Debat

Radikale: Vi er ikke ude på at tage gymnasiefesterne fra de unge

DEBAT: De unges alkoholkultur er ikke noget, vi kan ændre med et snuptag, men en hævet aldersgrænse er et oplagt sted at starte, skriver sundhedsordfører for Radikale Stinus Lindgreen.

Både forældre, uddannelsesinstitutioner og de unge skal inddrages, hvis vi for alvor vil ændre på alkoholkulturen i Danmark, skriver Stinus Lindgreen (R). 
Både forældre, uddannelsesinstitutioner og de unge skal inddrages, hvis vi for alvor vil ændre på alkoholkulturen i Danmark, skriver Stinus Lindgreen (R). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stinus Lindgreen
Sundhedsordfører

Vi har hørt det så mange gange, at jeg næsten ikke føler et behov for at gentage det: De danske unge har en trist førsteplads i Europa, når det kommer til indtagelse af alkohol - både når det handler om debutalder, hyppighed og om mængder.

Og vi har igen og igen diskuteret, hvad der skal til for at ændre det. For hvordan ændrer vi på noget, som er en så indgroet del af vores sociale kultur og som spiller en så stor rolle i ungdomslivet?

Aldersgrænse kan ikke stå alene
Radikale Venstre støtter at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år, som en lang række organisationer har foreslået. Men vi ved også godt, at det ikke kan stå alene.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det handler om at skabe en sund alkoholkultur blandt både unge og voksne.

Derfor skal vi have de unge med, og vi skal have uddannelsesinstitutionerne og forældrene med. For de unge agerer kun ud fra den kultur, de ser hos den ældre generation.

Vi er ikke ude på at tage gymnasiefesterne fra de unge, og vi vil ikke gøre det ulovligt for de unge at drikke en øl eller et glas vin med vennerne.

Stinus Lindgreen
MF og sundhedsordfører, Radikale Venstre

Og handling er nødvendig. Antallet af unge, der ender på hospitalet med alkoholforgiftning har været støt stigende de seneste år, og de afledte konsekvenser af for stort alkoholindtag, som konflikter, overgreb, ulykker og vold, er vi nødt til at tage alvorligt.

De vaner, man grundlægger i ungdomsårene, tager man med ind i voksenlivet.

Forebyggelse - ikke forbud
I flere medier har unge deltaget i debatten og argumenteret for, at en sund alkoholkultur blandt unge ikke kommer ved et forbud.  

Lad mig slå fast, at der ikke er tale om forbud, men om forebyggelse. Jeg er ikke fortaler for en afholdskultur.

Jeg skyr ikke selv alkohol - jeg har brygget øl, jeg laver cider hvert efterår, og jeg nyder selv både vin og whisky. Det handler om, hvilken alkoholkultur vi har, og som vi giver videre til næste generation. 

Vi er ikke ude på at tage gymnasiefesterne fra de unge, og vi vil ikke gøre det ulovligt for de unge at drikke en øl eller et glas vin med vennerne. Det er tilladt i dag, og det vil være tilladt med en ændret aldersgrænse.

Bliver presset ind i drukkulturen
Men ved at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol sender vi et stærkt signal - både til forældrene og til de unge, som har brug for at vide, at det er okay at drikke andet end øl til festerne.

Der er unge, som i dag føler et enormt pres for at tage del i en alkoholkultur for at få adgang til alle de sociale dele af et ungdomsliv.

Ofte bliver de udskammet, hvis de stiller sig frem og påpeger det problematiske i, at man som ung ofte knytter sociale bånd over alkohol. De kan læne sig op ad nye regler, og det samme kan forældrene.

Og vi ved, det virker. Når lande skærper aldersgrænserne, begynder de unge at drikke senere, og de drikker mindre. Men vi skal gøre mere.

Vi skal have et større fokus på trivslen i udskolingen og gymnasiet, der skal informeres bedre, og vi skal mobilisere forældrene.

De unges – og danskernes alkoholkultur – er ikke noget, vi ændrer med et snuptag. Men en aldersgrænse er et oplagt sted at starte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00