Når statsministeren siger ’frivillighed og velfærd’ i samme sætning, kan det betyde tryghedsbesøg hos ældre og forebyggelse af ensomhed
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) forklarer, hvordan frivillighed ifølge S kan være med til at løse velfærdsudfordringerne. Hun har dog ikke en lang liste med konkrete forslag til, hvordan frivillige i civilsamfundet kan bruges til at skaffe flere varme hænder. Generelt er ministeren mest begejstret for at tale om frivillighed som et stort aktiv i forhold til forebyggelse.
Gitte Skotby-Young Ballenstedt
RedaktørDa statsminister Mette Frederiksen blev interviewet i P1 lige efter Folketingets åbning, nævnte hun de frivillige organisationer som en del af svaret på, hvordan S ser løsningen på den akutte og fremtidige udfordring med mangel på arbejdskraft på velfærdsområdet.
På dagen for Folketingets åbning, 4. oktober 2022, blev Statsminister Mette Frederiksen (S) interviewet i P1-programmet Slotsholmen. I interviewet sagde hun følgende omkring regeringens forslag om en 15-årig helhedsplan for at sikre velfærden:
”Og hvem skal så inddrages i det? – det er jo så selvfølgelig Folketinget, det siger sig selv, men jo også gerne borgere, forældre, pårørende, medarbejderne, alle dem der i virkeligheden udgør vores velfærdssamfund. Og også gerne det frivillige Danmark. Vi har jo en stærk tradition for at engagere os frivilligt, skulle vi begynde at tænke mere det sammen med velfærdssamfundet også, det synes jeg selv kunne være spændende.”
Hør hele udsendelsen her. Udsagnet om frivillighed starter 30.24
Men hvad mener S egentlig med det?
Altinget har spurgt social- og ældreminister Astrid Krag (S):
Hvordan ser S, at frivillige organisationer kan være med til at løse rekrutteringsudfordringen på velfærdsområdet?
”Noget, der fylder meget på tværs af generationer, er den stigende mistrivsel og at flere føler sig ensomme. Det har en bred indvirkning; folk der mistrives på deres uddannelse og deres arbejdsplads og mistrives i det hele taget, går oftere til lægen. Det er et moderne problem, som vi ikke kan løse med lønkroner alene – dels fordi der er mangel på medarbejdere, men også fordi, hvis vi skal gøre op med ensomhed, skal vi have mennesker i vores liv og sociale relationer. Derfor tror jeg ganske meget på, at velfærdssamfundet skal være bedre til at sørge for, at mennesker kan mødes i civilsamfundsregi.
Der er masser af ting hvor det er afgørende, at vi har dygtige medarbejdere med faglige kvalifikationer og masser af komplekse problemstillinger, hvor man ikke kan skifte en sosu-assistent ud med en frivillig besøgsven.
Astrid Krag
Social- og Ældreminister (S)
Inden for de sektorer, hvor der virkelig mangler hænder – pleje, ældre, børnepasning, kan man bruge frivillighed til noget i forhold til de udfordringer?
”Der bliver hurtigt en snak om, hvorvidt de pårørende skal løse mere – og da vil jeg bare sige, de pårørende er allerede meget hårdt spændt for, og civilsamfundet er allerede på banen. Der hvor civilsamfundet er på banen, tilfører det en kæmpe værdi: Hyggecafeer, Mænds Mødesteder, banko, der er et væld af aktiviteter som giver livsindhold og livskvalitet, og som samtidig holder ældre i gang."