Jacob Arendt ikke enig i.

"Det vil få en betydning for relativt få mennesker," siger økonomen og fortsætter:

"Jeg tror ikke, det vil give et voldsomt udslag i, hvor mange der ender med at få en permanent opholdstilladelse. Både fordi det er svært at sende folk tilbage til deres hjemland. Men også fordi, det er relativt få, der har evnerne til at færdiggøre en uddannelse," siger han.

Han påpeger, at der fortsat er strenge krav, der skal opfyldes, hvis man skal have en permanent opholdstilladelse. For eksempel skal man have været i Danmark i mindst otte år. Der er også stramme krav til sprog og antal år i beskæftigelse.

"Det er noget, som rigtig mange flygtningegrupper vil have meget svært ved at honorere," siger han.

Læs også

Hård kritik fra Danmarksdemokraterne

Det er dog næppe en vurdering, der får de tre borgerlige partier til at helme i deres kritik af regeringen.

Ifølge Peter Skaarup, der er udlændingeordfører for Danmarksdemokraterne, vil der nemlig være tale om en lempelse af udlædningepolitikken, hvis ordene i regeringsgrundlaget ophøjes til lov.

Sådan lød det, da han onsdag stillede spørgsmål om sagen til ministeren i folketingssalen.

"Når man kommer til Danmark som flygtning, så skal man tage hjem, når der er mulighed for det," sagde han og fortsatte:

"Det, der står tilbage for mig, er et indtryk af, at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne vil lempe udlændingepolitikken på et centralt område, som et stort flertal i Folketinget har stået bag i en del år."

Den udlægning var udlændingeminister Kaare Dybvad (S) slet ikke enig i. Han henviste til en række sager, hvor især syriske kvinder mister opholdstilladelsen, selvom de er under uddannelse.

"Regeringen holder fast i, at et ophold som flygtning i Danmark er midlertidigt. Vi vil heller ikke ændre reglerne for, hvornår der skal ske inddragelse eller nægtelse af forlængelse af opholdstilladelse til flygtninge."

Alligevel mener han, at der brug for at "justere lovgivningen, hvis den ikke fungerer hensigtsmæssigt".

Konkret vil han give mulighed for at lade flygtninge blive i Danmark, mens de tager en uddannelse indenfor et område, hvor vi som samfund fattes medarbejdere.

"Der er givet en mulighed for, at en relativt lille gruppe, som har mulighed for, hvis de tager en uddannelse, hvor vi mangler som samfund, at få lov til at blive her, mens de tager den uddannelse. Og selvfølgelig også bagefter – hvis de får et arbejde indenfor de fag – at blive her på vores erhvervsordninger."

Her i videoen kan du selv se et uddrag af Peter Skaarups (DD) konfrontation med Kaare Dybvad (S).

 

"Bedre kanaler" for udlændinge

Thomas Gammeltoft-Hansen er professor i migrations- og flygtningeret ved det juridiske fakultet på Københavns Universitet.

Han vil ikke vurdere, om der reelt er lagt op til en lempelse af udlændingeloven, som Peter Skaarup hævder.

Men overordnet ser han regeringens politik som et forsøg på at skabe nogle "bedre kanaler" for udlændinge i Danmark, der risikere at havne i "de forkerte kasser".

"I dag er der forskellige regler, alt efter om du er asylansøger, flygtning, arbejdstager eller studerende. Vi ved, at det langtfra altid passer til virkeligheden, hvor udlændinge ofte har forskellig og skiftende tilknytning til Danmark, og at reglerne ikke taler særlig godt sammen. Det her kan være et forsøg på at skabe nogle bedre sammenhænge, og dermed forbedre muligheden for at blive i Danmark for visse grupper," siger han. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Jacob Nielsen Arendt

Chef for arbejdsmarked, forskningsprofessor, Rockwool Fonden
cand.scient.oecon (Københavns Uni. 1998), ph.d. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00