Regeringen vil droppe ghettobetegnelse og oprette ny klasse af boligområder

Andelen af ikke-vestlige beboere skal ned under 30 procent i samtlige boligområder i Danmark, lyder ambitionen i nyt udspil fra regeringen. Her foreslås det at oprette en ny klasse i boligpolitikken, hvor dele af lovgivningen fra parallelsamfundspakken skal gælde.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Regeringen er med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i front klar med et nyt udspil, som den kalder de "næste skridt i kampen mod parallelsamfund".

Her foreslår regeringen, at der skal oprettes en ny klasse af boligområder med betegnelsen "forebyggelsesområder", hvor flere af de initiativer, der i dag kan benyttes i områderne på regeringens ghettoliste, skal kunne anvendes. 

"Vi har i alt for mange år lukket øjnene for den udvikling, der var undervejs, og først handlet, når integrationsproblemerne blev for store. Nu vil vi sørge for, at vi ikke én gang til stikker hovedet i busken, mens nye parallelsamfund vokser frem," siger boligministeren i en pressemeddelelse.

Forebyggelsesområderne skal udpeges ud fra samme kriterier som de eksisterede udsatte boligområder, blot med lavere grænseværdier. Eksempelvis vil det i kombination med andre kriterier kræve en andel af beboere uden for arbejdsmarkedet på blot 30 procent, før et område udpeges som forebyggelsesområde.

Almene boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse overstiger 30 procent. 

Desuden skal området opfylde mindst to af fire følgende kriterier: 

Lavere koncentration af indvandrere
Som overligger for udspillet ligger en ambition fra boligministeren om, at der om ti år ikke længere eksisterer boligområder i Danmark, hvor andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund er højere end 30 procent.