Enhedslisten presser på: Regeringen skal spille ud med plan for unges druk inden jul

ALKOHOL: Hvis Magnus Heunicke (S) ikke kommer med et udspil om unge og alkohol inden nytår, vil Enhedslisten forsøge at tvinge ham ud af busken, siger Peder Hvelplund (EL). To af regeringens støttepartier vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. 

Enhedslisten vil forbyde salg af alkohol til unge under 18 år.
Enhedslisten vil forbyde salg af alkohol til unge under 18 år.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Knap har Folketinget førstebehandlet den plan mod tobak, som en lang række partier sidste år blev enige om, før næste punkt på forebyggelsesdagsordenen presser sig på.

En lang række organisationer er gået sammen i initiativet Drukfri Ungdom, der har sat alt ind på at gøre op med danske unges drukrekord. 

Organisationerne bag ønsker blandt andet at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol fra 16 år til 18 år - et ønske, som Enhedslisten og Radikale bakker op om.

Regeringen har bebudet, at den vil kigge på initiativer til at forebygge en usund alkoholkultur blandt unge, men er endnu ikke kommet med konkrete udmeldinger.

Nu skal de imidlertid ud af starthullerne. Det slog sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) fast på en konference om emnet tirsdag:

"Hvis ikke regeringen handler på det, har vi mulighed for at fremsætte et beslutningsforslag og på den måde pålægge dem at komme med et udspil," siger han.

Hvornår ville det kunne komme på tale?

"Vi vil rejse det over for regeringen, og hvis der ikke sker noget i løbet af efteråret, så vil vi nok handle på det efter nytår."

Hvelplund mener, at det er helt oplagt at lave en samlet plan på området:

"Det er netop styrken ved den aftale, vi har lavet på tobaksområdet, at der også er initiativer på ungdomsuddannelserne og tilbud om rygestop til socialt udsatte. For os er det vigtigt, at forebyggelse ikke kun handler om forbud og restriktioner," siger han.

Bevægelse hos politikerne
Da Altinget i juni lavede en rundringning til en række sundhedsordførere, stod forebyggende indsatser på alkoholområdet ikke højt på den sundhedspolitiske agenda.

Dengang var ingen af Folketingets partier parate til at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. 

I september meldte Enhedslisten og Radikale sig klar til at hæve aldersgrænsen, mens de øvrige partier stadig forholder sig afvisende eller tøvende.

På konferencen tirsdag kunne deltagerne imidlertid spore en mulig bevægelse på området hos Det Konservative Folkeparti.

Konservative har hidtil afvist at hæve aldersgrænsen, men har i stedet ønsket et forbud mod stærk alkohol. Deres forslag har derfor været at forbyde salg af drikkevarer med mere end 7 procent alkohol til unge under 18 år.

I en paneldebat om emnet tirsdag antydede Katarina Ammitzbøll (K), at partiet ikke er afklarede på spørgsmålet. Folketingsgruppen vil gerne bakke op om at hæve aldersgrænsen, men baglandet er imod, lod Ammitzbøll forstå.

Det har ikke været muligt at træffe Katarina Ammitzbøll eller sundhedsordfører Per Larsen (K) for en uddybende kommentar.

Dokumentation

Drukfri Ungdom
22 organisationer er gået sammen under navnet Drukfri Ungdom. De holdt tirsdag konference om unge og alkohol i København.

Organisationerne tæller interesseorganisationer, sundheds- og børnefaglige organisationer, regioner og kommuner samt repræsentanter for alkoholindustrien og restaurationsbranchen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katarina Ammitzbøll

Fhv. MF (K), fhv. FN diplomat
cand.scient.soc. (RUC 1997), LLM, Master international jura (Warwick University 2004-2005).

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024