Grønlandsk valg: Partier kæmper for at blive opstillet

GRØNLANDSK VALG: To nye grønlandske partier har ned til en uge til at samle underskrifter nok til at stille op til valget til det grønlandske parlament, Inatsisartut, til april.

Efter at have tabt formandsvalget i Siumut stiftede Vittus
Qujaukitsoq sidste år sit nye parti, Partii Nunatta Qitornai.
Efter at have tabt formandsvalget i Siumut stiftede Vittus Qujaukitsoq sidste år sit nye parti, Partii Nunatta Qitornai.Foto: Inatsisartut
Andreas Krog

Formanden for Naalakkersuisut, det grønlandske landsstyre, Kim Kielsen, udskrev mandag aften valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut, til april. Det er op til Inatsisartut at beslutte, om valget skal afholdes tirsdag 17. eller tirsdag 24. april. Og netop den beslutning kan få afgørende betydning for de to nye partier, Samarbejdspartiet og Partii Nunatta Qitornai, der kæmper for at samle underskrifter nok til at blive opstillet til valget til Inatsisartut.

Ingen af de to partier har nemlig nået at indsamle og få godkendt de 924 underskrifter, som en opstilling til valget kræver. Det skal de nå senest fem uger før valget. Hvis valget skal afholdes 17. april, har de to partier kun en uge til at skaffe de nødvendige underskrifter og få dem godkendt.

Har en plan B
Samarbejdspartiet er stiftet af det tidligere medlem af Demokraterne Michael Rosing og definerer sig selv som et socialliberalt parti. Michael Rosing er i dag løsgænger i Inatsisartut. Han fortæller til den grønlandske avis Sermitsiaq, at partiet nu vil arbejde hårdt på at indsamle de sidste underskrifter.

Desuden opererer Michael Rosing og Samarbejdspartiet med en plan B, hvor partiets kandidater opstiller enkeltvis og går i kandidatforbund, når først de er valgt ind. Det kræver kun knap 50 underskrifter at blive opstillet som enkeltkandidat.

Gik selv af
Hos Partii Nunatta Qitornai har partistifteren, den kontroversielle grønlandske politiker Vittus Qujaukitsoq, indsamlet mere end 924 underskrifter. Men mandag fortalte Vittus Qujaukitsoq til KNR, at omkring 200 underskrifter ikke kunne godkendes. Desuden var en række underskrifter fra byen Aasiaat på Grønlands vestkyst ikke nået frem i tide.

Vittus Qujaukitsoq var frem til april 2017 minister for erhverv, arbejdsmarked og handel samt udenrigsanliggender i det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut under Kim Kielsen. Kras kritik af både USA og Danmarks ageren i forhold til oprydning på en række nedlagte amerikanske baser i Grønland var medvirkende til, at Kim Kielsen i april 2017 ønskede at fratage Vittus Qujaukitsoq hans ansvar for Grønlands udenrigsanliggender. Vittus Qujaukitsoq valgte dog at komme fyringen i forkøbet og gik selv af.

I maj 2017 kom det frem, at Vittus Qujaukitsoq i sin tid som minister egenhændigt havde klaget over Danmark til FN's særlige undersøger af menneskerettigheder i relation til giftaffald. En klage, som Qujaukitsoq ikke i detaljer havde afklaret med Kim Kielsen og resten af Naalakkersuisut. I klagen beskyldte han Danmark for at overtræde menneskerettighederne ved ikke at sikre oprydning på de tidligere amerikanske militære installationer.

I september 2017 stillede Vittus Qujaukitsoq op til kampvalg mod Kim Kielsen om formandsposten i Siumut, der er Grønlands pendant til Socialdemokratiet. Kim Kielsen vandt dog kampvalget med et overbevisende flertal.

Stiftede eget parti
Efter at have tabt valget om formandsposten i Siumut stiftede Vittus Qujaukitsoq i september 2017 sit eget parti, Partii Nunatta Qitornai, der arbejder for grønlandsk løsrivelse. Partinavnet kan oversættes til "vort lands børn". Med valgudskrivelsen sætter Kim Kielsen nu sin tidligere partifælle under pres.

Valgudskrivelsen betyder, at et omstridt lovforslag om omlægning af systemet for fiskekvoter i Grønland nu hældes af bordet. Lovforslaget lagde op til et opgør med de store fiskerikoncerners tidsubegrænsede kvoter, der ifølge forslaget i højere grad skulle omfordeles til mindre fiskevirksomheder, som ofte er enkeltmandsvirksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

Vittus Qujaukitsoq

Grønlandsk politiker

Michael Rosing

Formand, Samarbejdspartiet

0:000:00