Målet for DF's nye lederduo: Exit fra EU inden for de næste 10 år

Selv om det er en vigtig strategisk målsætning for Dansk Folkeparti at få Danmark meldt ud af EU, så er det alt for tidligt at kræve en folkeafstemning om det nu. Sådan siger europaparlamentarikeren Peter Kofod i et interview med Altinget. Efter planen skal han være formand Morten Messerschmidts højre hånd i den nye partiledelse.

Danskerne skal nok få lært at hade Unionen, mener Peter Kofod (t.v.) og Morten Messerschmidt.
Danskerne skal nok få lært at hade Unionen, mener Peter Kofod (t.v.) og Morten Messerschmidt.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Der var engang for ikke så forfærdelig længe siden, hvor både Morten Messerschmidt og Peter Kofod troede på, at det kunne lade sig gøre at ændre Den Europæiske Union indefra. Den tid er forbi.

Det europæiske håb er bristet for den duo, der er i færd med at overtage ledelsen i et Dansk Folkeparti under pres og i opbrud. Især Brexit betyder, at deres EU-skepsis er blevet til EU-modstand.

Det siger partiets europaparlamentariker Peter Kofod, som efter Messerschmidts udnævnelse til ny partileder i januar forventes inden længe at blive en magtfuld næstformand og højre hånd for formanden.

”Jeg tror, at både Morten Messerschmidt og jeg har været på en rejse i forhold til EU-medlemskabet,” siger den 31-årige tidligere retsordfører for DF, der i 2019 blev valgt ind i Europa-Parlamentet.

”Morten sad her 10 år, før jeg kom til Bruxelles. Og da jeg kom herned, var det som EU-skeptiker. Jeg tænkte, at vi måske kunne justere nogle ting, så EU blev mere spiselig. Men jeg er kommet frem til den konklusion, at det ikke kan lade sig gøre,” siger han.

Målsætningen for Dansk Folkepartis nye ledelse er derfor, at Danmark skal melde sig ud af EU, lige som Storbritannien har gjort det. Men ikke på samme måde – og ikke lige foreløbig.

”Én ting er at melde Danmark ud, men vi skal jo også have noget at melde Danmark ud til. Og vi ved endnu ikke, hvad alle konsekvenserne af Brexit vil være, både positive og negative,” siger Kofod, der betragter 10 år som en realistisk tidsfrist for en afgørende dansk EU-folkeafstemning.

Peter Kofod kan kun blive næstformand, hvis Dansk Folkepartis ordinære årsmøde i september accepterer at ændre partivedtægterne, som i dag kræver, at en næstformand skal sidde i folketingsgruppen.

Foreløbig er partiets finansordfører, René Christensen, udpeget som politisk næstformand, og det erklærer Peter Kofod sig godt tilfreds med. Han ser frem til, at partiledelsen for eksempel vil kunne gøre ham til organisatorisk næstformand efter årsmødet.

0:000:00