Radikale klar til at lovgive om ret til deltid for at sikre flere ældre et længere arbejdsliv

En ret til at arbejde på nedsat tid for seniorer, skal ifølge et nyt udspil fra Radikale sikre, at flere bliver i job efter, der har rundet 65 år. Og hvis ikke arbejdsmarkedets parter selv indfører ordningerne, så må Folketinget stå for det, siger partiets ældreordfører.

En ret til at arbejde på deltid skal ifølge Radikale være med til at fastholde flere på arbejde, efter de er fyldt 65 år.
En ret til at arbejde på deltid skal ifølge Radikale være med til at fastholde flere på arbejde, efter de er fyldt 65 år.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Flere ældre skal have bedre mulighed for at blive på arbejdsmarkedet i længere tid, hvis de selv ønsker det.

Det er et af hovedpunkterne i et ny ældreudspil fra Radikale, der sætter fokus på ’fællesskab’ og ’deltagelse’ som vejen til et bedre liv for dem, der er på vej ud af arbejdsmarkedet og ind i et liv som pensionist.

Udspillet skal være med til at gøre op med oplevelsen af en aldersdiskrimination, der gør det sværere for de ældre at fortsætte som en del af et arbejdsfællesskab, fordi man ikke nødvendigvis kan eller ønsker at præstere på samme niveau som de yngre kollegaer.

Det skal ikke mindst ske ved, at de ældre medarbejder over 65 år sikres en ret til deltid for at kunne få et mere fleksibelt arbejdsliv, hvor der både er plads til at skrue tempoet ned og prioritere andre ting i livet.

”Vi skal have en ny kultur for, at selv om man nærmer sig pensionsalderen, så har man masser af ressourcer og masser af viden, der kan bringes i spil. Samtidig er det hoveder og hænder til et arbejdsmarked, som mangler,” siger Radikales ældreordfører Christina Thorholm.

Hun peger på, at Danmark har en relativ lav beskæftigelse for seniorerne sammenlignet med Sverige og Norge.

”Der er en af de største arbejdskraftsreserver vi har, hvis flere kan se sig ind i at blive længere på arbejdsmarkedet og kan gøre det, fordi de kan arbejde mere fleksibelt, eksempelvis på deltid,” siger Christina Thorholm.

Ifølge et ”tankeeksperiment” fra den tidligere regerings Seniortænketank, så vil det kunne øge beskæftigelsen med 50.000 personer, hvis beskæftigelsen blandt 55-64-årige i Danmark blev lige så høj som i Sverige.

Retten til deltid står ikke alene i det Radikale udspil.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00