Overblik: Det mener aktørerne om balancen med Nationalt Genom Center

TEMADEBAT: Altingets fagdebat om Nationalt Genom Center er slut. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Hvad lærte vi af debatten om det omdiskuterede Nationalt Genom Center? Det har en række aktører taget stilling til i en fagdebat.
Hvad lærte vi af debatten om det omdiskuterede Nationalt Genom Center? Det har en række aktører taget stilling til i en fagdebat.Foto: Robert Pratta/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Nationalt Genom Center gik i luften 1. juli, og nu skal centeret gøre Danmark til en frontløber inden for genomisk medicin.

Inden oprettelsen af centeret, som skal foretage genomanalyser af borgerne, kritiserede flere interesseorganisationer lovforslaget for centeret.

Borgerne var ikke sikret informeret samtykke og kunne ikke på forhånd tage stilling til, hvad deres data ville blive brugt til. Samtidig var datasikkerheden mangelfuld, mente kritikerne.

I dag er lovgrundlaget faldet på plads, og centeret har oprustet ved at ansætte en ny direktør.

Hvad lærte vi af debatten om Nationalt Genom Center? Fik vi løst samtykkeproblematikken, og har vi fået større tillid til datasikkerhed? Er lovgrundlaget for centeret det rigtige, eller er der behov for justeringer? Og hvorfor er det vigtigt, at vi satser på genomisk medicin?

Det spurgte Altinget om i en fagdebat om Nationalt Genom Center.

Her får du et overblik over deltagerne og deres hovedbudskaber:

 

Anne-Marie Axø GerdesGenomcenteret overlader vanskelige fortolkningsspørgsmål til personalet med risiko for uens tilgang til svære problemstillinger, mente Anne-Marie Axø Gerdes, som er formand for Det Etiske Råd. "Vi skal sikre, at der er transparens med proceduren, så den høje tillid mellem patienter og sundhedsfagligt personale bevares," skrev hun.
Læs indlægget her

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00