Museumschef: ”Det er at kaste håndklædet i ringen”, hvis alle kulturgenstande skal sendes hjem igen

På Folkemødet inviterede museerne til debat om, hvorvidt stjålne kulturgenstande tilbageleveres til oprindelseslandet. Det delte vandene.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Grønlandske skinddragter, islandske sagaer, dansk-vestindiske skrifter, en rituel tromme fra det samiske folk i Nordnorge og Benin-bronzer fra et kongerige i Nigeria. 

Danske museer har gennem årerne opbevaret kulturskatte fra lande verden over. De er nogle gange fjernet fra oprindelseslandet med magt. Og det faktum har været heftigt debatteret de seneste år, også her i Altingets debatspalter. For bør stjålne kulturgenstande tilbageleveres til oprindelseslandet? 

Torsdag under Folkemødet inviterede Organisationen Danske Museer en række politikere og museumsaktører til at svare på netop det spørgsmål til debatten "Når kulturarv bliver farlig" på Kulturens Plads i Allinge. 

Spørgsmålet delte vandene.  

På den ene side er der dem, som ikke mener, kulturgenstande som udgangspunkt bør sendes retur, fordi de er blevet en del af dansk kulturhistorie nu. 

Blandt andre museumsinspektør Jakob Seerup, som huser en stor etnografisk udstilling på Bornholms Museum.

Han fortæller, at Bornholms Museum har haft genstande fra lande som Den Demokratiske Republik Congo, Korea og Kina i et århundrede nu. De kan tjene et vigtigt formål, nemlig at fortælle om de "barske forbrydelser", som "hvide mænd uden særlig meget empati" engang udførte.

"Hvis vi tænker, at de nok bliver glade i Congo, hvis vi bare sender det tilbage, er det at kaste håndklædet i ringen"

Jakob Seerup
Museumsinspektør, Bornholms Museum

"Hvis vi tænker, at de nok bliver glade i Congo, hvis vi bare sender det tilbage, er det at kaste håndklædet i ringen," siger han.

0:000:00