Partier udelukket fra forhandlinger om europapolitisk aftale: "Det er magtfuldkommenhed"

Flere partier ville gerne have været med til at forhandle om Danmarks nye EU-politiske grundlag, men de er ikke inviteret med.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) vil gerne lande en ny europapolitisk aftale med de partier, som går ind for et helhjertet dansk engagement i EU. Derfor har han udelukket Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten fra forhandlingerne.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) vil gerne lande en ny europapolitisk aftale med de partier, som går ind for et helhjertet dansk engagement i EU. Derfor har han udelukket Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten fra forhandlingerne.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenJulie Schønning

BRUXELLES: Når forhandlingerne om en opdatering af Danmarks 15 år gamle europapolitiske grundlag går i gang tirsdag, bliver det uden Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti.

De er ikke inviteret med til diskussionerne om den såkaldte europapolitiske aftale. Og det kommer stærkt bag på EU-ordførerne fra alle tre partier.

"Vi ses til næste møde," var ellers det sidste, Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, hørte fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da han for et par uger siden gik fra Udenrigsministeriet efter de indledende sonderinger blandt partierne om det nye udgangspunkt for Danmarks EU-politiske engagement. 

Man kan ikke stole på manden

Alex Ahrendtsen (DF)
EU-ordfører

DF's Alex Ahrendtsen gik også fra mødet med den klare forståelse, at Løkke ville vende tilbage til parterne med en skitse til aftalen, hvorefter forhandlingerne kunne begynde.

Derfor er han stærkt indigneret over, at det er fra Altinget, han skal finde ud af, at de ikke er med i kredsen.

"Det mindste, Løkke kunne gøre, var at holde det, han lover. Men man kan ikke stole på manden," siger DF’s EU-ordfører.

Også Danmarksdemokraterne finder det "mærkeligt" og "uanstændigt", at de pludselig står uden for døren.

"Vi ville gerne have deltaget i forhandlingerne, fordi vi synes faktisk, at det er et hammervigtigt område," siger partiets EU-ordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

I stedet bliver det de tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, der sammen med de øvrige partier bag den nuværende europapolitiske aftale kommer til at forhandle om det nye forlig. Den eksisterende aftale blev indgået i 2008 og havde også Radikale, Konservative, SF og det daværende Ny Alliance i forligskredsen.

0:000:00