Flertal vil lade udenlandske "nurses" arbejde som sosu'er

Regeringen har landet en aftale om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft til sundhedsvæsenet. Et politisk flertal vil blandt andet undersøge, om afviste sygeplejersker fra udlandet kan få job som social- og sundhedsassistent i Danmark.

Arkivfoto: Møllehuset Plejehjem i De Gamles By på Nørrebro har aktivt arbejdet med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft
Arkivfoto: Møllehuset Plejehjem i De Gamles By på Nørrebro har aktivt arbejdet med at rekruttere udenlandsk arbejdskraftFoto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

I fremtiden er der måske alligevel job at få i det danske sundhedsvæsen, hvis man som udenlandsk sundhedsperson ikke opnår dansk autorisation som sygeplejerske.

Nemlig et job som social- og sundhedsassistent.

Regeringen og et politisk flertal bestående af SF, Liberal Alliance, Konservative og Radikale vil undersøge muligheden for, om de såkaldte "nurses" – personer hvis sygeplejeruddannelse ikke svarer til danske standarder – i stedet kan autoriseres som social- og sundhedsassistenter.

For Danmark har brug for flere sundhedspersoner fra udlandet, understreger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

"I dag har mange af de udenlandske ansøgere imidlertid sjældent en uddannelse, der en-til-en matcher de danske sundhedsuddannelser. Derfor får udenlandske sygeplejersker, der ikke har kvalifikationer til at opnå autorisation som sygeplejerske i Danmark, afslag, og det er ærgerligt. For vi har brug for deres kompetencer," skriver Sophie Løhde i en mail til Altinget. 

Læs også

De initiativer, som regeringen allerede har taget for at skaffe flere af de efterspurgte sosu-medarbejdere, er langt fra nok, mener hun.

"Selvom vi nu styrker sosu-uddannelserne og også har indgået en trepartsaftale, der giver sosu-medarbejdere et lønløft, må vi desværre nok se i øjnene, at de igangsatte indsatser ikke vil være tilstrækkelige til at løse manglen på arbejdskraft."

Aftale præsenteres klokken 11.30

Indholdet af den nye politiske aftale vil blive præsenteret på et doorstep klokken 11.30 i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Her vil indenrigs- og sunhedsminister Sophie Løhde, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad og uddannelseses- og forskningsminister Christina Egelund alle deltage sammen med de øvrige aftalepartier.

Aftalen lander blot to uger efter, at Sophie Løhde indledte forhandlingerne.

Ifølge Altingets oplysninger, vil mange af initiativerne i den nye aftale vil formentlig stamme fra den taskforce, som regeringen, KL og Danske Regioner aftalte at nedsætte i akutaftalen fra februar sidste år

Den skulle komme med anbefalinger til en smidig og effektiv proces for at få kvalificerede udenlandske sundhedspersoner godkendt og ud i job.

Deadline for anbefalingerne var oprindeligt sat til omkring sommerferien i 2022, men først i 2024 er taskforcen klar med de input, der nu danner grundlag for en den nye politiske aftale.

Regeringen har tidligere meldt ud, at den ønsker at udvide positivlisten for faglærte med social- og sundhedshjælpere. Den har også foreslået, at man indgår partnerskaber med en række lande for bedre at kunne tiltrække kvalificerede sundhedsmedarbejdere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00