Debat

Studerende om R-forslag: Unge lærer ikke at tage ansvar, hvis staten agerer barnepige

DEBAT: Vi fratager de unge retten til selv at tage ansvar ved at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år. Ingen generationer er blevet bedre af, at staten leger barnepige, skriver Daniel Tidemann Jensen.

Foto: Privat
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Daniel Tidemann Jensen
Forretningsudvalgsmedlem, Radikal Ungdom og journaliststuderende, DMJX. 

I alle mulige sammenhænge hører man oftest det Radikale Venstre sige, at vi skal tage ungdommen seriøst. Dette gælder både, når vi taler om klima- og uddannelsespolitik.

Desværre virker det ikke som om, at det Radikale Venstre vil tage ungdommen seriøst, så snart det handler om vores ret til at bestemme selv.

Forleden kunne man se det Radikale Venstre melde ud, at man nu går ind for en 18-års grænse for køb af alkohol. Så var det åbenbart alligevel ikke vigtigere, at tage ungdommen seriøst.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fratager retten til eget valg
Jeg anerkender fagkundskabens budskab om, at drukkulturen i Danmarks ungdom er gået for vidt. Det mener jeg i øvrigt også selv.

Dermed ikke sagt, at big brother-staten endnu en gang skal være løsningen, for vi kan ikke bare svinge forbud ud til højre og venstre hver gang et nyt problem opstår. Så fratager vi folk retten til at tage et ansvar og tænke selv.

Hvis man forbyder ungdommen retten til at tage ansvar og tænke selv, så fratager man dem også retten til at begå fejl og lære af det.

Daniel Tidemann Jensen
Journaliststuderende på DMJX og forretningsudvalgsmedlem i Radikal Ungdom

Jeg mener grundlæggende, at der er brug for en kulturændring. Den kulturændring skal ikke ske med snuptagsløsninger i form af forbud fra Christiansborg, men der hvor de unge mennesker er.

I familierne. I institutionerne. På skolerne. Gennem ungdomsuddannelser. Alt i alt er jeg overbevist om, at fællesskaber og folkeoplysning er den rette vej at gå.

Hver gang politikere på formynderisk vis beslutter sig for at indføre et forbud, så fratager man mennesker retten til at vælge selv. Uden den ret bliver vi aldrig selvstændigt tænkende og ansvarlige individer. Den udvikling er i mine øjne ekstremt farlig og den skal vi have stoppet nu.

Mangler meningsfulde fællesskaber
For mig at se skyldes det store alkoholforbrug blandt unge blandt andet, at vi mangler en undskyldning for at være sammen med hinanden.

Når den næste sammenkomst i vennegruppen skal planlægges er det ofte nemt at spørge “om vi ikke lige skal have nogle øl”, men sådan behøves det jo ikke altid at være selvom det ofte kan være enormt hyggeligt.

For mig at se må løsningen være at tilbyde ungdommen flere meningsfulde fællesskaber. Det kommer ikke helt af sig selv, men det er bestemt muligt.

Vi ved at, at unges alkoholforbrug stiger markant ved overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelserne, så lad os dog sætte ind der, når vi sagtens kan.

Læs også

En stor del af ansvaret ligger hos eleverne og elevrådene ude på ungdomsuddannelserne, men en stor del af ansvaret ligger også hos institutionerne selv.

Hvis det er så vigtigt for den voksne generation, at ungdommen skal drikke mindre, så må man også kigge ind ad og kigge på om det sociale produkt man tilbyder lige nu er godt nok.

Staten skal ikke være barnepige
Alle sociale arrangementer behøves ikke at handle om druk, men det viser man ikke ved at forbyde unge at købe øl. Det viser man ved at tilbyde dem et alternativ.

Hvis man forbyder ungdommen retten til at tage ansvar og tænke selv, så fratager man dem også retten til at begå fejl og lære af det.

En stor del af ansvaret ligger også ude hos familierne selv. Indtag af alkohol og den sunde snak om konsekvenserne ved det, er basal børneopdragelse og ansvaret for børneopdragelse i det her land ligger altså ude i familierne og ikke hos politikerne.

Intet menneske og ingen generationer er nogensinde blevet en bedre udgave af sig selv ved at staten har ageret barnepige. Alle mennesker har ret til at falde, slå sig og derefter rejse sig op og blive klogere. Den mulighed skal vi også give ungdommen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024