Partier udvandrer under forhandlinger om coronastøtte til medierne

CORONA: Et flertal af Folketingets partier udvandrer fra et møde med kulturminister Joy Mogensen (S) om hjælp til coronaramte medievirksomheder. Der skal flere penge på bordet, lyder meldingen fra medieordførerne, der forventer hurtig handling fra regeringen.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Mandag middag var Folketingets medieordførere indkaldt til forhandlinger om hjælp til de kriseramte medier, der lige nu taber annoncekroner på coronakrisen.

Forhandlingerne er nu brudt midlertidigt sammen, da ingen af partierne kan bakke op om oplægget fra kulturminister Joy Mogensen (S).

”Hun havde lagt op til en aftale kun for lokale og regionale aviser. Det er konkurrenceforvridende, og det kan vi ikke acceptere. Vi har sendt hende i Finansministeriet, for der skal mange flere penge på bordet,” siger Birgitte Bergman (K).

12,5 millioner er ikke nok
Regeringens oplæg lød på 12,5 millioner kroner til lokale ugeblade, mens der derudover hentes 23 millioner kroner fra Kulturministeriets eget budget til at hjælpe de lokale og regionale medier.

Derudover ville regeringen fremrykke udbetalingen af mediestøtte, så den kommer nu fremfor i rater hvert kvartal.

Sidstnævnte er alle partier enige om, men der skal mange flere penge på bordet.

”Det ændrer jo intet på regnskabet, at man fremrykker mediestøtten, for det er penge, der allerede er budgetteret med,” siger Jens Rohde (R), der gerne ser, at man finder 200 millioner kroner frem til at kompensere medievirksomhederne med.

Både V, K og R læner sig dermed opad et tidligere forslag fra brancheorganisationen Danske Medier om, at virksomheder med tab over 20 procent kan få dækket 80 procent af den del af tabet, der ligger over 20 procent.

Kan ikke sende journalister hjem
En af de større udfordringer hos mediehusene er, at de ikke kan benytte sig af hjælpepakken til lønkompensation, da det kræver, at man sender journalisterne hjem fra arbejde.

Det havde kulturministeren dog ikke den store forståelse for under mødet, fortæller Venstres medieordfører, Britt Bager.

”Hun blev ved med at henvise til, at medievirksomhederne kunne benytte de eksisterende ordninger. Men det kan de jo ikke. Vi har – især lige nu – brug for en kritisk presse. Så hvis mediebranchen skal udvise samfundssind, så skal man jo stadig sende sine medarbejdere på arbejde,” siger Britt Bager og fortsætter:

”Jeg ved ikke, om hun ikke har forstået det, eller om hun vælger at ignorere det. Det var meget svært at aflæse, eftersom mødet mellem ministeren og alle ordførerne foregik over Skype.”

Forventer nyt møde senere i dag
Både Britt Bager, Jens Rohde og Birgitte Bergman forventer nu, at kulturministeren indkalder til et nyt møde senere på dagen.

”Vi har ualmindeligt travlt. Derfor har jeg en forventning om, at ministeren kommer tilbage senest i aften,” siger Jens Rohde.

Og hvis det ikke sker, vil partierne tage sagen op direkte med finansministeren.

”Så må vi se os om efter andre løsninger. Vi har brug for en minister med noget gennemslagskraft, og som forstår udfordringen. Det kan så blive finansministeren,” siger Britt Bager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Bergman

Fhv. MF (K)
Bachelor of International Branding & Communication, Copenhagen Business Academy, bestyrelsesuddannelsen, CBS

Britt Bager

Fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00