Organisationer og universitet får penge fra forsvarsforliget

TILSKUD: To private organisationer og et center på Københavns Universitet modtager i alt 2,25 millioner kroner i støtte fra forsvarsforliget. Præcis hvad pengene skal bruges på, er endnu uklart.

Andreas Krog

Som en del af det forsvarsforlig for 2018-2023, som blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialdemokratiet i januar i år, er to organisationer og et universitet blevet betænkt med til sammen 2,25 millioner kroner i støtte til konkrete projekter. Det fremgår af et aktstykke om udmøntningen af forsvarsforliget i 2018, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har forelagt Folketingets finansudvalg.

De tre heldige pengemodtagere er Atlantsammenslutningen, Det Udenrigspolitiske Selskab og Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Nato's betydning for dansk sikkerhed
Hos Atlantsammenslutningen fik man 250.000 kroner.

”Det er første gang vi får tilskud, og vi ved endnu ikke, hvordan det skal bruges. Det skal vi til at tale med forsvarsministeriet om,” siger sammenslutningens generalsekretær, Lars Bangert Struwe.

Atlantsammenslutningen er en sikkerhedspolitisk tænketank, der blev oprettet i 1950 som følge af Danmarks nyerhvervede medlemskab af Nato, hvor neutralitet blev ændret til alliancesamarbejde. Den arbejder for at skabe debat om aktuelle forsvars-, udenrigs- og sikkerhedspolitiske emner. Sammenslutningen formidler sikkerhedspolitikkens betydning for det danske samfund og betydningen af Nato og udviklingen i Nato's betydning for dansk sikkerhed og sikkerhedspolitiske muligheder.

Knap 1.500 medlemmer
En anden tilskudsmodtager er Det Udenrigspolitiske Selskab. Her har man en lidt mere klar plan for, hvad tilskuddet på én million kroner skal bruges til.

”Det skal gå til et konkret projekt i forlængelse af, hvad vi normalt laver. Arbejdstitlen er ”Forsvarspolitik som udenrigspolitik. Det nærmere indhold ligger dog ikke fast,” forklarer selskabets direktør, Charlotte Flindt Pedersen.

Det Udenrigspolitiske Selskab er en privat, almennyttig forening med knap 1.500 medlemmer. Den er stiftet i 1946 med det formål at fremme kendskabet til og højne interessen for udenrigspolitiske spørgsmål i Danmark.

Rosinen i pølseenden er Center for Militære Studier under Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Centeret modtager en fast driftsbevilling fra Forsvarsministeriet. Derudover har man fået bevilget én million kroner til forskning i folkeretlige udfordringer forbundet med blandt andet deltagelse i internationale operationer, cyber, droner og højteknologiske og elektroniske kampmidler, fremgår det af aktstykket.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00