Regeringen splitter tobaksforhandlinger i to

TOBAKSPLAN: Magnus Heunicke (S) har indbudt Folketingets sundhedsordførere til forhandlinger om en handleplan mod rygning. Prisstigninger på cigaretter er dog ikke på dagsordenen, da de bliver en del af finanslovsforhandlingerne.

Regeringen vil knække kurven, så færre børn og unge begynder at ryge.
Regeringen vil knække kurven, så færre børn og unge begynder at ryge.Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Onsdag dumpede en invitation til forhandlinger om en handleplan mod børn og unges rygning ind hos Folketingets sundhedsordførere. 

I brevet lægger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) op til at forhandle om en række af de forslag, han for nylig lagde frem som en del af en plan, der skal forebygge rygning hos børn og unge.

Prisen er imidlertid ikke på dagsordenen, og det undrer sundhedsordfører Per Larsen (K):

"Prisen er det afgørende, hvis vi skal gøre noget ved børn og unges rygning. Så jeg er da ked af, at det ikke er på dagsordenen," siger han. 

Det er dårligt nyt, hvis forhandlingerne om det vigtigste element i den her plan bliver flyttet over i et regi, hvor man fokuserer på økonomi og ikke på sundhed.

Morten Grønbæk
Formand for Vidensråd for Forebyggelse

Han har selv forsøgt at samle Folketinget om et beslutningsforslag, som skal tvinge regeringen til at sætte prisen på en pakke cigaretter op til mindst 60 kroner. Det forslag vil blive fremsat i Folketingssalen onsdag. 

"Vi håber, det kan lægge pres på regeringen, så vi får prisen væsentligt højere op," siger Per Larsen.

Dårligt nyt
At en markant højere pris er langt det vigtigste, når det kommer til at forhindre børn og unge i at ryge, er der ingen tvivl om.

Det siger formand for Vidensråd for Forebyggelse og direktør for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk:

"De andre tiltag er supergode, men det vil have den langt største effekt at sætte prisen op. En markant prisstigning tager både første-, anden- og tredjepladsen, når det kommer til at forebygge rygning," siger han.

0:000:00