Politisk slagsmål om klima- og energistrategi

KLIMASTRATEGI: En samlet opposition skærper kritikken af regeringens klima- og energistrategi, mens VKO angriber oppositionens energivision.
Lykke Friis (V) forsøgte at fremhæve enigheden med oppositionen, som kvitterede med hård kritik.
Lykke Friis (V) forsøgte at fremhæve enigheden med oppositionen, som kvitterede med hård kritik.Foto: kemin.dk
Peter Baggesgaard Hansen

Emnet var regeringens energi- og klimapolitiske redegørelser til dagens over tre timers lange debat i folketingssalen, hvor konfrontationen mellem de to blokke blev skærpet. En samlet opposition kritiserede regeringen for at sløse med initiativerne. Regeringspartierne skød igen og kaldte oppositionens nyligt fremsatte energivision Klima Danmark 2050 for "billig rødvinssnak".

Friis: Dynamisk strategi nødvendig
Ministeren var blevet bedt om at redegøre for regeringens fremtidige klimapolitiske og energipolitiske initiativer set i lyset af den klimapolitiske redegørelse og den energipolitiske redegørelse.

Her slog hun fast, at Danmark ville nå sine forpligtelser om at reducere CO2-udledningen i den ikke-kvoteomfattede sektor med 20 procent i 2020, men at regeringen ikke vil lave en fast plan eller sætte dato på de langsigtede mål om et Danmark uafhængigt af fossile brændstoffer, før klimakommissionen fremlægger sin rapport til september:

"Det er ikke hensigtsmæssigt at sige, hvordan vi når målet i alle detaljer endnu. Implementeringen bør ske i en dynamisk proces, hvor man tager højde for udviklingen undervejs," sagde Lykke Friis, som kritiserede oppositionen for at stirre sig blind på datoer:

Jeg føler mig hensat til druk på kollegierne, hvor alle mente, at alt var nemt. Det er selvfølgelig godt med visioner og mod på livet, men det her er ikke et kollegieværelse, men et parlament.

Konservatives energiordfører Jakob Axel Nielsen
Om oppositionens energivision Klima Danmark 2050

"Oppositionen fremlægger bare mål med årstal, men jeg kan ikke finde en kurs. Det kan godt være, oppositionen ikke har brug for viden, men det har jeg. Derfor har regeringen valgt at basere sig på sagkundskaben, og derfor har den nedsat en klimakommission for at finde den bedste strategi til at nå vores målsætninger," sagde Lykke Friis.

Hun afviste i samme ombæring oppositionens anklager om, at regeringen er passiv og gemmer sig bag klimakommissionen:

"Vi sidder ikke på hænderne, mens kommissionen arbejder. Vi har iværksat initiativer i form af Energiaftalen, Forårspakke 2.0, En grøn transportpolitik, Bygningsstrategien og Grøn Vækst," sagde Lykke Friis.

VK: Oppositionen er useriøs
Regeringspartierne angreb oppositionens energivision for at være useriøs og mangle substans, særligt med hensyn til finansieringen:

"Jeg kan konstatere, at vi er enige om, at vi skal ud på en rejse, der hedder uafhængighed af fossile brændsler. Men oppositionen har slet ikke undersøgt, hvordan rejsen gennemføres. Er det ikke billigt at have visioner uden konkrete forslag på, hvordan man når dem?" spurgte de Konservatives energiordfører, Jakob Axel Nielsen, under debatten, hvor han sammenlignede oppositionens energivision med et resultat af kollegiedruk:

"Jeg føler mig hensat til druk på kollegierne, hvor alle mente, at alt var nemt. Det er selvfølgelig godt med visioner og mod på livet, men det her er ikke et kollegieværelse, men et parlament," sagde Jakob Axel Nielsen.

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, fulgte trop og mente, at oppositionen skyldte at sætte tal bag sine visioner:

"Det er dybt skuffende, at vi ikke kan få svar på, hvad oppositionens plan koster. Vi er parate til at tage de nødvendige initiativer, når anbefalingerne fra kommissionen kommer, men vi gider ikke smide om os med årstal," sagde Lars Christian Lilleholt.

Frygt for syltekrukke
Oppositionen afviste VK's angreb, som man mente var skudt over mål:

"Det er en vision, vi har lavet. Jeg tror ikke, at der er nogen politiker, der har fremlagt forslag, hvor man har beregnet priser 40 år ud i fremtiden. Det vil være halsløst at give tal på, hvad ting vil koste i 2049," sagde klimaordfører for Socialdemokraterne Mette Gjerskov.

Hun udtrykte desuden bekymring for, at regeringen mangler politisk vilje og bruger klimakommissionen som syltekrukke:

"Det, vi ser her, er et skønmaleri af skuffende resultater. Vi ved ikke, hvad regeringen vil på baggrund af redegørelserne. Det her er en tynd omgang," sagde Mette Gjerskov.

Hun blev suppleret af Margrethe Vestager (R), som spurgte VK-ordførerne om, hvorvidt de overhovedet ville lytte til klimakommissionens anbefalinger:

"Jeg har undret mig over, at regeringen gang på gang ser bort fra råd fra økonomiske vismænd og diverse kommissioner, og derfor vil jeg høre, om regeringen er klar til at tage rådene fra klimakommissionen," spurgte Magrethe Vestager og uddybede sin undren:

"Der er så mange gode ord i regeringens redegørelser, så det er mærkeligt, at vi ikke kan blive enige om initiativer."

S og R savner en selvstændig regering
Lars Christian Lilleholt understregede, at regeringen ville leve op til sine forpligtelser, man at Danmark ikke skulle gå foran de andre EU-lande. Det fik Socialdemokraterne og de Radikale til at anklage regeringen for at være passiv og mangle selvstændigt initiativ på klimapolitikken:

"Har Venstre overhovedet en selvstændig klimapolitik? Et er, hvad andre gør, men hvad mener Venstre selv? Hvis vi skal have et eksportmarked, så kræver det, vi går foran og etablerer et hjemmemarked," sagde Mette Gjerskov henvendt til Lars Christian Lilleholt.

Hun blev bakket op af Margrete Vestager, som savnede en selvstændig dansk klimapolitik:

"Man læner sig op af Kyoto og EU, og det er derfor svært at se, hvad regeringens politik er. Vi skal have en klima- og energipolitik, som er en dansk klimapolitik. Ellers ender det med at blive laveste fællesnævner, hvis ingen går foran," sagde Margrethe Vestager.

Ministeren som mægler
I sin afsluttende tale forsøgte klima- og energiministeren at mægle mellem blokkene:

"Jeg har noteret mig med glæde, at vi er enige om destinationen – uafhængighed af fossile brændsler. Vi er enige om meget, og jeg vil blive meget overrasket, hvis ikke kommissionen kommer med en dato i sin rapport," sagde Lykke Friis.

Begge blokke fremlagde hver deres forslag til vedtagelse, som der skal stemmes om i dag torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00