Ordstyrer med hang til at afbryde skal styre Danmarks største forsamlingshus

"Jeg afbryder politikerne for deres egen skyld," siger Clement Kjersgaard, som skal give den demokratiske samtale kunstigt åndedræt på Folkemødet. Altinget har talt med den vedholdende debatvært om ægte dialog, demokratiets tilstand og om, hvad almindelige mennesker skal forvente sig af mødet med ham og toppolitikere -  vil de også blive afbrudt?  

Foto: Kåre Viemose
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Forestil dig en gammel træjolle foran hovedscenen på Folkemødet. I den står Clement Kjersgaard og hiver publikum efter tur op til sig. Her får de lov at lufte en vision, en ide, en drøm for Danmark.

På scenen sidder et udsnit af landets toppolitikere. De skal forholde sig til de input, der kommer fra jollen, som også kan komme på videoer fra borgere, der ikke har haft mulighed for at tage turen til Bornholm.

Meget af det, der i dag tæller som demokratisk samtale, ender med at være en camouflage for det faktum, at der ingen samtale er

Clement Kjersgaard
TV-vært, debattør, foredragsholder

Konceptet er nyt, hedder Folkehavet og har Clement Kjersgaard som rorgænger med ansvar for at holde debatten på konstruktiv, tryg og sikker kurs. Hvordan man som borger kan forvisse sig om den tryghed fra den for tungebåndet skarpt skårne tv-vært kommer vi tilbage til senere.

Først skal vi dykke en tur ned i det ocean, der er ved at opsluge demokratiet, som vi kender det. Det hav, som er årsagen til, at der overhovedet er brug for endnu et politisk debatinitiativ i en tid, hvor det på overfladen ser ud som om, der aldrig har været så kort vej mellem folk og magthavere, og hvor der aldrig har været flere kanaler til at få politikere i tale.

For den direkte adgang er, som antydet, ren illusion. Det mener Clement Kjersgaard, som i årevis har anråbt demokratiets krise.

Og det altopslugende hav er tech og uregulerede platforme, som ingen kan gennemskue og næsten lige så få kontrollere.

Folkemødet efterlyser
  • Danskere fra hele Danmark (inkl. resten af Rigsfællesskabet) med en drøm og en vision for Danmark kan optage sig selv fortælle om deres idé.
  • Videooptagelserne må maksimalt vare 60 sekunder og kan sendes til [email protected] eller uploades til sociale medier med hashtagget #folkehavet
  • Et udpluk af de indsendte videoer vil blive afspillet på Hovedscenens storskærm til Folkemødet.

“Meget af det, der i dag tæller som demokratisk samtale, ender med at være en camouflage for det faktum, at der ingen samtale er,” siger han og uddyber med henvisning til de mange digitale platforme, som stort set enhver politiker befinder sig på:

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00