Regeringen afviser at skærpe regler om ytringsfrihed

YTRINGSFRIHED: Trods en række problematiske sager vil regeringen ikke styrke offentligt ansattes ytringsfrihed med ny lovgivning. Oplysning er vejen frem, mener justitsminister Søren Pind (V), der torsdag var i samråd om sagen.

Mads Gluud JørgensenLasse Lange

Regeringen vil ikke styrke den lovfæstede beskyttelse af embedsmænd og andre offentligt ansattes ytringsfrihed.

Det slog justitsminister Søren Pind (V) fast, da han var i samråd torsdag.

“De virkemidler, der anvises, vil ikke gøre en kat forskel,” sagde Søren Pind ved samrådet, der var indkaldt af Alternativets finansordfører og gruppeformand Josephine Fock.

Det havde hun gjort med afsæt i en nylig rapport fra fagforbundet FTF, der viser, at mange offentligt ansatte er urolige for at blande sig i den offentlige debat af frygt for repressalier fra deres arbejdsgiver.

Intet alternativ til information
Ny lovgivning er dog ikke vejen frem, mener justitsminister Søren Pind altså. Han vil i stedet oplyse bedre.

“Jeg mener sådan set ikke, at der er noget alternativ til øget information,” sagde Søren Pind, der derfor vil genudgive og revidere vejledningen om offentligt ansattes ytringsfrihed fra 2006, hvilket ligger i tråd med en anbefaling fra udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed, der afgav betænkning i 2015.

Der er tale om en forenklet vejledning, der skal være skrevet i et mere lettilgængeligt sprog, og den forventes at udkomme i den nærmeste fremtid. Derudover overvejer regeringen en række andre oplysningsinitiativer, oplyste justitsministeren.

Hvorfor skulle det virke?
Mens han altså ikke kunne se nogen mening i at styrke de lovmæssige rammer, så var der andre, der godt kunne.

Josephine Fock fra Alternativet, der fik støtte fra Lisbeth Bech Poulsen fra SF, plæderede således for at forstærke den ansættelsesretlige beskyttelse af de offentligt ansattes ytringsfrihed.

“Hvad er det, der får ministeren til at tro, at lige netop den her oplysningskampagne virker, når reglerne er krystalklare,” spurgte Fock.

Beskyttelse
Konkret foreslår Alternativet, at der skrues op for godtgørelserne, og at der indføres såkaldt delt bevisbyrde i situationer, hvor ytringsfriheden muligvis er blevet knægtet for en embedsmand eller anden offentligt ansat.

“Der er behov for yderligere stramninger,” sagde Josephine Fock, der også gerne ville vide, om Søren Pind ville iværksætte en ytringsfrihedsundersøgelse blandt medarbejderne i sit eget ministerium.

“Det ved jeg ikke,” svarede justitsministeren efter lidt tøven, der dog kunne oplyse, at oplysning om ytringsfrihed og rettigheder i den forbindelse bliver en del af introkurset for nye fuldmægtige i ministeriet.

“Det er afgørende for et velfungerende demokrati, at offentligt ansatte deler deres viden i den offentlige debat. Derfor skal vi værne om de offentligt ansattes ytringsfrihed,” forklarede han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00