Når statsministeren siger ’frivillighed og velfærd’ i samme sætning, kan det betyde tryghedsbesøg hos ældre og forebyggelse af ensomhed

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) forklarer, hvordan frivillighed ifølge S kan være med til at løse velfærdsudfordringerne. Hun har dog ikke en lang liste med konkrete forslag til, hvordan frivillige i civilsamfundet kan bruges til at skaffe flere varme hænder. Generelt er ministeren mest begejstret for at tale om frivillighed som et stort aktiv i forhold til forebyggelse.

Social- og ældreminister Astrid Krag, S, mener at frivillige kan indgå som en del af løsningen på velfærdsudfordringen, dog primært i forebyggende øjemed - med både ældre og unge borgere som målgruppe.
Social- og ældreminister Astrid Krag, S, mener at frivillige kan indgå som en del af løsningen på velfærdsudfordringen, dog primært i forebyggende øjemed - med både ældre og unge borgere som målgruppe. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Da statsminister Mette Frederiksen blev interviewet i P1 lige efter Folketingets åbning, nævnte hun de frivillige organisationer som en del af svaret på, hvordan S ser løsningen på den akutte og fremtidige udfordring med mangel på arbejdskraft på velfærdsområdet.

På dagen for Folketingets åbning, 4. oktober 2022, blev Statsminister Mette Frederiksen (S) interviewet i P1-programmet Slotsholmen. I interviewet sagde hun følgende omkring regeringens forslag om en 15-årig helhedsplan for at sikre velfærden: 

”Og hvem skal så inddrages i det? – det er jo så selvfølgelig Folketinget, det siger sig selv, men jo også gerne borgere, forældre, pårørende, medarbejderne, alle dem der i virkeligheden udgør vores velfærdssamfund. Og også gerne det frivillige Danmark. Vi har jo en stærk tradition for at engagere os frivilligt, skulle vi begynde at tænke mere det sammen med velfærdssamfundet også, det synes jeg selv kunne være spændende.”

Hør hele udsendelsen her. Udsagnet om frivillighed starter 30.24

Men hvad mener S egentlig med det?

Altinget har spurgt social- og ældreminister Astrid Krag (S):

Hvordan ser S, at frivillige organisationer kan være med til at løse rekrutteringsudfordringen på velfærdsområdet?