Præsidiemedlem: Lang sommerferie fører til hastværk

FOLKETINGET: En løs bemærkning fra Altinget om Folketingets sommerferie førte til heftig debat på Twitter. Tidlig sommerferie fører til forhastet lovbehandling, påpeger præsidiemedlem.

Folketingsåret starter første tirsdag i oktober med en åbningsdebat. Billedet er fra åbningsdebatten i 2016.
Folketingsåret starter første tirsdag i oktober med en åbningsdebat. Billedet er fra åbningsdebatten i 2016.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Amalie Bjerre Christensen

Det skabte heftig debat på det sociale medie Twitter, da Altinget onsdag delte en artikel om, hvilke lovforslag der skal stemmes om, inden Folketinget går på sommerferie på fredag.

Debatten førte til, at DR-journalisten Ask Rostrup gennemførte et lille Twitter-interview med Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper. Se debatten mellem de to nederst i denne artikel.

Altinget har forsøgt at opklare, hvad der ligger i, at Folketinget nu lukker ned for at gå på sommerferie.

Ifølge medlem af Folketingets Præsidieudvalg Christian Juhl (EL) er det en gammel tradition, at Folketinget starter den første tirsdag i oktober og slutter på Grundlovsdag 5. juni.

Men selvom Folketingssalen går på sommerferie, når kalenderen rammer Grundlovsdag, fortsætter flere forhandlinger og samråd.

”Der er nogle forhandlinger i salen i sommerperioden. For eksempel når statsministeren fremlægger forslag til finanslov. Det sker længe før den første tirsdag i oktober. Og så er der løbende aktiviteter helt ind i juli,” siger Christian Juhl og tilføjer, at ingen folketingsmedlemmer går på sommerferie nu.

Lovbehandling går for stærkt
Ophøret i lovbehandlingen i Folketinget skyldes ifølge Christian Juhl, at der skal slås en streg for, hvornår folketingsmedlemmerne skal have færdigbehandlet deres lovforslag.

”Hvis man ikke får sit lovforslag færdigbehandlet inden Grundlovsdag, så skal man begynde forfra til oktober,” siger han med henvisning til, at lovforslag bortfalder, hvis de ikke når igennem alle behandlinger inden sommerferien.

Og den gamle tradition fører til, at lovbehandlingen hastes igennem, påpeger Christian Juhl.

”Der er pres på nu for at få det sidste færdigt. Det er også derfor, at der stort set er aftenarbejde hver dag nu,” siger han og fortsætter:

”Det går for stærkt. Der findes lovforslag, som ikke bliver behandlet ordentligt.”

Dårligere kvalitet
For at få færdigbehandlet så mange lovforslag som muligt, sker det ofte, at Folketinget giver dispensation for, hvor lang tid lovforslagene har til at gennemgå de forskellige niveauer af behandlinger.

Det fører ifølge Christian Juhl ofte til, at folk uden for Folketinget ikke får mulighed for at give deres mening til kende.

”Det er i strid med de regler, vi har for, at borgere har mulighed for at påvirke forslagene. Når det ikke når i høring, så vil det alt andet end lige være en dårligere kvalitet,” siger Christian Juhl og tilføjer:

”Høringerne er med til at kvalificere politikernes viden om et særligt emne. Vi kan jo ikke vide alt om alt. Derfor er det godt, at specialister på forskelligt niveau kan udtale sig i forbindelse med lovgivning. Det forebygger sjusk.”

For at undgå en forhastet eller sjusket lovbehandling, kunne man med fordel afskaffe muligheden for dispensation, pointerer Christian Juhl, som mener, at det ville få politikere og ministre til at fremsætte lovforslagene i bedre tid, så de var sikre på at få dem færdigbehandlet til tiden.

”Jeg har ikke noget imod, at man også udvidede de måneder, hvor man kan arbejde i Folketinget. Men det vigtigste element i den her sag er, at folk får mulighed for at kommentere lovene,” siger Christian Juhl.

Se Twitter-debatten her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Rostrup

Studievært, TV 2 News, fhv. chefredaktør, TV 2 News
journalist (DJH 1991)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00