Organisationer savner svar: Hvor skal vi sende hjemløse i corona-karantæne?

SPØRGSMÅL: Flere sociale organisationer efterlyser svar på, hvordan de skal håndtere risikoen for coronasmitte blandt socialt udsatte. Ministeren vil nu kontakte relevante organisationer på området for at få input til løsninger.*

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Hvad skal vi gøre med hjemløse, der udviser tegn på coronavirus? Hvordan skal vi kommunikere om coronavirus til socialt udsatte borgere, som ikke nødvendigvis selv kan reagere på myndighedernes anbefalinger i medierne?

Sådan lyder nogle af spørgsmålene fra flere aktører på socialområdet, der efterlyser svar fra officielt hold om, hvad man blandt andet på herberger, væresteder og lignende skal gøre, hvis borgere uden et hjem udviser tegn på coronasmitte.

Hos Kirkens Korshær spejder de forgæves efter initiativer målrettet socialt udsatte.

”Vi har brug for, at der bliver taget stilling til, hvad vi skal gøre for de mennesker, der har et meget dårligt helbred og lever under udsatte forhold enten på gaden eller på natherberger," siger chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.

Hvis en person, der bor på gaden, skal i karantæne, hvor skal vedkommende så i karantæne henne? Det kan vi ikke umiddelbart finde noget svar på.

Helle Christiansen
Chef, Kirkens Korshær

Hvor skal hjemløse i karantæne?
Kirkens Korshær driver en række væresteder og herberger i 29 forskellige byer i Danmark. Organisationen savner blandt andet svar på, hvordan man skal håndtere hjemløse borgere, der udviser tegn på coronasmitte.

Indtil videre har Kirkens Korshær fået at vide, at de skal kontakte borgerservice eller sundhedsmyndighederne med spørgsmål om coronavirussen og udsatte borgere. Men chefen hos Kirkens Korshær "tvivler på", at de lokale myndighederne kan håndtere den slags spørgsmål, og hun kritiserer desuden, at der ikke er mere præcis info fra centralt hold.

"Vi synes ikke, at vi er blevet ordentligt vejledt om vilkårene og forholdene omkring de mest udsatte borgere," siger Helle Christiansen.

Læs også

Betragt socialt udsatte som risikogruppe
Også Rådet for Socialt Udsatte, der fungerer som det officielle talerør for samfundets mest udsatte borgere, spejder lige nu forgæves efter svar på samme problemstilling, som Kirkens Korshær rejser. 

Rådet har derfor rettet direkte henvendelse til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. I henvendelsen opfordrer rådet til, at der "informeres og formidles forholdsregler" på de steder, hvor socialt udsatte befinder sig. Samtidig opfordrer rådet i brevet til, at socialt udsatte betragtes som risikogruppe på linje med sårbare ældre og syge. 

"Der er også en underskov af mennesker, som ikke er kendt af myndighederne, men som bevæger sig rundt i gademiljøet, og som kan være smittebærere uden at vide det. De kan være svære at nå," siger formanden for rådet, Vibe Klarup

Minister ringer til organisationer
Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) siger til Altinget, at hun betegner situationen for de socialt udsatte som "meget bekymrende".

Derfor vil ministeren i dag kontakte* interessenter og brugerorganisationer, der arbejder med de mest udsatte borgere, for at få indsigt i de konkrete problemstillinger, der knytter sig til coronavirussen for socialt udsatte.

"De input, vi får fra kontakten med interessenterne, vil vi tage med videre til Sundhedsstyrelsen,” siger Astrid Krag.

Hun opfordrer organisationerne på socialområdet til at tage kontakt til Sundhedsstyrelsen med de spørgsmål, de må have.

*Rettet 11.03.2020 kl. 13.19: Tidligere fremgik det af artiklen, at ministeren indkalder organisationerne til møde. Dette var en misforståelse. Organsationerne vil blive kontaktet telefonisk, oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

Læs hele artiklen på Altinget Social.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cliff Kaltoft

Sekretariatschef, Landsforeningen af VæreSteder
autodidakt

Helle Christiansen

Fhv. chef, Kirkens Korshær
cand.theol. (1984)

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00