Regeringen vil droppe ghettobetegnelse og oprette ny klasse af boligområder

Andelen af ikke-vestlige beboere skal ned under 30 procent i samtlige boligområder i Danmark, lyder ambitionen i nyt udspil fra regeringen. Her foreslås det at oprette en ny klasse i boligpolitikken, hvor dele af lovgivningen fra parallelsamfundspakken skal gælde.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Regeringen er med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i front klar med et nyt udspil, som den kalder de "næste skridt i kampen mod parallelsamfund".

Her foreslår regeringen, at der skal oprettes en ny klasse af boligområder med betegnelsen "forebyggelsesområder", hvor flere af de initiativer, der i dag kan benyttes i områderne på regeringens ghettoliste, skal kunne anvendes. 

"Vi har i alt for mange år lukket øjnene for den udvikling, der var undervejs, og først handlet, når integrationsproblemerne blev for store. Nu vil vi sørge for, at vi ikke én gang til stikker hovedet i busken, mens nye parallelsamfund vokser frem," siger boligministeren i en pressemeddelelse.

Forebyggelsesområderne skal udpeges ud fra samme kriterier som de eksisterede udsatte boligområder, blot med lavere grænseværdier. Eksempelvis vil det i kombination med andre kriterier kræve en andel af beboere uden for arbejdsmarkedet på blot 30 procent, før et område udpeges som forebyggelsesområde.

Sådan skal forebyggelsesområder udpeges

Almene boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse overstiger 30 procent. 

Desuden skal området opfylde mindst to af fire følgende kriterier: 

  1. Minimum 30 procent af beboere i alderen 18-64 år er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  2. Minimum dobbelt så mange som landsgennemsnittet blandt beboerne er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  3. Minimum 60 procent af beboere i alderen 30-59 år har alene en grundskoleuddannelse.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende udgør mindre end 65 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Regeringen

Lavere koncentration af indvandrere
Som overligger for udspillet ligger en ambition fra boligministeren om, at der om ti år ikke længere eksisterer boligområder i Danmark, hvor andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund er højere end 30 procent.

Det er baggrunden for, at regeringen nu vil give de kommuner, hvor der ligger såkaldte forebyggelsesområder, pligt til at anvende eksempelvis fleksibel udlejning, hvor boligsøgende i beskæftigelse eller med uddannelsen i orden kommer foran i boligkøen. 

"I dag griber kommuner og boligorganisationer ikke altid ind i tide, hvis store almene boligområder kommer ind i en negativ spiral. Derfor vil vi nu give adgang til de fleste af de redskaber, som gælder for udsatte boligområder," siger boligministeren i pressemeddelelsen. 

Sådan vil regeringen påvirke forebyggelsesområderne

Følgende regler skal ifølge udspillet gælde for forebyggelsesområderne: 

  1. Obligatorisk brug af fleksibel udlejning – giver fortrinsret til boligsøgende, der opfylder beskæftigelses- og uddannelseskriterier.
  2. Stramning af regler for kommunal anvisningsret betyder, at kommuner ikke må anvise boligsøgende, der ikke er statsborgere i EU, EØS-lande eller Schweiz, modtager en række overførselsindkomster eller har en dom, til disse områder.
  3. Mulighed for godkendelse af nedrivning af almene familieboliger og genhusning efter samme regler, som gælder for udsatte boligområder.

Kilde: Regeringen

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00