Regeringen vil skærpe regler om hvidvask. Moderaterne mener, det er ”en helt forkert vej at gå”

Med regeringen i ryggen åbner S-ordfører døren på klem for skærpede regler mod hvidvask og terrorfinansiering. "Jeg er fløjtende ligeglad med, om vi overimplementerer EU-love," lyder det. Men beskeden er ikke nået ud til Moderaternes civilsamfundsordfører, som blankt afviser strammere regler.

Diskussionen om skærpede regler kommer i kølvandet på afsløringer af, at danske indsamlingskroner kan være gået til at støtte terrororganisationen Hamas gennem en indsamling, der var godkendt af indsamlingsnævnet. Arkivfoto fra Gaza.
Diskussionen om skærpede regler kommer i kølvandet på afsløringer af, at danske indsamlingskroner kan være gået til at støtte terrororganisationen Hamas gennem en indsamling, der var godkendt af indsamlingsnævnet. Arkivfoto fra Gaza.Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

“Det er helt vanvittigt, at det her kan finde sted. Derfor er det så vigtigt, at vi kigger på at forhindre en gentagelse."

Sådan lyder det prompte fra Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg, da Altinget spørger om hans holdning til de seneste afsløringer af, at indsamlinger til nødhjælp i virkeligheden er gået til terrororganisationer.

Jeg er fløjtende ligeglad med, om vi overimplementerer EU-love, hvis det handler om at bekæmpe misbrug af danske indsamlingskroner. 

Bjørn Brandenborg
Retsordfører, Socialdemokratiet

“Jeg og regeringen mener, at reglerne generelt skal strammes op. Der sidder et forum for hvidvask, som vi må bede om at komme med en model for, hvordan man kan sætte en stopper for det her,” siger Bjørn Brandenborg og uddyber:

“Det største problem er ikke indsamlingsreglerne, for der er tale om en misbrugt indsamlingstilladelse. Men lige nu og her skal vi kigge på reglerne for pengeoverførsler."

Selvom at SVM-regeringen lovede i regeringsgrundlaget, at den vil arbejde mod overimplementering af EU-regler, afviser retsordføreren ikke en overimplementering af EU's direktiv mod hvidvaskning.

“Jeg er fløjtende ligeglad med, om vi overimplementerer EU-love, hvis det handler om at bekæmpe misbrug af danske indsamlingskroner eller skattekroner, der går til en organisation uden for Europa. Vi skal sørge for, at der ikke er nogen som misbruger det danske indsamlingssystem til at finansiere terrororganisationer andre steder i verden," siger Bjørn Brandenborg.

{{toplink}}
Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Bjørn Brandenborg udtaler sig i kølvandet på TV2’s afsløringer af, at danske indsamlingskroner kan være gået til at støtte terrororganisationen Hamas gennem en indsamling, der var godkendt af indsamlingsnævnet.

0:000:00