Nu skal Grønlands genvalgte leder vælge sit flertal

VALGRESULTAT: Kim Kielsen fortsætter som landsstyreformand i Grønland og har flere muligheder for at sætte en koalition sammen. Demokraterne, der mener, at grønlandsk løsrivelse ligger mange år ude i fremtiden, gik mest frem.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

De største - og røde - partier gik markant tilbage, mens der var stor fremgang til de socialliberale Demokraterne. Og de eneste tilhængere af Rigsfællesskabet fik overraskende en enkelt plads i landstinget.

Sådan kan resultatet af det grønlandske valg opsummeres nu, hvor alle stemmer er talt op.

Det socialdemokratiske parti Siumut måtte notere en tilbagegang på mere end syv procent ved valget til landstinget Inatsisartut. 

Men landets andet store parti, IA, gik også mere end syv procent tilbage. Det betyder, at Siumut fortsat er Grønlands største parti, og dermed kan partiets formand Kim Kielsen fortsætte på posten som landsstyreformand.

Han skal nu i gang med at danne en koalition og samle mindst 16 mandater bag sig, og han har flere muligheder for både at gå til højre og venstre. Kim Kielsen vil invitere alle partier til samtaler om koalitionsforhandlinger, som starter onsdag eftermiddag lokal tid.

Fiskeriloven og spørgsmålet om uranudvinding er nogle af de spørgsmål, der kan blive afgørende, skriver Sermitsiaq.

Løsrivelse er langt ude i fremtiden
Forud for forhandlingerne kan Kim Kielsen skue ud over et broget politisk landskab, hvor han skal ud og finde syv mandater oven i sine egne ni. 

Hans parti Siumut går nemlig tilbage fra 11 til ni mandater, mens socialistiske IA går tilbage fra 11 til otte mandater.

Valgets store vinder var det socialliberale parti Demokraterne, der gik til valg på at bryde "de røde partiers magtmonopol". Demokraterne er et af de partier, der mener, at grønlandsk løsrivelse ligger mange år ude i fremtiden. Demokraterne fik en fremgang på 7,7 procent og går frem fra fire til seks pladser i Inatsisartut, der har i alt 31 pladser.

Det nystiftede parti Samarbejdspartiet bliver også repræsenteret i parlamentet med et enkelt medlem. Som det eneste af de syv opstillede partier ved valget går Samarbejdspartiet ind for at bevare Rigsfællesskabet med Danmark og Færøerne. Partiet foreslog sågar i valgkampen, at bloktilskuddet fra Danmark til Grønland skulle fordobles. Det er i dag på knap fire milliarder kroner.

I den anden grøft finder vi Partii Naleraq, der taler om løsrivelse om ganske få år ude i fremtiden. Partiet fik en fremgang på knap to procent og går fra tre til fire mandater.

Aleqa Hammond kom ikke ind
Det nye parti Nunatta Qitornai fik 3,4 procent af stemmerne og får et enkelt medlem af Inatsisartut. Det bliver partiets stifter Vittus Qujaukitsoq. Til gengæld viste den tidligere landsstyreformand og nuværende medlem af Folketinget, Aleqa Hammond, sig ikke at være den store stemmesluger, som mange havde spået.

Kun 171 personlige stemmer blev det til for den kontroversielle kandidat, som tidligere var i Siumut, men blev ekskluderet efter en sag om misbrug af det danske folketings kreditkort. Efter valgnederlaget må hun nu nøjes med at passe sit arbejde i Folketinget i København.

Det liberale parti Atassut gik lidt tilbage, men kan glæde sig over igen at være repræsenteret i Inatsisartut. Partiets to repræsentanter i parlamentet i den forrige valgperiode skiftede nemlig til Siumut. Men nu vender partiet altså tilbage til parlamentssalen med to medlemmer.

IA's leder Sara Olsvig blev topscorer med 3.360 personlige stemmer. Nummer to blev Demokraternes Niels Thomsen med 2.710 stemmer. Partii Naleraqs Hans Enoksen blev nummer tre med 2.531 personlige stemmer. På fjerdepladsen kom Siumuts Kim Kielsen med 2.165 stemmer. Han kan til gengæld fortsat kalde sig landsstyreformand og indtage formandskontoret på niende sal i Landsstyrets administrationsbygning i Nuuk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aleqa Hammond

Fhv. MF (NQ)
HF (Nordgrønlands Gymnasium 1989), teachers education (Artic College)

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

Sara Olsvig

International formand, Inuit Circumpolar Council, ph.d.-stipendiat, Ilisimatusarfik, medlem, Grønlands Råd for Menneskerettigheder
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00