Regeringens klimaeksperter: Der skal fjernes landbrugsjord svarende til Sjælland for at nå grønne mål

Den billigste vej til at nå både klima-, miljø- og naturmål er at droppe produktionen på en tredjedel af landbrugsarealet, melder Klimarådet. Det vil samtidig gøre vandmiljø- og naturindsatsen styrende i den grønne omstilling af Danmarks areal. "Det er alt for omfattende," mener landbruget.

Tirsdag præsenterer eksperterne i regeringens uafhængige ekspertorgan en ny analyse af den danske arealanvendelse. 
Tirsdag præsenterer eksperterne i regeringens uafhængige ekspertorgan en ny analyse af den danske arealanvendelse. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenElla Hjalmsrud Jørgensen

Mens landets mest magtfulde politikere og organisationer drøfter omstillingen af dansk landbrug i den grønne trepart, kommer førende klimaeksperter nu med en opsigtsvækkende melding.

Skal man billigst muligt nå både natur-, miljø- og klimamål i Danmark, bør man stoppe produktionen på en tredjedel af det danske landbrugsareal.

Det er alt for omfattende.

Niels Peter Nørring
Klimadirektør, Landbrug & Fødevarer

Det fremgår af en ny analyse fra regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet.

Eksperterne konstaterer helt konkret, at "alle tre mål kan opfyldes, hvis arealet anvendt til landbrugsproduktion reduceres med omtrent en tredjedel". Det svarer til 760.000 hektar, eller omtrent Sjællands areal.

"Det er et stort tal, men det er også et tal, som ikke bare løser klimaproblemet, men også løser nogle af de mål, vi har for biodiversiteten og vores vandmiljø," siger forperson Peter Møllgaard, der også er professor i økonomi og rektor ved CBS.  

Med meldingen stempler Klimarådet ind i en af de sværeste debatter om den grønne omstilling af Danmark; nemlig hvor meget – eller måske rettere – hvor lidt af det danske areal, der skal bruges til produktion i fremtiden.

Det står nemlig klart, at der ikke er plads til alle de ønsker, der er til brugen af det danske areal. 

Tema: Svin, solceller eller sommerfugle – Kampen om Danmark

Med både klimakrise, biodiversitetskrise og fødevarekrise har kampen om Danmarks areal aldrig synes mere afgørende. Størstedelen af arealet går lige nu til landbrug og fødevareproduktion, men samtidig er der flere steder store ønsker om mere natur og grønne energikilder på land.   

I den seneste folketingsvalgkamp satte Altinget fokus på den danske arealanvendelse og afkrævede politikerne svar på, hvordan de ønsker at balancere de mange hensyn i fremtiden. 

Find alle artiklerne i temaet her. 

 

Omstillingen af landbruget er i den forbindelse helt i top på den politiske dagsorden for tiden. Regeringen varslede først en visionsplan for landbruget i regeringsgrundlaget, der skal ”adressere de samlede mål for arealanvendelsen i Danmark til landbrug, natur, udbygning af vedvarende energi mv.”

Det arbejde er dog blevet erstattet en grøn trepart om landbruget, hvor regeringen og centrale aktører prøver at lande et kompromis om både natur, miljø og klima. Her er målet, at der leveres en aftale inden sommer.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00